Annons

Glasgow blev en klok avvägning

Efter 25 klimattoppmöten under ungefär lika många år enades mötet i Glasgow för första gången om att användningen av fossila bränslen ska minska.

Innan ersättningstekniker har utvecklats kan ingen helt fasa ut kol.
Innan ersättningstekniker har utvecklats kan ingen helt fasa ut kol.Foto:Alberto Pezzali

Att toppmötena hittills har lyckats runda den punkten kommer nog som en överraskning för de flesta. Orsaken har varit att viktiga producenter av kol, olja och gas inte aktivt vill ruinera sig samt att världen är beroende av fossila bränslen.

Nu togs ett steg framåt men inte lika stort som många hade hoppats på. Istället för den skarpa skrivningen ”fasa ut” blev ambitionen att ”fasa ned” användningen av fossila bränslen. Det är dock inte säkert att man ska se en sådan formulering som ett nederlag. Folk eldar inte kol för att det är roligt utan för att de måste. Alternativet just nu i till exempel ett land som Indien är att elda upp skogen. Innan ersättningstekniker har utvecklats kan ingen helt fasa ut kol.

Bland annat därför är det utmärkt att Glasgow-dokumentet är så påtagligt teknikvänligt. Ren teknik ska fasas in och ska skalas upp. De rikare länderna uppmanas till massiv tekniköverföring till fattigare. Finansindustrin ska mobilisera för ren teknik. Infångning och lagring av koldioxid vid förbränning uppmuntras. En global utsläppshandel ska utvecklas. Länderna ska redovisa framsteg och bakslag varje år i stället för vart femte.

Vid sidan av huvudförhandlingarna lovade 110 länder, däribland Brasilien, Indonesien och Kongo-Kinshasa att stoppa avskogningen. Och Kina och USA slöt ett eget bilateralt avtal om att dels hedra Paris/Glasgow-avtalen samt samarbeta om ny och ren teknik, vilket är en klar framgång jämfört med de hotfulla tongångar som annars dominerar de kinesisk-amerikanska relationerna.

Nu återstår hemläxan för signatärerna. Om Sverige ska ta Glasgow på allvar bör regeringen bygga vidare på vårt fossilfria energisystem, ansluta sig till de andra kärnkraftsländernas utvecklingsoptimism och vara lojal med EU:s klimatpakt. Då kommer omställningen till fossilfritt att gå snabbare än man i dag ofta tror. Och om Sverige på allvar vill göra global skillnad bör man tillsammans med Frankrike utveckla billiga reaktorer så att Indien och Kina köper.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera