ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Frida Wallnor: Skandalboken stärker moderata republikaner

  • FIRE AND FURY. Boken om Donald Trumps första tid vid makten har bekräftat de värsta farhågorna om presidenten. Men den har också medfört att den tidigare chefsstrategen Stephen Bannons möjligheter att påverka höstens kongressval minskat betydligt. Foto: Charles Rex Arbogast

LEDARE. Det är en intressant bok han har skrivit, Michael Wolff. Just när man trodde att många hade slutat att förvånas över Donald Trumps upptåg har ”Fire and Fury” slagit ned som en bomb. 

Bara det faktum att en kontroversiell journalist som Wolff tillåtits komma landets nyckelpersoner så nära under så lång tid säger en hel del om kaoset som råder i Vita huset.

Bortsett från underhållningsvärdet bidrar boken även med att bekräfta de värsta farhågorna om presidenten, som byggts upp under det år vi nu har tvingats leva med honom. Att han inte läser, någonting. Att han tar allt personligt. Att han egentligen inte var ute efter att bli president. Det är skrämmande, speciellt det sistnämnda, inte minst mot bakgrund av hur gärna Hillary Clinton, som faktiskt fick flest röster i valet, ville bli president. Men det amerikanska valsystemet såg till att ingen av dem fick sin vilja igenom.

Även bilden av Stephen Bannon som en fullständigt hänsynslös person bekräftas i boken. Den tidigare kampanjchefen och sedermera chefsstrategens citat har orsakat allra mest rabalder i efterspelet till publiceringen. Det gäller exempelvis den nedlåtande beskrivningen av Trump Jr och hans möte med en rysk advokat under valkampanjen som beskrivs som ”landsförräderi”.

Men det har kostat. Bannon har inte bara gjort sig osams med presidenten utan nu också förlorat sitt jobb: positionen som chef för den nationalistiska nyhetssajten Breitbart News. Han återvände dit som ”populisthjälte” efter att ha fått sparken som Trumps chefsstrateg i augusti. Men hjälten blev kortvarig. Och nu tycks hans finansiärer också överge honom.

Frågan är vad han hade väntat sig. Efter att ha talat ned inte bara presidentens mentala hälsa, utan även familj, måste Bannon naivt trott sig ha uppnått samma omänskliga immunitet mot skandaler som hans tidigare chef visat upp.

Hans öde är den hittills mest konkreta effekten av Fire and Fury-historien. Och det är inte oviktigt, speciellt inte för Republikanerna där Bannon kommit att spela rollen som befälhavare för de yttersta högerkrafterna i det pågående inbördeskriget i partiet. Hans plan var att förvandla partiet – att successivt byta ut kongressledamöter som inte var tillräckligt konservativa eller lojala med Trumps agenda. När Bannon nu förlorat både plattform och finansiering kommer det bli betydligt svårare att lyfta de kandidater han favoriserar i primärvalen inför höstens kongressval.

Det är goda nyheter för de mer moderata republikanerna. Kanske kan det innebära att polariseringen, det ideologiska avståndet mellan Republikanerna och Demokraterna, som vuxit under de senaste åren, i stället kan minska något. Det vore positivt på flera sätt, inte minst för kongressens handlingskraft och för det politiska samtalet i USA.

På kort sikt är frågan hur Trump kommer att påverkas av boken och den offentliga skilsmässan från Bannon. Presidenten har ju inte gjort sig känd för att kunna ta kritik eller hantera motgångar särskilt bra utan snarare svarat med spektakulära och avledande motdrag.

Men något sådant har hittills inte skett. Tvärtom. Trump har fattat beslut om att skjuta upp en militärövning med Sydkorea, i syfte att inte provocera Nordkorea under det stundande vinter-OS, vilket var ovanligt klokt. Samma sak gäller fredagens förväntade beslut att inte lämna Iran-avtalet, vilket han tidigare hotat med. Under en presskonferens med norska statsministern Erna Solberg i veckan öppnade han dessutom en försiktig dörr till att stanna i Parisavtalet om klimatet. Ännu mer överraskande är att Trump sagt sig vara intresserad av att diskutera immigrationsreform med Demokraterna, alltså möjligheter för de 11 miljoner illegala immigranter som befinner sig i USA att bli medborgare.

Det har vi dock inte sett än, och det sägs att Trump kommer att kräva sin hett eftertraktade murfinansiering som motprestation. Men här finns ändå positiva tendenser. Förhoppningsvis har även Trump insett att han har mest att vinna på att ta rygg på de mer moderata själarna inom partiet. I så fall har Wolffs bok verkligen gjort skillnad.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies