Annons

Frida Wallnor: Sänd svensk trupp till Baltikum

LEDARE. I en debattartikel i Di på onsdagen skrev 26 säkerhetspolitiska debattörer att Sverige bör ta klivet in i Nato. Det har de helt rätt i.

NATO? Försvarsminister Peter Hultqvist bör fundera på möjligheten att göra mer för att förbättra säkerhetsläget i närområdet.
NATO? Försvarsminister Peter Hultqvist bör fundera på möjligheten att göra mer för att förbättra säkerhetsläget i närområdet.Bild:Jonas Ekströmer

Huvudargumentet är att medlemskap krävs för att vi ska kunna räkna med militärt stöd från partnerländer i händelse av kris eller krig, till skillnad från dagens modell som bygger på partnerskap med Nato och bilaterala avtal med enskilda länder, som USA. De menar att det inte är säkert att Nato prioriterar ett land som agerar fripassagerare.

”Fripassagerare” är en ganska passande beskrivning av Sveriges position. Sedan 2014 har vi ett extra förmånligt partnerskap med Nato (Enhanced Opportunity Program). Det omfattar bland annat möjlighet att delta i fler politiska möten, fler övningar samt underrättelsesamarbete.

EOP innebär däremot inga åtaganden mot Nato utan ska ses som ett kvitto på att Sverige är en pålitlig partner. Det är dock ingen hemlighet att Nato har intresse av att hålla svenskarna nöjda, mot bakgrund av vårt strategiska geografiska läge. Ett mycket förmånligt avtal för vår del, med andra ord.

På en Atlantic Council-konferens på tisdagen talade försvarsminister Peter Hultqvist om hur Sverige bidrar till ökad säkerhet i vår del av Europa och hur säkerhet bäst byggs i samverkan med andra.

Det är visserligen positivt att vi samövar med Nato i olika konstellationer. Men i jämförelse med vad andra aktörer gör är det nästan fräckt av Hultqvist att ta åt sig ära för ökad regional säkerhet. Det bör Nato göra.

Sedan i vintras har alliansen fyra multinationella stridsgrupper à cirka 1100 personer på plats i de baltiska länderna samt i Polen. Nästa år ansluter 200 danska soldater till gruppen i Estland som leds av Storbritannien. Ungefär samtidigt tar fyra danska F16-flygplan över ansvaret för luftövervakningsinsatsen, ”Air Policing”, som pågått i Baltikum sedan 2004.

Det vore positivt om Sverige gjorde mer. En intressant idé, att bidra till de ovan nämnda Nato-initiativen i Östeuropa, lanserades av den säkerhetspolitiske experten Mike Winnerstig på tisdagens konferens. På så sätt skulle Sverige kunna ta större ansvar i närområdet och samtidigt bli kvitt fripassagerarstämpeln.

Insatserna syftar förvisso till att försvara Nato-territorium, vilket talar för en hel del juridiska svårigheter. Det vore sannolikt enklare att direkt ansöka om medlemskap.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera