Annons

Frida Wallnor: Vad Stefan Löfven bör säga till Donald Trump

LEDARE. I veckan blev det känt att Stefan Löfven ska träffa Donald Trump i Washington den 6 mars. Det är glädjande nyheter. Efter att tre av våra nordiska grannländer har avverkat bilaterala besök i Vita huset är det hög tid att också Sverige får en chans att göra intryck på presidenten.

USA-RESA. Statsminister Stefan Löfven är inbjuden att träffa Donald Trump i Vita huset den 6 mars. De två har tidigare träffats i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i New York i september, men detta blir deras första bilaterala möte.
USA-RESA. Statsminister Stefan Löfven är inbjuden att träffa Donald Trump i Vita huset den 6 mars. De två har tidigare träffats i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i New York i september, men detta blir deras första bilaterala möte.Bild:TT
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Bild:Evan Vucci

Dessvärre säger väntetiden något om hur långt ner vi ligger på prioriteringslistan. Och det är kanske inte så konstigt. Vi är tyvärr varken med i Nato eller tillhör de tongivande staterna inom EU. Trumps numera klassiska svenska referens i ett invandringskritiskt tal för ett år sedan, om vad som hände ”last night in Sweden”, vittnar om hur avlägset och irrelevant han anser att Sverige är för amerikanerna.

Däremot sitter vi ju i FN:s säkerhetsråd tillsammans sedan ett år. Men presidenten är som bekant inte lika förtjust i FN som Margot Wallström är. Och faktum är att Sverige och USA under Trump kommit att bli varandras motpoler på flera viktiga områden, som synen på frihandel, feminism, energi- och klimatarbete samt nedrustning och kärnvapen. Så frågan är hur Stefan Löfven ska lyckas nå fram med sitt budskap.

Om statsministern vill göra det lätt för sig kan han ringa och fråga sin norska motsvarighet, Erna Solberg, som tydligen gjorde ett starkt intryck på presidenten under deras möte i början av januari. På ett internt möte kort därefter lär Trump ha sagt att USA borde ta in fler immigranter från Norge, snarare än från ”shithole”-länder.

Ryktet säger att Trump har bristande tålamod och snabbt tappar fokus vid möten och briefingar, så det gäller att Löfven direkt fångar hans uppmärksamhet. Varför inte börja med att tala om att Sverige inte har förlorat ett krig på 200 år och att vi är ett av världens vapentätaste länder (på grund av alla jägare)?

Här följer några förslag på ämnen som Löfven bör fortsätta med:

- Vi har ambassad i Nordkorea, där Sverige agerar skyddsmakt åt USA, och kan därför vara en viktig bricka i arbetet kring det nordkoreanska kärnvapenhotet.

- Vi har koll på Rysslands militära aktivitet genom vår avancerade spaningsutrustning och högkvalitativa underrättelsetjänst.

- Vi är inte med i Nato, men kommer inte säga nej om USA eller andra Nato-länder behöver använda svenskt territorium vid en konflikt i Östersjöregionen.

- 150.000 svenskar bor i USA och en halv miljon besöker landet som turister varje år.

- Sverige tillhör de tio största investerarländerna i USA. Mätt per capita är vi allra störst. Svenska företag och investeringar sysselsätter cirka 330.000 amerikaner (2014).

- Cirka 4,2 miljoner amerikaner har svenskt ursprung sedan 1800-talets emigrationsvåg. Bland dessa finns flera framgångsrika företagare, bland andra upphovsmännen till apotekskedjan Walgreens, bussbolaget Greyhound, hotellkedjan Radisson och varuhuset Nordstrom.

Dessutom kan Löfven nämna att vi svenskar älskar Bruce Springsteen, House of Cards och bevakar de amerikanska presidentvalen flitigare än våra nationella val.

Han bör även passa på att ge Trump beröm för hans skattereform som inneburit att bolagsskatten numera är i linje med den svenska (cirka 20 procent) samt tacka för USA:s insats för Europas säkerhet genom de cirka 4000 soldater som är stationerade i Östeuropa.

Sen borde Trump vara mottaglig för att lyssna på Löfvens verkliga agenda. Den bör innehålla en diskussion om försvarspolitiken i syfte att få amerikanska garantier om huruvida det bilaterala försvarssamarbetet från 2016 består.

Allra bäst vore om Trump kunde upprepa det försvarsminister James Mattis lär ha sagt till Peter Hultqvist 2017: att USA kommer till Sveriges hjälp om vi "hamnar i knipa".

Löfven bör även ta upp vikten av att arbetet med det transatlantiska handelsavtalet TTIP återupptas och riskerna med att införa ståltullar mot EU.

Slutligen bör han berätta för Trump att det är möjligt att tjäna pengar på grön omställning – att länder som dominerar inom sol- och vindenergi kommer att bli framtidens globala makthavare, likt nutidens OPEC.

Varför inte passa på att bjuda in Trump till Sverige för att lära sig mer om detta?


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AdmincontrolAnnons

Att förvärva företag under en kris

Det råder ingen tvekan om att pandemin har påverkat M&A-aktiviteten över hela världen – den stora frågan nu är hur detta kommer att påverka framtiden. 

– Den digitala trenden kommer inte att mattas av, och företag bör förbereda sig på färre fysiska due diligence-processer och fler digitala möten i framtida processer, säger Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Avvaktande marknad under den initiala karantänen

I takt med att land efter land gick i karantän tillsammans med andra åtgärder för att bromsa virusspridningen, minskades också M&A-aktiviteten.

Situationen i mars kan beskrivas som en chockvåg på marknaden. Ett fokusskifte märktes och många företag la all sin kraft på sin kärnverksamhet och anpassning till den nya situationen, snarare än att utforska eventuella M&A-möjligheter.

Även om restriktionerna inte blev lika strikta här hemma i Sverige drabbades även den lokala M&A-marknaden hårt. Antalet transaktioner första kvartalet 2020, jämfört med samma period 2019, visar en minskad aktivitet på närmare 75 procent (källa Mergermarkets).

Värdet av de gjorda transaktionerna är ännu mer talande då detta under första halvåret 2020 minskades med närmare 70 procent jämfört med 2019 samma period. Det framgår tydligt att större affärer och gränsöverskridande transaktioner prioriterades ner.

Som en ledande datarumsleverantör på den svenska marknaden avslöjar efterfrågan på datarummen en del om läget på marknaden i nya initierade datarum på plattformen under våren.

– Dels pausades en del pågående processer hastigt under denna period, dock tycker jag skillnaden mellan april och juni på nya initierade projekt är ännu mer talande, där skillnaden är en ökning på närmare 400 procent på vår plattform. En kraftig nedgång i april följdes av en rejäl skjuts uppåt i juni, förklarar Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Förändringar i omvärlden skapar nya rutiner

Krisen drabbade marknaden i sin helhet, men inte alla sektorer och industrier var lika drabbade som andra. Teknik och läkemedel är två exempel på industrier som är i en starkare position för att blomstra i det nuvarande klimatet.

Private Equity visar ett växande intresse för den digitala infrastrukturen, som har spelat en essentiell roll i det ”nya normala” arbetslivet. 

– Vi ser också att Private Equity tar ett mer aktivt ägande och använder våra datarum som en krisportal för att kommunicera med sina portföljbolag, främst för att dela dokumentation om riktlinjer och best practice under krisen, säger Feras Ibrahim. 

Nu när de digitala plattformarna har fått större utrymme i vardagen kommer vi med all säkerhet fortsätta se ett ökat intresse av digitala DD-processer som en effekt av pandemin. 

Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma, och hans team genomförde nyligen en fullständig due diligence-process utan några fysiska möten med motparten. Och Holen tror inte att detta kommer att vara den sista processen som sköts digitalt.

Han berättar:

– Den digitala Due dilligence-processen gick väldigt smidigt. Mycket blir gjort med verktyg som Datarum från Admincontrol kombinerat med konferenssamtal. Situationen vi är i just nu har skapat nya behov och ställer nya krav, men med ett klart mål fungerar det lika bra. säger Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma

Han fortsätter: 

– Covid-19 har varit en ”game-changer” som drivit på digitaliseringen för M&A-marknaden. Det har blivit vanligare att ha introduktionsmöten online – något som spar tid för alla och naturligtvis även är miljövänligt.

– Även om vi får se en andra våg kommer nog många M&A processer fortlöpa. Covid-19 är inte en ”black swan” som det var i mars. Att starta upp en Due Diligence i ett datarum utan fysiska möten är inte så främmande som det var i mars. Vi ser att många processer som pausades i mars kommer att starta upp igen i höst.

– Visma har redan förvärvat 23 bolag detta år och det kommer att bli fler, avslutar Sindre.

Läs allt om Admincontrols datarum här

Förbättrat affärsklimat under hösten

Mycket tyder på ett förbättrat klimat framöver med nya möjligheter. Utifrån de insikter Admincontrol får via aktiviteten på datarums-plattformen ser Feras Ibrahim fram mot hösten med tillförsikt.

– Marknaden tar fart snabbare än vi förutspådde. Vi är redan nu tillbaka på en nivå som är jämförbar med situationen innan pandemin, och ser ingen indikation till minskning närmsta tiden. Intressant är också att nästan en tredjedel av de datarum som öppnades i juni inleddes i en förberedelsefas. Detta indikerar att företagen planerar och förbereder sig inför en M&A-process under de kommande 6-9 månaderna. Jag är övertygad om att vi kommer att se en ökad M&A-aktivitet i Sverige och internationellt under fjärde kvartalet, avslutar han.

Är du i ett läge att förbereda inför en kommande DD-process? 

Läs mer om Admincontrols förberedelseportaler här.

Admincontrol samlade fyra experter inom M&A för en paneldiskussion om ämnet. Här är en sammanfattning av diskussionen. Registrera dig för att lyssna på hela inspelningen: Acquiring companies during a crisis

Fakta om Admincontrol:
-  Grundades 2005 i Norge
- Kontor i Norge, Sverige, Finland, Danmark, England, Skottland och Nederländerna
- Förvärvades av Visma i oktober 2017
- Anställda: 100
- Över 900 aktiva pågående projekt med Admincontrols datarum
- Erbjuder även en digital styrelseportal med 4000 kunder samt 70 000 användare
- 98% väljer att förnya licensen årligen

EXTERN LÄNK: Läs mer här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?