1515
Annons

Fridolins avgång bra för miljön

LEDARE. Gustav Fridolin lämnar posten som MP-språkrör efter åtta år. Han tänker sitta kvar till kongressen i vår och han säger sig ha meddelat detta beslut till valberedningen redan i vintras.

Gustav Fridolin vid den presskonferens där han gjorde sitt exempellösa utfall mot Moderaterna. Vid hans sida språkrörskollegan Isabella Lövin.
Gustav Fridolin vid den presskonferens där han gjorde sitt exempellösa utfall mot Moderaterna. Vid hans sida språkrörskollegan Isabella Lövin.Foto:Claudio Bresciani/TT

Med såväl bankchefer som partiledare bör man alltid ta sådana beskrivningar med en nypa salt. En avgång ska alltid framstå som en planerad reträtt antingen den är det eller inte.

Gustav Fridolin bör lämna sin post omedelbart. Genom att sitta kvar gör han sitt parti en otjänst. Det är nu Miljöpartiet, och andra partier, måste ompröva sina positioner och fråga sig: Hur får vi bäst utrymme att driva vår politik? Ungefär som de lokala miljöpartisterna har gjort i Stockholms stad, Stockholmslandstinget och i Solna.

Miljöpartiet har dessutom en otvetydig konkurrensfördel mot andra partier, de har två partiledare. Det har inneburit att en av dem har kunnat vara barnledig utan att dramatik har uppstått. Och det bör nu innebära att ett av språkrören kan avgå genast utan att partiet blir ledarlöst för det.

Gustav Fridolin har länge varit en belastning för det parti som nu är riksdagens minsta. Det var han – snarare än Åsa Romson som fick avgå – som inte kunde hålla rågången mot islamistiska krafter inom partiet. Han bär också en stor del av ansvaret för att partiet har flyttat fokus från miljö- och klimatfrågan i riktning mot andra politikområden. På dessa nya fält har han dessutom bidragit till starka låsningar, särskilt i migrationspolitiken, där partiets ovilja att diskutera inriktningen hindrade en ordnad överenskommelse. I stället blev det, som bekant, en tvärvändning i november 2015.

Det var inte bra för Sverige. Det var inte bra för förtroendet för politiken. Det gynnade Sverigedemokraterna. Och det var katastrofalt för Miljöpartiet.

Den riktning som Gustav Fridolin har fört in partiet på har överskuggat Miljöpartiets verkliga framgångar i regeringsställning, framför allt den banbrytande klimatlagen. Hur många väljare har ens förstått att den har införts?

Gustav Fridolins senaste dikeskörning skedde i förra veckan när han målade ut att Moderaterna hyser en svensk alt-right-rörelse, alltså något som är långt till höger om Sverigedemokraterna. Och därför, menade han, är det inte aktuellt att samarbeta med hela alliansen.

Att mitt under en regeringsförhandling på det viset skapa en låsning är inte bara dåligt för det parlamentariska samtalet. Det är förödande för Miljöpartiet. Och det är illa för miljöpolitiken – eftersom hans manövrerande skulle leda till att de mest hängivna miljöpolitikerna stängs ute från framtida parlamentariskt inflytande.

Gustav Fridolins avgång är därför bra för miljön. Om han går genast.


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?