1515

Friheten måste försvaras även under pandemier

Totalitarismen har olika tankefigurer. Pandemipolitik visade sig vara ett nytt totalitärt tänkande med oerhörd genomslagskraft. Det måste leda till kritik och eftertanke.

TOMT. Strøget i Köpenhamn under pandemivintern 2020. Demokratierna föll som käglor inför den totalitära pandemipolitiken.
TOMT. Strøget i Köpenhamn under pandemivintern 2020. Demokratierna föll som käglor inför den totalitära pandemipolitiken.Foto:Emil Helms

På onsdagen försvinner de sista restriktionerna från pandemin. Scener och biografer får köra för fulla hus, tåg och flyg får sälja alla säten, rekommendationerna om att arbeta hemifrån upphör och UD slopar den pandemirelaterade reseavrådan.

Det är på tiden.

På vårvintern 2020 svepte den kinesiska nedstängningsvågen över världen. Nästan överallt gjorde man som i Wuhan. Stängda restauranger, stängda universitet, stängda kulturinstitutioner och olika varianter på utegångsförbud vann mark i land efter land där viruset fick fäste.

En viktig fråga är hur och varför denna politik kunde få ett så stort genomslag. Även demokratierna stängde ned sina samhällen på ett sätt som inte ens nazismen och fascismen lyckades med. Inte ens i krigstid har man gått lika långt. Demokratiska ledare i Europa kunde plötsligt tävla om vem som kunde gå längst i frihetsinskränkningar. Den fria pressen hejade på. Utan att tveka gav man sig på några av de känsligaste institutionerna vår civilisation har - universitet och kulturlivet. De släcktes ned. Studenter fick inte längre träffa varandra. Konstnärer fick inte möta sin publik.

Det är och förblir en oerhörd händelse.

Rädslan för virus räcker inte som förklaring till att motståndet var så svagt. Samhället hanterar hela tiden risker, även dödliga sådana, där olika värden vägs mot varandra. Vi plågas till exempel av svåra livsstilssjukdomar men vi förbjuder ändå inte tobak, alkohol eller en livsföring som leder till övervikt. Man gör en avvägning. Och det tål att upprepas: den överdödlighet som till exempel Sverige hade under pandemin skiljer sig inte från flera svåra influensor i modern tid. Men vi hade inte utegångsförbud 1957, 1968, 1976 eller 2009 eller under alla de andra toppåren.

I den avvägning som stora delar av den fria världen gjorde under coronaepidemin vägde friheten lätt. Det bör mana till eftertanke och kritisk granskning. Totalitarismen har olika tankefigurer. Pandemipolitik visade sig vara ett nytt totalitärt tänkande med oerhörd genomslagskraft. Skydd för fri- och rättigheter var luftslott.

Sverige kom att bli en avvikare. Det finns säkert flera olika och inte så heroiska skäl, men konsekvensen av regeringens politik blev att friheten till stor del skyddades i Sverige. Gymnasister, studenter, kulturlivet, restaurang- och besöksnäringen fick bära en stor börda men annars pågick mycket som vanligt. Man hade kunnat vara bättre på att skydda äldreboenden och på att få i gång en effektiv testning men på det stora hela var det helt rätt att avvisa lockdownpolitiken. Svenskarna behöll sin frihet och backade upp sin något sökande regering.

I den utvärdering som görs i den så kallade coronakommissionen och i den efterepidemidebatt som kommer bör den frihetliga aspekten vägas in. Smittbekämpning är inte det enda värdet ens under en pandemi. Vi måste kunna skydda de demokratiska grundvalarna i samhället även när hotet är ett virus. En regering eller en myndighet ska inte kunna få stänga ned vad som helst.

Några tengnellska pandemiåtgärder bör vi behålla, inte minst för att dämpa vanliga infektionssjukdomar. Den snabbt förbättrade handhygienen är en nationell framgång. Håll fast vid den, särskilt i skolor, barn- och äldreomsorg och på stora arbetsplatser. Nya hälsningsritualer och folks behov av ett visst avstånd bör fortsatt respekteras. Att stanna hemma när man är sjuk är en dygd. Digitala hjälpmedel gör att många kan arbeta eller hänga med i undervisningen från hemmet. Samma digitala infrastruktur gör att arbetsplatsen inte är lika central längre. Kloka arbetsgivare bör bejaka den nya frihet som hemarbete kan innebära. Att slippa pendling är en vinst för alla. Att kunna bo på annan ort än arbetsgivaren är en stor frihet.

I övrigt bör de eländiga coronarestriktionerna vara historia. Viruset kommer vi troligen att leva med för alltid. Vaccintillverkarna har fått ett nytt väsen att tävla med. När nästa pandemi bryter ut bör Sverige hålla fast vid att inte använda en generell nedstängningspolitik.


Innehåll från OGOshipAnnons

Här är bolaget som tar e-handelslogistik till nya nivåer

Snabbare leveranstid, lägre kostnader och ett minskat CO2 utsläpp med 96 procent är exempel på effekter av last-mile delivery från lokala aktörer. Med målsättningen att inom några år kunna nå hela världen inom 48 timmar med en lokal leveransmetod satsar det nytänkande logistikbolaget OGOship på fortsatt stark tillväxt. 

Det är ett ambitiöst mål som grundas i att under 10 år ha förankrat en modern och smidig affärsmodell som innebär att både OGOship och deras kunder tillsammans expanderar i Europa, med siktet på den globala marknaden. 

– Vår affärsmodell innebär att vi jobbar tillsammans med lokala aktörer inom logistik och lagerhållning. Det betyder att vår kund enkelt kan skala upp med nya marknader via vårt nätverk utan att själva behöva söka efter logistikcenter, integrationer eller förhandla fram egna avtal. Vår nätverksmodell är den stora orsaken till att det går så snabbt för oss att expandera, säger Kalle Bremer, Head of Operations.

Plug and play-kompatibel lösning

Många gånger är det operativt utmanande att sätta upp processer och rutiner som är anpassade för individuella lager. Styrkan i OGOships modell är att den skapar enkelhet för E-handelsaktörer att skala upp sin verksamhet och kostnadseffektivt nå flertalet marknader inom Europa via multi-warehouse lösningen. Detta ger möjligheten att reducera leverans distansen till slutkunden som utöver kostnadsfördelarna också genererar minskad miljöpåverkan och inte minst en positiv kundupplevelse. Oavsett om man väljer att använda ett eller flera lager så får man via OGOships utvecklade plattform enkelt tillgång till sin aktuella data sett till lagerhållning och orderadministration. 

– Förutom att man får tillgång till våra över 25 färdiga integrationer till de vanligaste plattformarna, vårt nätverk och redan förhandlade lageravtal, så har man som kund hos OGOship även ett gränsöverskridande team som stöd. Tillsammans med oss är det enkelt att gå från att vara en nationell e-handel till att faktiskt öppna upp nya marknader i Europa och framöver globalt, säger Anton Arnesson, Key Account Manager. 

Leder till ökad kundlojalitet

Logistiklösningen innebär en skalbarhet och skapar kontroll på hela det logistiska flödet, oavsett antal lager. Samtidigt bidrar en snabb och mer hållbar leverans till att hjälpa kunderna att stärka sitt varumärke med ökad kundlojalitet. 

– E-handlare har ofta en plattform med stöd för ett enskilt lager, men med vår lösning kan kunden bulk-splitta så att de delar lagret på flera olika platser. Vi ger vår kund goda förutsättningar att ha en hållbar distributionsmodell med en mycket större geografisk täckning och snabbre lokala leveranser till en lägre kostnad. Tillsammans med vår kund tar vi e-handelslogistik till helt nya nivåer, avslutar Kalle Bremer.

Om OGOship

Grundat i Finland 2011

www.OGOship.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med OGOship och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?