ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Almedalen 2018

Frida Wallnor: Starkare i sak men ingen maktstrategi

  • Centerpariet kommer spela en av huvudrollerna i höstens regeringsbildning, skriver Frida Wallnor. Foto: Amanda Lindgren

LEDARE. ”Framåt” var budskapet på de många gröna tröjor som syntes innanför murarna i Visby under onsdagen, Centerpartiets dag. Det var också ett viktigt tema för partiledarens känslomässiga kvällstal från Almedalsscenen. 

Oblygt har partiet stulit sin valslogan från den franska valvinnaren från 2017. Men även om Annie Lööf & Co lär vara långt ifrån de framgångar som Emmanuel Macron och hans ”En Marche” har skördat kommer Centern att spela en av huvudrollerna i höstens regeringsbildning.

Men Lööfs tal under den soliga gotländska kvällen var något helt annat än en valtaktisk positionering. Det var ett starkt tal som innehöll vissa oväntade ämnen som uppenbart engagerar partiledaren själv, som utbrändhet och kvinnors hälsa. Men det innehöll framför allt en tydlig markering mot främlingsfientliga och icke-demokratiska krafter, mot hat och hot i samhället .”Det är allvar nu”, var en mening som återkom med jämna mellanrum under talet – ett budskap som ytterligare förstärktes av att talaren vid flera tillfällen avbröts av skräniga medlemmar ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

 Av förståeliga skäl vill Annie Lööf inte tala så mycket om vad som händer efter valet. Partiet har målat in sig i ett hörn med å ena sidan sin hårda ton gentemot S-regeringens politik och kraven på att ”byta ut Stefan Löfven som statsminister” och, å andra sidan, tydligheten med att inte vilja sitta i en regering som är beroende av, eller förhandlar med, Sverigedemokraterna. Står man fast vid dessa principer och är ute efter att omsätta sin politik i praktiken kommer man behöva förbereda sig på en svekdebatt, med tanke på hur opinionsläget ser ut.

 Men frågan är om inte den benhårda linjen gentemot SD har börjat luckras upp. Likt M-ledaren Ulf Kristersson talar Annie Lööf allt oftare om pragmatiska lösningar och om att fokusera på mandatfördelningen och utskottsarbetet i Riksdagen snarare än regeringskoalitioner. Det är sunt – allt som andas ”DÖ-anda” är negativt för det politiska systemets legitimitet.

Centerns utspel under onsdagen, om möjligheten för nyanlända att genomföra ett ”integrationsår”, bygger vidare på partiets tidigare förslag om att göra om dagens tvååriga etableringsersättning till etableringslån. Poängen är att särskilt motiverade nyanlända ska erbjudas möjlighet att snabbt integreras i det svenska samhället, men att de själva får stå för kostnaderna.

Även om förslaget syftar till att effektivisera integrationsprocessen, om att få fler i jobb snabbt, sänder man också en tydlig signal om hårdare krav. De som kommer hit måste göra rätt för sig. Det är ingen ny tanke från Centerpartiet. Men det är definitivt den typen av förslag som gör det lättare för SD att stödja en framtida alliansregering.

Det är märkligt att Centerpartiet har lyckats undvika omfattande kritik för förslaget om etableringslån, som Lööf lanserade redan 2016. Grundtanken är att människor på flykt som tar sig till Sverige utan egna medel ska tvingas ta lån för att få tillgång till bidrag från staten. Vill inte de nyanlända skuldsätta sig hänvisas de till den samhälleliga miniminivån, försörjningsstöd. Den fattigdom som skulle uppstå i kölvattnet av en sådan ordning är kuslig att tänka på.

Men trots detta lär just medmänskligheten vara det som människor förknippar Centerpartiet med i den här valrörelsen – att partiet stått för en (någorlunda) kontinuerlig och mer liberal linje i migrationspolitiken medan andra har vacklat och vänt.

 Detsamma gäller hur den ekonomiska politiken har utvecklats över tid. Likt hur Annie Lööf växt med partiledarrollen till en av vår tids starkaste svenska profiler alla kategorier har partiets politik sakta men säkert mognat. De reformer som lyftes upp under onsdagens ekonomiska seminarium under rubriken ”Århundradets arbetsmarknadsreform” var visserligen inte nya, men representerar en trovärdig plan för hur fler ska komma i arbete.

Det gäller även utrikespolitiken, där man har hittat rätt med både en EU- och Nato-positiv agenda. Däremot är det tydligt att det inte är ett politikområde som engagerar partiledaren, då varken EU eller utrikespolitiken över huvud taget nämndes under talet. Här skulle man vinna på att lägga ytterligare kraft framöver. Exempelvis skulle Annie Lööf behöva uppdatera sin syn på euromedlemskap. Att bara hävda att utanförskapet tjänade Sverige väl under finanskrisen är en förlegad hållning. Mycket har hänt sedan dess inom EU. Och framför allt kommer mycket att hända framöver som kräver en mer nyanserad analys av Sveriges roll i Europa.

 Sammantaget talar det mesta för att Centerpartiet går mot ett framgångsrikt val. Att partiet kommer att överträffa 2014 års valresultat på 6,1 procent känns som relativt säkert. Men frågan är hur man tänker använda sina mandat.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer