ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ge henne toppjobbet

  • FORTSATT OSÄKERT. Regeringscheferna har nominerat Ursula von der Leyen till kommissionsordförande, men kritik kvarstår. Foto: Thanassis Stavrakis

LEDARE. Efter många veckors oenighet kring de europeiska toppjobben har nu medlemsländernas regeringschefer kunnat nå en kompromiss om vilka kandidater som får axla nomineringarna.

Lotten har fallit på Ursula von der Leyen som kommissionsordförande, Christine Lagarde som ordförande i ECB, Charles Michel som Europeiska rådets ordförande och Josep Borrell som EU:s utrikesrepresentant.

Den mest kritiska posten är den som kommissionsordförande. När Europaparlamentet sammanträder i Strasbourg om två veckor ska man rösta om von der Leyen kan tillträda i rollen. Går det vägen blir hon den första kvinnan någonsin att göra det. För att hon ska bli vald krävs en absolut majoritet av de 751 rösterna. Men det finns delade meningar kring hennes nominering.

von der Leyen har tjänat som kristdemokratisk (CDU) minister i den tyska regeringen sedan 2005, de senaste sex åren som försvarsminister. I sina tidigare roller som familjeminister och senare arbetsmarknads- och socialminister har hon drivit en mindre stringent konservativ och mer välfärdsanammande linje i det annars ganska traditionella partiet. Frågor som rör minimilöner och kvotering av kvinnor är exempel där hon stuckit ut hakan.

Sannolikt är detta ett skäl till varför regeringscheferna valde att lägga fram von der Leyen som kandidat, när stöd inte fanns för någon av partigruppernas spetskandidater. Nomineringen skulle kunna locka röster från partigrupper i Europaparlamentet som står längre ifrån EPP, där CDU ingår.

Trots att hon är nära förtrogen med tyska förbundskanslern Angela Merkel, var denna ensam bland regeringscheferna att avstå när toppmötet röstade om nomineringen till unionens högsta tjänst. Anledningen är att von der Leyen har starkt motstånd hemifrån.

Tysklands försvarsmakt anses i dag vara skadeskjutet efter ett flertal skandaler: Defekt och otillräcklig utrustning, olyckor och anlitandet av externa rådgivare till ministeriet för vilket von der Leyen nu är under utredning.

Även om en majoritet av ledamöterna i parlamentet skulle lyckas enas runt henne som person, är det många som uttrycker invändningar mot att ordförandeposten i kommissionen inte tycks tillfalla någon av spetskandidaterna, utan i stället bestämts av regeringscheferna bakom låsta dörrar.

Kompromissen satt långt inne. Parlamentet gör bäst i att hjälpa snarare än stjälpa.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer