Annons

Frida Wallnor: UD bör lägga FN-korten på bordet

LEDARE. När det blev klart att Sverige hade fått en av de roterande platserna i FN:s säkerhetsråd kallade Margot Wallström det en ”bragdseger”. Man kan förstå att hon var nöjd. Att sitta i FN:s säkerhetsråd är en fjäder i hatten, i alla fall i teorin.

FRAMGÅNGSRIK DUO. Utrikesminister Margot Wallström och FN-ambassadör Olof Skoog var mycket nöjda efter att Sverige fått en av de icke-permanenta platserna i FN:s säkerhetsråd under 2017-18.
FRAMGÅNGSRIK DUO. Utrikesminister Margot Wallström och FN-ambassadör Olof Skoog var mycket nöjda efter att Sverige fått en av de icke-permanenta platserna i FN:s säkerhetsråd under 2017-18.Bild:Pontus Lundahl

Problemet är verkligheten – de permanenta medlemmarnas flitiga användning av veton och handlingsförlamningen som gör det svårt att påverka. Men det tycks spela mindre roll för regeringens utrikespolitiska prioriteringar där FN ges en oproportionerligt stor vikt.

När det nu framkommit tveksamheter kring den påkostade kandidaturen (27 miljoner) är frågan hur stor bragd detta egentligen var.

Dagens Nyheters avslöjande på måndagen, att dokument kopplade till kampanjen har dolts från offentligheten, är illavarslande. Det handlar om ett internt arbetsverktyg som staben använt för att dela dokument, där även FN-representationen i New York involverats.

Men representationen är en självständig myndighet vars korrespondens med UD borde registreras som allmänna handlingar. Det har dock UD gjort först efter att DN begärt ut handlingarna. Departementet har heller inte på 19 månader lyckats lämna ut efterfrågade mejlloggar, trots kraven på skyndsamhet.

Frågan är om det bara handlar om nonchalans från UD:s håll eller om kampanjstaben faktiskt försöker dölja något. Det är illa oavsett.

Det faktum att DN även tidigare hittat smuts i kampanjen gör inte saken bättre. I april 2016 framkom att 27 av de FN-ambassadörer som senare skulle delta i omröstningen bjudits till Sverige för ett klimatseminarium, vilket indirekt bekostats av biståndsmedel. Det var inte snyggt och för tankarna till vissa ljusskygga kandidaturer för stora idrottsevent.

UD har dessutom fått kritik från både KU och JO för brister i öppenheten och hanteringen av allmänna handlingar. DN:s avslöjande kommer därför inte som någon överraskning, vilket även gäller den relaterade nyheten om att andra handlingar ”försvunnit” från UD:s arkiv.

Det är pinsamt för departementet – speciellt när ett av kampanjens budskap var ”mer öppenhet – som både mål och medel”. Enligt Wallström handlar det om att rutiner inte har följts, utan avsikt, och att en intern arbetsgrupp nu ska titta på problemen.

Det är bra. Ännu bättre vore om UD lägger korten på bordet genom att offentliggöra de efterfrågade dokumenten.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?