Annons

Frida Wallnor: Säg ja till att leda i Ukraina

LEDARE. Bör Sverige tacka ja till att delta i en FN-ledd fredsbevarande insats i östra Ukraina? Det är än så länge en hypotetisk fråga. Men skulle frågan komma bör vi definitivt tacka ja.

FN-INSATS I UKRAINA? Sverige har tillhört Ukrainas bästa vänner de senaste åren och bör fortsätta att göra det.
FN-INSATS I UKRAINA? Sverige har tillhört Ukrainas bästa vänner de senaste åren och bör fortsätta att göra det.Bild:Björn Lindgren

För det första är Ukraina en viktig del av Sveriges närområde – något våra politiker tack och lov både intresserar sig för och oroar sig över. Efter engagemanget för EU:s östliga partnerskap och vår tydliga linje kring sanktionerna mot Ryssland (efter Krim-annekteringen 2014) vore det ett naturligt nästa steg att inta en ledande roll i en fredsbevarande insats som kan bidra till att minska spänningarna i regionen.

För det andra vore det ett sätt att komma ifrån Sveriges olyckliga stämpel som säkerhetspolitisk ”fripassagerare” – att vi räknar med stöd från andra i händelse av kris/krig men är själva inte villiga att bidra med hård säkerhet.

För det tredje har deltagande i multilaterala insatser en förmågehöjande och professionaliserande effekt på Försvarsmakten, vilket erfarenheterna från exempelvis insatserna på Balkan och i Afghanistan vittnar om. Det är svårt att uppnå samma effekt genom övning.

För det fjärde behöver Försvarsmakten en större insats som dragplåster för att locka frivilliga, något som blivit ett större problem i takt med att fokus flyttats från utlandsinsatser till att bygga upp den egna försvarsförmågan.

Frågan om FN-trupp i Ukraina är inte ny, men har aktualiserats genom en rapport från den tidigare danske statsministern och Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen (numera rådgivare åt Ukrainas president) som går igenom förutsättningarna för en insats. Rapporten diskuterades på den gångna helgens säkerhetskonferens i München där bland andra försvarsminister Peter Hultqvist deltog.

Enligt rapporten bör den militära dimensionen omfatta cirka 20 000 personer där icke-Nato-länder som Sverige och Finland föreslås ha ledande roller. Man betonar också behovet av civila och polisiära insatser där EU skulle kunna spela en viktig roll.

Hultqvist säger sig vara positiv till svenskt deltagande under rätt förutsättningar. Det är bra. Det lär dock ta tid innan detta kan bli verklighet då alla inblandade aktörer först måste acceptera insatsen.

Under tiden bör försvarsministern överväga att skicka trupp till den pågående Nato-insatsen i Baltikum – ett annat sätt att ta ansvar för vårt närområde och samtidigt stärka partnerskapet med Nato.


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?