1515

Gäst hos borgerligheten

Man vet att något stort har hänt när Socialdemokraterna tystnar inför krav på radikala skattesänkningar, försvagad arbetsrätt och fritt fram för vinst i välfärden. I den epok som gällde fram till den 9 september 2018 bedrev varje socialdemokrat med självrespekt en hård kampanj mot högerns skattesänkningar för de rika och de giriga företagens vinstintressen.

HÖGERSVÄNG? Än så länge finns det inga tecken på att S är beredda på att ompröva sina dogmer. På bilden statsministern på besök hos Volvo i Torslanda.
HÖGERSVÄNG? Än så länge finns det inga tecken på att S är beredda på att ompröva sina dogmer. På bilden statsministern på besök hos Volvo i Torslanda.Foto:Adam Ihse/TT

Socialdemokraterna utnämnde till och med valet till en folkomröstning om välfärden. Högerns skattesänkningar mot vänsterns ökade offentliga utgifter.

S förlorade stort. I den riksdag som tillträdde efter valet finns en historiskt stor majoritet, 60 procent, som vill sänka skatten och avblåsa alla planer på vinstförbud för välfärdsföretag.

Socialdemokraternas maktgrepp över landstingen är upplöst i intet. Det rödgröna styret finns endast kvar i Västerbotten. Alla storstadsregioner styrs av allianspartier. I kommunerna styr allianspartier, med eller utan S, nästan överallt. I Stockholm regerar alliansen både i staden och i landstinget.

Ur företagens perspektiv är maktskiftet en storseger. Förra veckans budgetmotioner från den riksdagsmajoritet som utgörs av C, L, M, KD och SD anger en klar högersväng under denna mandatperiod. Det finns en majoritet för:

•Sänkt skatt för låginkomsttagare i form av fler jobbskatteavdrag.

•Sänkt marginalskatt genom högre brytpunkt och utfasning av värnskatten.

•Sänkt skatt på tjänster med högre tak och breddning för rut- och rotavdrag. Allianspartierna vill till exempel att rut-avdraget ska trefaldigas och inkludera trygghets-, tvätt- samt flytt- och hämttjänster.

•Ökade och bibehållna incitament i socialförsäkringssystemet och till del i försörjningsstödet för att gå från bidrag till arbete.

•Uppluckring av lagen om anställningsskydd, särskilt för små företag.

•Tydligt bejakande av företagens roll och rätt i välfärdssektorn, stärkt valfrihet för elever och patienter och förenklingar för läkare som vill starta eget.

Samma majoritet formulerar traditionella borgerliga ståndpunkter i frågor som:

•Kraftig satsning på polis i synnerhet och på rättsväsendet i allmänhet, något som inte minst Sveriges detaljhandlare har efterlyst.

•Kraftigt höjda försvarsanslag med tydlig inriktning på avancerad teknik och samarbete med Nato, vilket bland annat är viktigt för svensk försvarsindustri.

•En mer företagsnära gymnasieutbildning och kompetensförsörjning, bland annat med lärlingsutbildning enligt tysk modell.

•Kraftigt minskade kostnader för migration efter en acceleration av utgifter som under några år översteg försvarsbudgeten.

Det är med denna sakpolitiska majoritet i ryggen som C och L i förra veckan vände sig till Socialdemokraterna med långa listor på krav för en eventuell samverkan. Annie Lööf gick längst och krävde omedelbar och ovillkorlig acceptans för att liberalisera bostads- och arbetsmarknaden, valfriheten i välfärden, sänkta marginalskatter, reformering av turordningsreglerna, friare hyressättning, lägre ingångslöner, sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag och frihets- och äganderättsreformer för landsbygd.

Det där sista är kanske ideologiskt mest intressant. Centerpartiet vill avskaffa strandskyddet, slopa bygglov utanför detaljplanerad tätort, slopa bygglov för företagslokaler, som caféer, i anslutning till gårdar, avskaffa krav på tillstånd för att driva bed&breakfast och äntligen tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker, det vill säga ett avskaffande av Systembolagets monopol.

Om Annie Lööf och Jan Björklund inte hade haft den sakpolitiska majoriteten i ryggen, för övrigt samma majoritet som blockerade S-MP-regeringens försök att förbjuda vinst för välfärdsföretag, avsatte Löfven efter valet och tillsatte en moderat talman, hade S-ledaren lugnt avvisat kravet på att han ska bedriva borgerlig politik. Hela styrkan i C:s och L:s upplägg beror på dessa 60 procent.

Det är ett lockande tankeexperiment att S kan transformeras till en borgerlig kraft över ett veckoslut och det gick ett slags lättnadens suck över landet när Löfven "välkomnade" C-ledarens kravlista. Och inom S finns många som anser att man inte får missa dubbelchansen att splittra borgerligheten och regera vidare. Men det är rimligen ytterligare en verklighetsflykt.

Problemet är att den 60-procentiga sakfrågemajoriteten är på allvar och att S på allvar tycker helt annorlunda om turordningsregler, skatt för höginkomsttagare och marknadshyror. Det finns än så länge inte någon omprövning av klassiska S-dogmer eller av banden till LO och Hyresgästföreningen och det är farligt för S att bidra till intrycket att C dikterar deras politik. S vinner knappast tillbaka sina väljare genom att göra som Lööf vill.

Om C och L menar allvar med sina listor bör de därför välja originalet framför drömmen om kopian och låta Kristersson bilda regering. Då kan vi se fram emot ett stabilt styre med en bred skattesänkarmajoritet bakom sig, som värnar fritt företagande, fria marknader, lag och rätt och förskjuter Vänsterpartiets idéer långt bort från regeringsmakten. 

Det finns för övrigt ett annat parti i riksdagen som har ett landsbygdspaket som liknar C:s, med tillägget att Epa-traktorer ska få gå i 45 km/h. Gissa vilket?


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?