Annons

Gå inte på regeringens Las-trick

LEDARE. Regeringens avfärdande av Las-utredningens förslag var sannolikt en sedan länge uttänkt strategi. 

Eva Nordmark.
Eva Nordmark.Foto:Joey Abrait

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks kommentar till utredningen, senare på måndagen upprepad av statsminister Stefan Löfven, gick ut på att utredaren inte har levererat det som regeringen beställt. Det är helt enkelt inte sant. En närläsning av tre dokument: januariöverenskommelsen, utredningsdirektiven och måndagens utredningsförslag visar att de innehåller samma ändringsförslag när det gäller arbetsrätten och omställning. Utredningsdirektiven citerar ordagrant hela punkt 20 i januariöverenskommelsen. Utredaren Gudmund Toijer har levererat exakt vad som begärts.

Det finns fyra förändringar som januaripartierna har kommit överens om.

* Det ska göras ”tydligt utökade undantag” från turordningsreglerna. Utredaren har föreslagit att undantaget för två personer ska utökas till fem och dessutom gälla samtliga företag, inte bara små.

* Det ska bli lägre kostnader, särskilt för mindre företag, vid uppsägningar. Utredaren vill därför ta bort möjligheten till så kallad ogiltigförklaring för företag med 15 anställda eller färre.

* Arbetsgivarnas ansvar för kompetensutveckling och omställningsförmåga ska stärkas. Utredaren föreslår att arbetsgivaren ska bli skyldig att tillhandahålla detta även för icke fastanställda och om det inte sker så får den anställde skadestånd efter att anställningen har avslutats.

* Det ska skapas en bättre balans i anställningsskyddet för personal med olika anställningsvillkor. Utredaren föreslår återanställningsrätt och förtur till fasta anställningar för tillfälligt anställda, redan efter nio månader.

Men så finns den bisats som Socialdemokraterna sannolikt lyckats manövrera in i januariöverenskommelsen, att ”en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls”.

Detta är en typisk gummiparagraf som ska möjliggöra för Socialdemokraterna att ta avstånd från lagförslaget. Att avgöra om balansen är rubbad eller ej är ju ingen mätbar vetenskap.

Att det skulle bli en konfrontation mellan januaripartierna om just arbetsrätten var inte oväntat. Men om stödpartierna inte genomskådar Socialdemokraternas strategi och därmed låter lagstiftningsprocessen sjunka ihop, då försvinner trycket på parterna. Och den tudelade arbetsmarknaden består.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?