1515

Frida Wallnor: Sänd svensk trupp till Baltikum

LEDARE. I en debattartikel i Di på onsdagen skrev 26 säkerhetspolitiska debattörer att Sverige bör ta klivet in i Nato. Det har de helt rätt i.

NATO? Försvarsminister Peter Hultqvist bör fundera på möjligheten att göra mer för att förbättra säkerhetsläget i närområdet.
NATO? Försvarsminister Peter Hultqvist bör fundera på möjligheten att göra mer för att förbättra säkerhetsläget i närområdet.Bild:Jonas Ekströmer

Huvudargumentet är att medlemskap krävs för att vi ska kunna räkna med militärt stöd från partnerländer i händelse av kris eller krig, till skillnad från dagens modell som bygger på partnerskap med Nato och bilaterala avtal med enskilda länder, som USA. De menar att det inte är säkert att Nato prioriterar ett land som agerar fripassagerare.

”Fripassagerare” är en ganska passande beskrivning av Sveriges position. Sedan 2014 har vi ett extra förmånligt partnerskap med Nato (Enhanced Opportunity Program). Det omfattar bland annat möjlighet att delta i fler politiska möten, fler övningar samt underrättelsesamarbete.

EOP innebär däremot inga åtaganden mot Nato utan ska ses som ett kvitto på att Sverige är en pålitlig partner. Det är dock ingen hemlighet att Nato har intresse av att hålla svenskarna nöjda, mot bakgrund av vårt strategiska geografiska läge. Ett mycket förmånligt avtal för vår del, med andra ord.

På en Atlantic Council-konferens på tisdagen talade försvarsminister Peter Hultqvist om hur Sverige bidrar till ökad säkerhet i vår del av Europa och hur säkerhet bäst byggs i samverkan med andra.

Det är visserligen positivt att vi samövar med Nato i olika konstellationer. Men i jämförelse med vad andra aktörer gör är det nästan fräckt av Hultqvist att ta åt sig ära för ökad regional säkerhet. Det bör Nato göra.

Sedan i vintras har alliansen fyra multinationella stridsgrupper à cirka 1100 personer på plats i de baltiska länderna samt i Polen. Nästa år ansluter 200 danska soldater till gruppen i Estland som leds av Storbritannien. Ungefär samtidigt tar fyra danska F16-flygplan över ansvaret för luftövervakningsinsatsen, ”Air Policing”, som pågått i Baltikum sedan 2004.

Det vore positivt om Sverige gjorde mer. En intressant idé, att bidra till de ovan nämnda Nato-initiativen i Östeuropa, lanserades av den säkerhetspolitiske experten Mike Winnerstig på tisdagens konferens. På så sätt skulle Sverige kunna ta större ansvar i närområdet och samtidigt bli kvitt fripassagerarstämpeln.

Insatserna syftar förvisso till att försvara Nato-territorium, vilket talar för en hel del juridiska svårigheter. Det vore sannolikt enklare att direkt ansöka om medlemskap.


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?