1515

Global bolagsskatt är inte en bra idé

I helgen enades G7-länderna om en global lägstanivå för bolagsskatt. Alla ska ta ut minst 15 procent.

BÖR AVSTYRAS. G7-länderna kom överens om ny bolagsskatt vid sitt möte i London i lördags. På bilden Paolo Gentiloni, EU-kommissionen, Paschal Donohoe, Eurogruppen, David Malpass, Världsbanken, Daniele Franco, Italien, Bruno Le Maire, Frankrike, Chrystia Freeland, Kanada, Rishi Sunak, Storbritannien, Kristalina Georgieva, IMF, Olaf Scholz, Tyskland, Janet Yellen, USA, Mathias Cormann, OECD, Taro Aso, Japan.
BÖR AVSTYRAS. G7-länderna kom överens om ny bolagsskatt vid sitt möte i London i lördags. På bilden Paolo Gentiloni, EU-kommissionen, Paschal Donohoe, Eurogruppen, David Malpass, Världsbanken, Daniele Franco, Italien, Bruno Le Maire, Frankrike, Chrystia Freeland, Kanada, Rishi Sunak, Storbritannien, Kristalina Georgieva, IMF, Olaf Scholz, Tyskland, Janet Yellen, USA, Mathias Cormann, OECD, Taro Aso, Japan.Foto:Henry Nicholls.

Det är ett dåligt förslag mitt i en problematisk process där världens bolagsskatter håller på att stöpas om.

Den nya världsordning för bolagsskatter som är under utveckling handlar om två frågeställningar: Betalar bolag tillräckligt med bolagsskatt och betalar de denna på rätt ställe? I bakgrunden finns staters irritation över digitala företag och över att vissa länder lockar med låga skatter. Och här finns också EU-systemets bristande förståelse för amerikanska företag.

Men där finns också en rättviserörelse, som är angelägen om att utvecklingsländer ska få större del av världens skatteinkomster. Men förslaget om ett golv för bolagsskatten har inte ett dugg med global utjämning att göra, fast det gärna paketeras som så. Det handlar om att de gamla industriländerna med många huvudkontor vill behålla sina bolag.

Låt oss fundera över vad skattekonkurrens egentligen handlar om. Alla länder arbetar med att stärka sin konkurrenskraft, exempelvis med ekonomiska incitament eller med andra omständigheter, som bygge av ny infrastruktur. De gamla industriländerna har en historisk konkurrenskraft med välutbildad arbetskraft och en väl intrimmad statsapparat. Varför skulle utvecklingsländer inte kunna kompensera sin sämre konkurrenskraft med goda skattevillkor? Moraliskt är det snarast rätt och riktigt att de kan locka till sig etableringar.

Bolagsskatten står för mindre än 10 procent av skatteintäkterna i den rika världen. Det är alltså inte därifrån de stora pengarna kommer, och följaktligen är det inte bolagsskatten som vare sig räddar eller försämrar välfärden.

Ändå är det bolagsskatten som ständigt står i fokus för den internationella skattedebatten. Kanske har det att göra med att den uppfattas som mer godtycklig än den är, att bolag kan välja fritt hur de ska hantera den. Så är det förstås inte.

Den som arbetar för global skatterättvisa och vill att utvecklingsländer ska öka sina skatteintäkter bör arbeta för att dessa länder förbättrar sin skatteuppbörd. Om de stora skatterna – inkomstskatt och moms – börjar fungera kommer bolagsskatten att relativt sett minska i betydelse. I dag står bolagsskatten för en stor andel av utvecklingsländers inkomster eftersom andra skatter inte fungerar. Till saken hör att det aldrig går att höja bolagsskatten ovanför en internationellt konkurrenskraftig nivå, för då börjar verksamheter flytta till ett annat land.

En lägstanivå är det ena spåret i staternas kamp om bolagsskatterna. Det andra är en förändring från bolagsskatt som betalas på traditionellt sätt, alltså i bolagets hemland, till att den ska betalas där företaget har sin marknad. Det blir en omskiftning från skatt på vinst till skatt på försäljning. Och från gamla industriländer till tillväxtländer.

Detta arbete pågår huvudsakligen inom OECD och G20 och har tagit sig uttryck i ett paket av överenskommelser som förkortas BEPS samt i EU:s tafatta försök att införa nya skatteprinciper för de allra största företagen. I olika sammanhang kallas detta digitalskatt, fast det gäller även gamla företag. Hur man ska bestämma vilka företag som ska följa de nya principerna är inte fastslaget, och man kan undra hur det ska gå till – om man ska använda lönsamhet eller bara storlek för att avgöra vilka det handlar om. Amazon, bolaget som ofta lyfts fram, har ingen uppseendeväckande lönsamhet.

Att frågorna om bolagsskatt har fått ny energi har att göra med Bidenadministrationens öppning för ändrade bolagsskatteprinciper. Det gör det dock inte mindre viktigt att försvara svenska intressen i den här processen.

Sverige är ett land med liten hemmamarknad men med stora globala exportföretag. De nya skatteförslagen kommer att påverka dessa företag och svenska skatteintäkter kommer att minska. Lika illa är att svenska framgångsrika företag kan strukturera om sin verksamhet för att parera förändringarna. Kanske försvinner mer tillverkning utomlands eftersom avdragsrätten i Sverige blir mindre värd, relativt sett.

Finansminister Magdalena Andersson har arbetat hårt för att hålla tillbaka de värsta förslagen. Det är bra för Sverige. För inom EU-kommissionen finns en outtröttlig vilja att uppfinna nygamla förslag om bolagsskatten som inte är till nytta för Europas konkurrenskraft.

 


Innehåll från FrontnodeAnnons

Med användarupplevelsen i fokus – Frontnode utvecklar den digitala arbetsplatsen

Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.
Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.

Digitaliseringen av samhället ökar i en rasande fart och det senaste året har den accelererat ytterligare när pandemin tvingat många arbetsplatser att bli i princip helt digitala. Men har man rätt IT-lösningar kan den digitala arbetsplatsen vara en stor tillgång. Frontnodes tjänst Digital arbetsplats är en sådan lösning. 

– Vi gör det möjligt för människor att jobba mer produktivt och förenklat oavsett var i världen de befinner sig, säger Mikael Karlsson, Tjänsteansvarig Digital arbetsplats på Frontnode.

Frontnode är en modern tjänsteleverantör av IT-system baserade på Microsofts ekosystem. Sedan första april i år är de en del av InfraCom Group AB. 

Verktyget Digital Arbetsplats är ett komplett automatiserat system där allt ingår: från installation och hantering av olika enheter till säkerhet och uppdatering av den senaste teknologin. Framför allt erbjuder Frontnode en personlig och effektiv support till alla sina kunder.

– Det får aldrig stå still! Max en timme får gå till felsökning – efter det skickar vi ut en ny dator. Det enda kunden behöver göra är att logga in på den nya enheten och då är allt klart; krypterat, säkert och enkelt, säger Malin Lennartsson, Supportansvarig på Frontnode.

Lyckat samarbete med Skogssällskapet

En av Frontnodes många kunder är Skogssällskapet, en stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark. De är totalt 115 medarbetare som arbetar utspritt över hela landet, vilket innebär att de inte är så många på samma ställe. Det medför vissa logistiska problem då resurser inte finns till en lokal IT-support på varje kontor.

– Vår främsta utmaning är att se till att alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, har en IT-infrastruktur som fungerar till en rimlig kostnad. Vi måste ha en automatiserad miljö där användarna kan sköta installering av system själva. Det får vi med Frontnode, säger Stefan Hillerström, IT-ansvarig för Skogssällskapet.

Med hjälp av Digital Arbetsplats har Frontnode hand om Skogssällskapets hela IT-arbetsplats. Medarbetarna beställer hårdvaran, vilken är helt klar för bruk vid leverans, och sedan finns Frontnodes support alltid tillgänglig om något skulle gå fel.

– Frontnodes support är otroligt duktiga och har en personlig, familjär känsla vilket passar Skogssällskapets verksamhet. De ligger verkligen i framkant i det här gebitet – när vi pratas vid har de koll på det mesta och vi kan utbyta tankar och idéer som förbättrar såväl vår som deras verksamhet, säger Stefan.

En bekymmersfri vardag

Medarbetarna på Frontnode drivs av ett genuint teknikintresse, men det finns något som är ännu viktigare: användarupplevelsen. 

– Vi vill skapa en bekymmersfri vardag för kunden, där de kan lägga sin tid på sin verksamhet istället för på tråkiga IT-problem. Kan man öka produktiviteten ett par procent mer om dagen är det värt mycket, både för en själv och för ens business, säger Mikael.

Stefan är inne på samma spår.

– Frontnode ser till att vi kan uppnå våra mål, avslutar han.

Läs mer om tjänsten Digital Arbetsplats här 

Här kan du läsa mer om Skogssällskapet

Om Frontnode

Frontnode AB är en del av InfraCom Group AB, är Microsoft Gold Partner och finns på flera orter i Sverige.

Läs mer på www.frontnode.se

Mer från Frontnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Frontnode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?