ANNONS:
Till Di.se

Frida Wallnor: Nordkorea är välkommet till OS

  • KIM JONG-UN. De återupptagna samtalen mellan Nord- och Sydkorea är välkommet, men vi får inte vara naiva kring motiven bakom den nordkoreanske ledarens plötsliga helomvändning. Foto: TT

LEDARE. Titeln på Michael Wolffs omtalade bok om Donald Trump, ”Fire and Fury”, anspelar på ett av den amerikanske presidentens många hot som riktades mot Nordkorea under hösten. Skulle nordkoreanerna trappa upp kärnvapenhotet mot USA skulle amerikanerna svara med ”eld och raseri som världen aldrig skådat”.

Med tanke på händelseutvecklingen under fjolåret är det oväntat men positivt hur starten på det nya året har sett ut. Kim Jong-uns utspel i sitt nyårstal om att vilja skicka nordkoreanska idrottare till den stundande olympiaden i grannlandet resulterade på tisdagen i de första direkta samtalen mellan representanter från Syd- och Nordkorea på två år. Och givande sådana, dessutom.

Alla initiativ som leder till minskad spänningsnivå och förbättrad kommunikation mellan Pyongyang och omvärlden måste välkomnas. Nordkoreanskt deltagande i vinter-OS är dessutom en uppenbar win-win-situation, i alla fall på kort sikt, då risken för oroligheter under spelen minskar samtidigt som Kim Jong-un kan glädja den egna befolkningen.

Precis som i Ryssland är idrotten nära sammankopplad med det nordkoreanska nationsbygget, varför OS-framgångar skulle kunna minska risken för folkliga uppror – något Kim Jong-un borde vara orolig för efter alla sanktioner.

Men samtidigt ska vi inte vara naiva kring motiven bakom helomvändningen. Det är uppenbart att Kim är den stora vinnaren. De flesta bedömare är överens om att han är nära att fullborda landets kärnvapenprogram, varför han knappast är intresserad av att förhandla bort det. Genom samtalen med Seoul köper han sig tid och minskar risken för en amerikansk ”förebyggande” militär attack, vilket lär vara det enda kvarvarande hotet mot statusen som kärnvapenmakt.

Idrottsevenemang har heller inte varit problemfria epoker mellan länderna historiskt. Tvärtom. Inför sommar-OS i Seoul 1988 genomförde exempelvis nordkoreanerna ett attentat som orsakade en flygplanskrasch där 115 människor omkom och i samband med fotbolls-VM i Sydkorea 2002 skedde en sammandrabbning mellan ländernas patrullbåtar med dödlig utgång. Så det finns fortsatt anledning att vara på sin vakt under OS-månaden.

För övrigt är det hög tid att lära sig namnet på den sydkoreanska OS-staden Pyeongchang, vilket inte ska sammanblandas med den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies