1515

Frida Wallnor: Sverige ska verka för ett tätt samarbete

LEDARE. Så kom det till slut. Genombrottet. Efter en tid när allt pekat mot att domedagsprofeterna skulle få rätt i sina dystra prognoser om brexit-samtalen lyckades parterna på fredagsmorgonen enas om de viktigaste komponenterna i skilsmässan. Det är en välkommen nyhet, som förbättrar utsikterna för de återstående förhandlingarna.

BREXIT. Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker höll på fredagsmorgonen en presskonferens efter att man kommit överens om huvudkomponenterna i britternas utträdesavtal från EU.
BREXIT. Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker höll på fredagsmorgonen en presskonferens efter att man kommit överens om huvudkomponenterna i britternas utträdesavtal från EU.Bild:TT/AP

Men det är långt ifrån detsamma som att avskriva brexit-risken. Vad man nu har enats om är inte ens den färdiga skilsmässan utan en ”framstegsrapport” som banar väg för att inleda nästa fas i förhandlingarna. Framstegen ska formellt godkännas av EU:s stats- och regeringschefer på toppmötet den 14-15 december.

Europeiska Rådets ordförande Donald Tusk sa på fredagen att det är ”svårare att göra slut och bygga upp en ny relation än att bara göra slut”. Han hävdar alltså att den knepigaste fasen av förhandlingarna fortfarande återstår. Det må hända.

Men det skulle faktiskt kunna vara precis tvärtom. De frågor som EU och Storbritannien nu har hanterat inom ramen för skilsmässan är ju nya fenomen för båda parter. Däremot är man van att diskutera handelsavtal och försvars- och säkerhetssamarbeten med tredje länder, vilket är vad som nu väntar.

Till skillnad från andra handelsavtal som EU har slutit utgår man med britterna dessutom från samma standarder. Man slipper därmed den omfattande processen med att harmonisera regelverk. Det finns också anledning att tro på effektivare förhandlingar när parternas representanter lär känna varandra allt bättre.

Om man ska sammanfatta överenskommelserna så här långt är det tydligt att det mesta gått EU27:s väg. Chefsförhandlaren Michel Barnier fick inte bara sin vilja igenom när det gällde i vilken ordning frågorna ska diskuteras (faserna). Britterna har också gjort stora eftergifter på samtliga av de tre mest problematiska sakområdena.

Det tydligaste exemplet är skilsmässonotan. Från att ha hävdat att man inte är skyldig EU någonting har britterna nu gått med på att betala runt 400 miljarder kronor. Också när det gäller EU-medborgares rättigheter i Storbritannien har EU27 fått sin vilja igenom: inga större förändringar väntar berörda individer. Britterna lyckades heller inte helt bli kvitt EU-domstolens jurisdiktion framöver.

Vi kan också konstatera att det skett stora framsteg på kort tid – att tidspressen inför nästa veckas EU-toppmöte tvingade fram en kompromiss gällande den så svåra gränsfrågan mellan Irland och Nordirland. Brexit-förhandlingarna liknar alltså i det avseendet hur det brukar fungera inom EU: att de stora besluten sker först i den elfte timmen.

Framöver gäller det för parterna att behålla momentum genom att så snart som möjligt enas om en övergångslösning. Det är särskilt viktigt ur näringslivssynpunkt. Vetskapen om huruvida Storbritannien blir kvar på den inre marknaden eller inte en tid efter den formella utträdesdagen lär spela stor roll för enskilda företagares investeringsbeslut – speciellt när den dagen snart bara är ett år bort.

När det gäller de permanenta framtida relationerna är bollen fortsatt hos britterna. De måste bestämma sig för vilket typ av avtal de är ute efter, istället för att leta kryphål till den inre marknaden utan att vara beredda att betala priset (fri rörlighet). Mot bakgrund av hur principfast Bryssel hittills har agerat borde man inse att någon ”à la carte”-lösning är orealistisk och därmed slöseri med tid.

För EU27:s del, som nu ska enas om en ny strategi för de fortsatta förhandlingarna, gäller det snarare att inte drabbas av hybris. Bara för att man kan göra livet extra tufft för britterna post-brexit betyder inte att man bör göra det. Oavsett vilket lär utträdet inte bli någon framgångshistoria.

Här har Sverige en viktig roll att spela – att verka för att de framtida relationerna blir så bra som möjligt. Det gäller framför allt handeln, där alla gynnas av att begränsa förekomsten av handelshinder.

Men minst lika viktigt är att behålla ett gott samarbete på försvarsområdet och inom anti-terrorarbetet, där britterna spelar en viktig roll för Europas säkerhet.


Innehåll från SAVRAnnons

Flytta dina fonder på tre minuter – och optimera din vinst

Många fondsparare vet inte att de kan flytta sina fonder för att få bättre sparvillkor. Detta gör att svenskar varje år betalar miljarder i onödiga avgifter – pengar som kunde gått till spararna istället.

Fonder är en av våra mest populära sparformer och 76% av vuxna svenskar har ett fondsparande – antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock vet många inte att man kan flytta sina fonder mellan olika banker och spartjänster, för att på så sätt förbättra villkoren för sitt sparande. Resultatet av detta är att en stor del av befolkningen har kvar sitt sparande på banker och nätbanker med dåliga villkor, och därmed betalar onödigt mycket i fondavgifter.

Fondavgiften varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad fonden är. Kort sagt: ju mer aktiv förvaltare, desto högre avgift. I snitt kostar en svensk fond 1,38% per år. Det kan låta lite, men samtidigt ha oväntat stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande.

Ett provisionsfritt sparande

Fondutmanaren Savr erbjuder samma fonder och säkerhet som banker och nätbanker, men med rabatt på fondavgifterna. Detta kan de göra tack vare att de, till skillnad från bankerna, inte tar någon provision för att förmedla fonder till spararna. De ger istället tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Genom att återinvestera provisionen kan Savrs genomsnittskund spara 145 226 kr extra på 30 år* – pengar som annars gått till banken.

Flytta dina fonder – på tre minuter

För att öppna upp ett provisionsfritt sparande för fler, har Savr utvecklat och lanserat en automatisk flyttjänst som gör att den som har ett befintligt fondsparande snabbt och enkelt kan begära en flytt till deras plattform – utan att först behöva sälja av sitt innehav.

Detta betyder att spararna får ta del av sina fonders utveckling under den pågående flytten, men också att de slipper den skatteeffekt som annars uppstår när man sätter in och tar ut pengar på ett ISK-konto.

Att begära en fondflytt till plattformen görs på savr.com, och tar ungefär tre minuter. Hur lång tid det tar för flytten att färdigställas beror på spararens befintliga bank, men vanligtvis tre till sex veckor.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till Savr.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?