1515

Genombrott visar branschens uthållighet

LEDARE. Alzheimer är den dödliga folksjukdomen som forskarna har sökt boten mot i 100 år. Nu kan de vara ett steg närmare lösningen.

Alzheimer är den dödliga folksjukdomen som forskarna har sökt boten mot i 100 år. Nu kan de vara ett steg närmare lösningen.

I måndags godkände den amerikanska myndigheten FDA Biogens läkemedel ”aduhelm”. Det är det första läkemedlet mot alzheimer som godkänts sedan 2003, och det första som bromsar förloppet, inte bara dämpar symptomen. 

Beslutet är kontroversiellt, majoriteten i FDA:s forskarpanel anser inte att effekten är tillräckligt bevisad. Ändå fick aduhelm ett snabbspår, för att det rör en så stor folksjukdom och därför ses som viktigt att kasta ut näten brett. Det krävs dock att fortsatta studier visar tydliga resultat, annars kan tillståndet dras tillbaka.

Många läkemedelsbolag har de senaste decennierna plöjt ned mångmiljardbelopp i alzheimerforskning utan resultat, exempelvis Pfizer som nu har lagt ned sin. Astra Zeneca och Eli Lilly hade tidigare ett gemensamt läkemedel mot alzheimer i FDA:s snabbspår, men stoppade studien 2018. Men Eli Lilly har nu en ny kandidat som är långt framskriden, liksom Abbevie och svenska Bioarctic. Dessa bolags produkter baseras liksom Biogens på antikroppar, och anses på grund av likheterna även de ha stora chanser att få sina kandidater godkända framöver. 

Detta är hoppfullt, efter många år av bakslag. Läkemedelsbranschen får ofta skäll, men är extremt uthållig och har med behandling minskat dödligheten i exempelvis cancersjukdomar dramatiskt.

Prognoserna för alzheimer har länge pekat på en kraftig, obönhörlig ökning över tid. Men de kan vara fel. Genom åren har det blivit allt tydligare att liksom för många andra sjukdomar minskar riskerna om man tränar hjärnan, har en sund livsstil, motionerar, äter mycket grönsaker och koll på blodtrycket.

Den ökade medvetenheten har fått effekt. En brittisk/amerikansk studie från 2019 visar att antalet fall tvärtemot prognoserna har minskat med 15 procent varje årtionde de senaste tre decennierna. Flera studier pekar åt samma håll.

Liksom för de flesta andra diagnoser är det lättare att bromsa alzheimer om den upptäcks tidigt. Nu finns ett enkelt test, som görs med blodprov och minnestest. Med tidig upptäckt, kunskapen om livsstilens betydelse och nya mediciner ter sig riskerna lite mer hanterbara och framtiden mer hoppfull.


Innehåll från FrontnodeAnnons

Med användarupplevelsen i fokus – Frontnode utvecklar den digitala arbetsplatsen

Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.
Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.

Digitaliseringen av samhället ökar i en rasande fart och det senaste året har den accelererat ytterligare när pandemin tvingat många arbetsplatser att bli i princip helt digitala. Men har man rätt IT-lösningar kan den digitala arbetsplatsen vara en stor tillgång. Frontnodes tjänst Digital arbetsplats är en sådan lösning. 

– Vi gör det möjligt för människor att jobba mer produktivt och förenklat oavsett var i världen de befinner sig, säger Mikael Karlsson, Tjänsteansvarig Digital arbetsplats på Frontnode.

Frontnode är en modern tjänsteleverantör av IT-system baserade på Microsofts ekosystem. Sedan första april i år är de en del av InfraCom Group AB. 

Verktyget Digital Arbetsplats är ett komplett automatiserat system där allt ingår: från installation och hantering av olika enheter till säkerhet och uppdatering av den senaste teknologin. Framför allt erbjuder Frontnode en personlig och effektiv support till alla sina kunder.

– Det får aldrig stå still! Max en timme får gå till felsökning – efter det skickar vi ut en ny dator. Det enda kunden behöver göra är att logga in på den nya enheten och då är allt klart; krypterat, säkert och enkelt, säger Malin Lennartsson, Supportansvarig på Frontnode.

Lyckat samarbete med Skogssällskapet

En av Frontnodes många kunder är Skogssällskapet, en stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark. De är totalt 115 medarbetare som arbetar utspritt över hela landet, vilket innebär att de inte är så många på samma ställe. Det medför vissa logistiska problem då resurser inte finns till en lokal IT-support på varje kontor.

– Vår främsta utmaning är att se till att alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, har en IT-infrastruktur som fungerar till en rimlig kostnad. Vi måste ha en automatiserad miljö där användarna kan sköta installering av system själva. Det får vi med Frontnode, säger Stefan Hillerström, IT-ansvarig för Skogssällskapet.

Med hjälp av Digital Arbetsplats har Frontnode hand om Skogssällskapets hela IT-arbetsplats. Medarbetarna beställer hårdvaran, vilken är helt klar för bruk vid leverans, och sedan finns Frontnodes support alltid tillgänglig om något skulle gå fel.

– Frontnodes support är otroligt duktiga och har en personlig, familjär känsla vilket passar Skogssällskapets verksamhet. De ligger verkligen i framkant i det här gebitet – när vi pratas vid har de koll på det mesta och vi kan utbyta tankar och idéer som förbättrar såväl vår som deras verksamhet, säger Stefan.

En bekymmersfri vardag

Medarbetarna på Frontnode drivs av ett genuint teknikintresse, men det finns något som är ännu viktigare: användarupplevelsen. 

– Vi vill skapa en bekymmersfri vardag för kunden, där de kan lägga sin tid på sin verksamhet istället för på tråkiga IT-problem. Kan man öka produktiviteten ett par procent mer om dagen är det värt mycket, både för en själv och för ens business, säger Mikael.

Stefan är inne på samma spår.

– Frontnode ser till att vi kan uppnå våra mål, avslutar han.

Läs mer om tjänsten Digital Arbetsplats här 

Här kan du läsa mer om Skogssällskapet

Om Frontnode

Frontnode AB är en del av InfraCom Group AB, är Microsoft Gold Partner och finns på flera orter i Sverige.

Läs mer på www.frontnode.se

Mer från Frontnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Frontnode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?