ANNONS:
Till Di.se

Frida Wallnor: UD bör lägga FN-korten på bordet

  • FRAMGÅNGSRIK DUO. Utrikesminister Margot Wallström och FN-ambassadör Olof Skoog var mycket nöjda efter att Sverige fått en av de icke-permanenta platserna i FN:s säkerhetsråd under 2017-18. Foto: Pontus Lundahl

LEDARE. När det blev klart att Sverige hade fått en av de roterande platserna i FN:s säkerhetsråd kallade Margot Wallström det en ”bragdseger”. Man kan förstå att hon var nöjd. Att sitta i FN:s säkerhetsråd är en fjäder i hatten, i alla fall i teorin.

Problemet är verkligheten – de permanenta medlemmarnas flitiga användning av veton och handlingsförlamningen som gör det svårt att påverka. Men det tycks spela mindre roll för regeringens utrikespolitiska prioriteringar där FN ges en oproportionerligt stor vikt.

När det nu framkommit tveksamheter kring den påkostade kandidaturen (27 miljoner) är frågan hur stor bragd detta egentligen var.

Dagens Nyheters avslöjande på måndagen, att dokument kopplade till kampanjen har dolts från offentligheten, är illavarslande. Det handlar om ett internt arbetsverktyg som staben använt för att dela dokument, där även FN-representationen i New York involverats.

Men representationen är en självständig myndighet vars korrespondens med UD borde registreras som allmänna handlingar. Det har dock UD gjort först efter att DN begärt ut handlingarna. Departementet har heller inte på 19 månader lyckats lämna ut efterfrågade mejlloggar, trots kraven på skyndsamhet.

Frågan är om det bara handlar om nonchalans från UD:s håll eller om kampanjstaben faktiskt försöker dölja något. Det är illa oavsett.

Det faktum att DN även tidigare hittat smuts i kampanjen gör inte saken bättre. I april 2016 framkom att 27 av de FN-ambassadörer som senare skulle delta i omröstningen bjudits till Sverige för ett klimatseminarium, vilket indirekt bekostats av biståndsmedel. Det var inte snyggt och för tankarna till vissa ljusskygga kandidaturer för stora idrottsevent.

UD har dessutom fått kritik från både KU och JO för brister i öppenheten och hanteringen av allmänna handlingar. DN:s avslöjande kommer därför inte som någon överraskning, vilket även gäller den relaterade nyheten om att andra handlingar ”försvunnit” från UD:s arkiv.

Det är pinsamt för departementet – speciellt när ett av kampanjens budskap var ”mer öppenhet – som både mål och medel”. Enligt Wallström handlar det om att rutiner inte har följts, utan avsikt, och att en intern arbetsgrupp nu ska titta på problemen.

Det är bra. Ännu bättre vore om UD lägger korten på bordet genom att offentliggöra de efterfrågade dokumenten.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies