Ge butiker rätt att avvisa tjuvar

LEDARE. Sverige har högst antal anmälda stölder per medborgare i EU, 2 miljoner på 10 miljoner. Det finns inget skäl till att det ska vara så.

Foto:Pontus Lundahl/TT

86 procent av 864 tillfrågade dagligvaruhandlare har drabbats av ringa stöld den senaste månaden. 63 procent har utsatts för stöld, alltså varor med ett värde över 1000 kronor. Det framgår av en färsk enkät gjord av Svensk Handel. Samtidigt ökar besökarnas hot och våld, vilket gör det svårt att behålla och rekrytera personal. Dagligvaruhandeln är generellt mer drabbad än sällanköpshandeln.

Enligt rapporten från Svensk Handel stals varor för 6,8 miljarder kronor totalt från detaljhandeln förra året. Det är en ökning med 13 procent på två år och motsvarar runt hälften av rörelsevinsten. Men trots att stölderna ökar lagförs färre personer för ringa stöld. Ett skäl är att en av tre stölder inte anmäls eftersom det så sällan leder till någon påföljd. 

Läs mer: Butiksstölderna ökar dramatiskt: ”Kriminella dikterar helt villkoren” 

Men Andreas Bylger, som Di tidigare skrivit om som driver en Ica- butik i Sätra utanför Stockholm, ville inte ge upp så lätt. Under tio månader 2017 anmälde han alla stölder som kunde styrkas av kameraövervakningen, 50 stycken blev det. 22 lades ned direkt. Tre personer dömdes. Det var ändå ett bra resultat, totalt sett leder bara en av 1.500 stölder till fällande dom. 

Återfallsförbrytare och organiserade ligor står för runt två tredjedelar av alla stölder. De återkommer gång på gång, så även enskilt låga belopp blir med tiden högre. Och för en entreprenör spelar varje förlust roll. Därför bör dessa stölder inte marginaliseras rättsligt, utan ses i sitt sammanhang. 

Det finns många orsaker till att människor stjäl. Nödsituationer. Löpande försörjning. Grupptryck. Missbruk. Men den viktigaste förklaringen till att stölderna ökar i Sverige är att möjligheterna är goda, risken att åka fast och dömas är liten. Detta sänker tröskeln till brott och skapar ett inflöde av utländska ligor. 

Om detta har tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt skrivit i Trygghetskommissionens rapport, som berör sällanköpshandeln, främst bilddelar, båtmotorer och jordbruksredskap. För den typen av stölder framhåller han att förebyggande arbete är mest effektivt.

I dagligvaruhandeln och en del annan detaljhandel är det svårare. En del stöldgods kan man lätt stoppa i fickan och gå sin väg med. Kameror och vakter hjälper. Men rättsstaten måste göra sin del av jobbet.

Det finns olika åsikter om hållbarheten i teorin om effekten av noll-tolerans för vardagsbrott; att små brott leder till stora och därför minskar stora brott om de små beivras snabbt. Men det är helt klart av godo att minska toleransen för hot mot individer och brott som förstör förutsättningarna för arbete och handel. Det är också helt klart att vardagsbrott korrumperar samhället och minskar medborgarnas trygghet. 

För 20-30 år sedan hade det varit helt otänkbart att en Ica-handlare regelmässigt hotades i sin butik. Det är inte ens allmän plats, utan en privat lokal. Där ska bara den vistas som tänker handla och visar respekt. Annars måste personal kunna avvisa personer. 

Den HD-dom som 1995 slog fast att en butik ska räknas som en plats dit allmänheten har en grundlagsskyddad rätt till tillträde måste omvärderas. Det är en fundamental feltolkning av medborgarnas rättigheter. Alla bör ha lika rätt att komma in och handla, men alla har inte rätt att stanna kvar. 

Rättssamhället har svikit handlare och laglydiga medborgare. Handeln nu har lika stora kostnader för brott som statens samlade kostnader för polisen, 22 miljarder kronor. Och Sverige har högst antal anmälda stölder per medborgare i EU, 2 miljoner per år på 10 miljoner medborgare. Den matematiken går inte riktigt ihop och ett skäl är förstås att många utländska ligor ligger bakom stölder och att det är många småstölder.

Rättsväsendet måste börja agera utifrån detta. Ge butikspersonal rätt att avvisa personer. Avskaffa straffrabatt för återfallsförbrytare. Låt polis förhöra misstänkta via mobiltelefon i butiken, för att slippa rycka ut. Beivra häleri. Och förminska inte brott. Snatteri är stöld.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MediCheckAnnons

Fästingar: Så slipper du att bli sjuk

Fästingar som sprider TBE-smitta kan ge livslånga problem. Vaccinering skyddar mot sjukdom – med det gäller att ta vaccinera i tid.

– Vill man ha ett fullgott skydd till sommaren är det läge att göra det nu, säger Kenneth Ilvall, medicinskt ansvarig läkare hos MediCheck.

Här hittar du allt du behöver veta om TBE-vaccinering

Upp till en tredjedel av alla som smittas med viruset TBE, som sprids av fästingar, drabbas av hjärnhinneinflammation. Vanliga symptom är hög feber och svår huvudvärk, ibland kan man bli förvirrad och i enstaka fall kramper och förlamningar. Många får besvär, ibland bestående, med trötthet och försämrat minne.

– Sjukdomen är lurig, en del blir bara lindrigt sjuka medan andra blir väldigt sjuka där den fysiska och kognitiva förmågan drabbas allvarligt. Samtidigt hjälper inte antibiotika mot sjukdomen, men vaccin skyddar, säger Kenneth Ilvall och fortsätter:

– Vaccinering, och det gäller egentligen alla typer av vaccin, fungerar på samma sätt som en försäkring. Det kanske inte är sannolikt att drabbas, men om man blir biten av en fästing som bär på viruset har man ett skydd mot sjukdomen.

”Enkelt att hitta en tid snabbt”

För den som inte är vaccinerad mot TBE gäller det att ta tre sprutor inom ett år för att skapa ett grundskydd. Detta behöver sedan fyllas på regelbundet. För att få ett skydd på 75 procent gäller två sprutor med en månads mellanrum. Ilvall rekommenderar särskilt TBE-vaccin för den som rör sig mycket i skog och mark, i skärgården eller har husdjur.

– Antalet fästingar som bär på TBE i Sverige har ökat de senaste åren, vilket också ökat risken att bli sjuk. Det är också vanligt att husdjuren får fästingar och drar med sig dem hem, säger han.

Tack vare MediChecks samarbete med Kronans Apotek kan man enkelt boka TBE-vaccinering:

– Man klickar in sig på vår sajt och letar upp närmaste apotek på sin ort, det brukar vara enkelt att hitta en tid snabbt.

”Bidrar till folkhälsan”

TBE-vaccinet är ett av vaccinen som MediCheck erbjuder tillsammans med Kronans Apotek. Förutom vanliga resevaccin, som hepatit och difteri, går det även att vaccinera sig mot stelkramp, säsongsinfluensa och bältros. Just bältros, som orsakas av samma virus som vattkoppor, drabbar ofta personer över 50 år och orsakar smärtsamma blåsor på kroppen.

– Det är ett vaccin som jag verkligen rekommenderar, ett jättebra exempel på vaccin som ger ett bra skydd och minskar onödigt lidande.

Numera går det även att vaccinera sig mot vattkoppor, en smittsam sjukdom som oftast drabbar barn.

– Generellt kan man säga att vaccin är bra för alla, det bidrar till folkhälsan och minskar risken för spridningen av sjukdomar. Även samhällsekonomiskt har det fördelar då man belastar vården mindre och samtidigt minimerar frånvaro från skola och arbete. 

MediCheck har mottagningar på 27 apotek runt om i landet 

 

Mer från MediCheck

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MediCheck och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?