Annons

Ge henne toppjobbet

LEDARE. Efter många veckors oenighet kring de europeiska toppjobben har nu medlemsländernas regeringschefer kunnat nå en kompromiss om vilka kandidater som får axla nomineringarna.

FORTSATT OSÄKERT. Regeringscheferna har nominerat Ursula von der Leyen till kommissionsordförande, men kritik kvarstår.
FORTSATT OSÄKERT. Regeringscheferna har nominerat Ursula von der Leyen till kommissionsordförande, men kritik kvarstår.Foto:Thanassis Stavrakis

Lotten har fallit på Ursula von der Leyen som kommissionsordförande, Christine Lagarde som ordförande i ECB, Charles Michel som Europeiska rådets ordförande och Josep Borrell som EU:s utrikesrepresentant.

Den mest kritiska posten är den som kommissionsordförande. När Europaparlamentet sammanträder i Strasbourg om två veckor ska man rösta om von der Leyen kan tillträda i rollen. Går det vägen blir hon den första kvinnan någonsin att göra det. För att hon ska bli vald krävs en absolut majoritet av de 751 rösterna. Men det finns delade meningar kring hennes nominering.

von der Leyen har tjänat som kristdemokratisk (CDU) minister i den tyska regeringen sedan 2005, de senaste sex åren som försvarsminister. I sina tidigare roller som familjeminister och senare arbetsmarknads- och socialminister har hon drivit en mindre stringent konservativ och mer välfärdsanammande linje i det annars ganska traditionella partiet. Frågor som rör minimilöner och kvotering av kvinnor är exempel där hon stuckit ut hakan.

Sannolikt är detta ett skäl till varför regeringscheferna valde att lägga fram von der Leyen som kandidat, när stöd inte fanns för någon av partigruppernas spetskandidater. Nomineringen skulle kunna locka röster från partigrupper i Europaparlamentet som står längre ifrån EPP, där CDU ingår.

Trots att hon är nära förtrogen med tyska förbundskanslern Angela Merkel, var denna ensam bland regeringscheferna att avstå när toppmötet röstade om nomineringen till unionens högsta tjänst. Anledningen är att von der Leyen har starkt motstånd hemifrån.

Tysklands försvarsmakt anses i dag vara skadeskjutet efter ett flertal skandaler: Defekt och otillräcklig utrustning, olyckor och anlitandet av externa rådgivare till ministeriet för vilket von der Leyen nu är under utredning.

Även om en majoritet av ledamöterna i parlamentet skulle lyckas enas runt henne som person, är det många som uttrycker invändningar mot att ordförandeposten i kommissionen inte tycks tillfalla någon av spetskandidaterna, utan i stället bestämts av regeringscheferna bakom låsta dörrar.

Kompromissen satt långt inne. Parlamentet gör bäst i att hjälpa snarare än stjälpa.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Så underlättar pappersfria avtal vardagen för företagen

E-signering blir enklare att lagra digitalt.
E-signering blir enklare att lagra digitalt.

Glöm pappersarkivering i pärmar, osignerade anställningskontrakt och borttappade dokument. Allt fler företag väljer att digitalisera sina avtalsprocesser. 

Här är skälen till att en pappersfri verksamhet blivit ett trendbegrepp 2020.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

Få bättre koll genom att skippa arkiven och pärmarna

I en djungel av etikettlösa pärmar är det svårt att leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Svenska e-signeringsleverantören Scrives lösning är istället att digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt.

På så sätt kan både chefer och anställda komma åt sina kontrakt från kontoret eller butikerna med en enkel knapptryckning. Det leder till snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av avtal. Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll.

Lägg tiden på annat än administration

Tid är pengar. Och genom att automatisera avtalsprocessen finns både tid och pengar att hämta. Ett av företagen som Scrive har jobbat med har exempelvis kortat ned tiden det tar att bli kund hos dem från i genomsnitt 14 dagar till mindre än en timme. Som företagare kan du alltså eliminera kostsamma och tidskrävande fel som kan bli en följdverkan av manuell behandling.

Genom att digitalisera kontraktskrivandet och därmed minska administrationstiden kan medarbetare som tidigare haft som uppgift att hantera fel i kontrakt få andra och mer relevanta arbetsuppgifter. Kort och gott: som företagare kan du kraftigt reducera kostnader, tid och resurser på skrivare, papper, postgång, lagring och generell administration.

Bli grönare – och tjäna pengar på kuppen

Allt fler företag har som policy att miljöanpassa sina verksamheter. Det kan handla om klimatsmarta möten, hållbara seminarier och försök till minskat matsvinn efter fredagsfikat. Men det kan också vara ekonomiskt lönsamt att satsa på miljön. När Scrive 2018 firade tio miljoner signerade digitala dokument innebar det samtidigt att deras kunder sluppit att skriva ut motsvarande 100 miljoner A4-papperssidor.

Digitalisera – och lägg vantarna på de påpassade talangerna

Företagen skriker efter arbetskraft. På talangernas marknad kommer rekryteringsfrågan knappast bli mindre viktig i framtiden. En av de vanligaste orsakerna till att kandidater väljer att hoppa av en rekryteringsprocess är relaterade till tid. Allt fler HR-avdelningar har insett vikten av ett kvickt och smidigt agerande vid anställningar.

Scrive har med sin populära e-signeringstjänst snabbat upp många anställnings- och kontraktsprocesser i både små och stora bolag. I dag kan slutanvändarna e-signera och hantera sina dokument var de än befinner sig, på vilken enhet som helst. Det ligger rätt i tiden ur ett digitaliseringsperspektiv.

Testa Scrive gratis i 30 dagar – läs mer här

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?