ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Frida Wallnor: Säg ja till att leda i Ukraina

  • FN-INSATS I UKRAINA? Sverige har tillhört Ukrainas bästa vänner de senaste åren och bör fortsätta att göra det. Foto: Björn Lindgren

LEDARE. Bör Sverige tacka ja till att delta i en FN-ledd fredsbevarande insats i östra Ukraina? Det är än så länge en hypotetisk fråga. Men skulle frågan komma bör vi definitivt tacka ja.

För det första är Ukraina en viktig del av Sveriges närområde – något våra politiker tack och lov både intresserar sig för och oroar sig över. Efter engagemanget för EU:s östliga partnerskap och vår tydliga linje kring sanktionerna mot Ryssland (efter Krim-annekteringen 2014) vore det ett naturligt nästa steg att inta en ledande roll i en fredsbevarande insats som kan bidra till att minska spänningarna i regionen.

För det andra vore det ett sätt att komma ifrån Sveriges olyckliga stämpel som säkerhetspolitisk ”fripassagerare” – att vi räknar med stöd från andra i händelse av kris/krig men är själva inte villiga att bidra med hård säkerhet.

För det tredje har deltagande i multilaterala insatser en förmågehöjande och professionaliserande effekt på Försvarsmakten, vilket erfarenheterna från exempelvis insatserna på Balkan och i Afghanistan vittnar om. Det är svårt att uppnå samma effekt genom övning.

För det fjärde behöver Försvarsmakten en större insats som dragplåster för att locka frivilliga, något som blivit ett större problem i takt med att fokus flyttats från utlandsinsatser till att bygga upp den egna försvarsförmågan.

Frågan om FN-trupp i Ukraina är inte ny, men har aktualiserats genom en rapport från den tidigare danske statsministern och Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen (numera rådgivare åt Ukrainas president) som går igenom förutsättningarna för en insats. Rapporten diskuterades på den gångna helgens säkerhetskonferens i München där bland andra försvarsminister Peter Hultqvist deltog.

Enligt rapporten bör den militära dimensionen omfatta cirka 20 000 personer där icke-Nato-länder som Sverige och Finland föreslås ha ledande roller. Man betonar också behovet av civila och polisiära insatser där EU skulle kunna spela en viktig roll.

Hultqvist säger sig vara positiv till svenskt deltagande under rätt förutsättningar. Det är bra. Det lär dock ta tid innan detta kan bli verklighet då alla inblandade aktörer först måste acceptera insatsen.

Under tiden bör försvarsministern överväga att skicka trupp till den pågående Nato-insatsen i Baltikum – ett annat sätt att ta ansvar för vårt närområde och samtidigt stärka partnerskapet med Nato.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer