ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Ge butiker rätt att avvisa tjuvar

  • Foto: Pontus Lundahl/TT

LEDARE. Sverige har högst antal anmälda stölder per medborgare i EU, 2 miljoner på 10 miljoner. Det finns inget skäl till att det ska vara så.

86 procent av 864 tillfrågade dagligvaruhandlare har drabbats av ringa stöld den senaste månaden. 63 procent har utsatts för stöld, alltså varor med ett värde över 1000 kronor. Det framgår av en färsk enkät gjord av Svensk Handel. Samtidigt ökar besökarnas hot och våld, vilket gör det svårt att behålla och rekrytera personal. Dagligvaruhandeln är generellt mer drabbad än sällanköpshandeln.

Enligt rapporten från Svensk Handel stals varor för 6,8 miljarder kronor totalt från detaljhandeln förra året. Det är en ökning med 13 procent på två år och motsvarar runt hälften av rörelsevinsten. Men trots att stölderna ökar lagförs färre personer för ringa stöld. Ett skäl är att en av tre stölder inte anmäls eftersom det så sällan leder till någon påföljd. 

Läs mer: Butiksstölderna ökar dramatiskt: ”Kriminella dikterar helt villkoren” 

Men Andreas Bylger, som Di tidigare skrivit om som driver en Ica- butik i Sätra utanför Stockholm, ville inte ge upp så lätt. Under tio månader 2017 anmälde han alla stölder som kunde styrkas av kameraövervakningen, 50 stycken blev det. 22 lades ned direkt. Tre personer dömdes. Det var ändå ett bra resultat, totalt sett leder bara en av 1.500 stölder till fällande dom. 

Återfallsförbrytare och organiserade ligor står för runt två tredjedelar av alla stölder. De återkommer gång på gång, så även enskilt låga belopp blir med tiden högre. Och för en entreprenör spelar varje förlust roll. Därför bör dessa stölder inte marginaliseras rättsligt, utan ses i sitt sammanhang. 

Det finns många orsaker till att människor stjäl. Nödsituationer. Löpande försörjning. Grupptryck. Missbruk. Men den viktigaste förklaringen till att stölderna ökar i Sverige är att möjligheterna är goda, risken att åka fast och dömas är liten. Detta sänker tröskeln till brott och skapar ett inflöde av utländska ligor. 

Om detta har tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt skrivit i Trygghetskommissionens rapport, som berör sällanköpshandeln, främst bilddelar, båtmotorer och jordbruksredskap. För den typen av stölder framhåller han att förebyggande arbete är mest effektivt.

I dagligvaruhandeln och en del annan detaljhandel är det svårare. En del stöldgods kan man lätt stoppa i fickan och gå sin väg med. Kameror och vakter hjälper. Men rättsstaten måste göra sin del av jobbet.

Det finns olika åsikter om hållbarheten i teorin om effekten av noll-tolerans för vardagsbrott; att små brott leder till stora och därför minskar stora brott om de små beivras snabbt. Men det är helt klart av godo att minska toleransen för hot mot individer och brott som förstör förutsättningarna för arbete och handel. Det är också helt klart att vardagsbrott korrumperar samhället och minskar medborgarnas trygghet. 

För 20-30 år sedan hade det varit helt otänkbart att en Ica-handlare regelmässigt hotades i sin butik. Det är inte ens allmän plats, utan en privat lokal. Där ska bara den vistas som tänker handla och visar respekt. Annars måste personal kunna avvisa personer. 

Den HD-dom som 1995 slog fast att en butik ska räknas som en plats dit allmänheten har en grundlagsskyddad rätt till tillträde måste omvärderas. Det är en fundamental feltolkning av medborgarnas rättigheter. Alla bör ha lika rätt att komma in och handla, men alla har inte rätt att stanna kvar. 

Rättssamhället har svikit handlare och laglydiga medborgare. Handeln nu har lika stora kostnader för brott som statens samlade kostnader för polisen, 22 miljarder kronor. Och Sverige har högst antal anmälda stölder per medborgare i EU, 2 miljoner per år på 10 miljoner medborgare. Den matematiken går inte riktigt ihop och ett skäl är förstås att många utländska ligor ligger bakom stölder och att det är många småstölder.

Rättsväsendet måste börja agera utifrån detta. Ge butikspersonal rätt att avvisa personer. Avskaffa straffrabatt för återfallsförbrytare. Låt polis förhöra misstänkta via mobiltelefon i butiken, för att slippa rycka ut. Beivra häleri. Och förminska inte brott. Snatteri är stöld.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer