ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Frida Wallnor: Nato är bra för både Sverige och Ryssland

  • PÅVERKAN. Den ryske ambassadörens debattartikel i Di på fredagen ska ses mot bakgrund av de ryska försöken att avskräcka Sverige från ett Nato-medlemskap.

LEDARE. Den ryske ambassadören i Sverige, Viktor Tatarintsev, skrev på fredagen en intressant debattartikel i Di där han beklagade sig över de dåliga relationerna mellan länderna. Under de 37 år som han jobbat med Sverige har han aldrig upplevt en rysskräck likt den som råder i dag – att det blivit ”vardagsmat att underblåsa det ryska hotet”.

Som väntat ser han ingen rysk skuld till detta. Han hävdar att Ryssland tvingades ”hävda sina nationella intressen” som en följd av Natos utvidgning österut. Annekteringen av Krim 2014 och aggressionerna i östra Ukraina ska alltså ses som en defensiv åtgärd från rysk sida – att det är Nato som rubbat den europeiska säkerhetsordningen.

De här argumenten har vi hört förut, och de håller inte. Han har visserligen en poäng i att det finns en historisk aspekt av Krimkrisen som ofta förbises. Men det är ingen ursäkt för det ryska agerandet. Aggressionerna mot Krim och Ukraina är och förblir folkrättsligt olagliga. Det är den viktigaste anledningen till de försämrade relationerna.

En annan förklaring är de illa förtäckta hoten kring Sveriges säkerhetspolitiska linje. Det finns en tydlig agenda att avskräcka oss från att gå med i Nato. Utrikesminister Sergej Lavrov sa exempelvis till DN 2016 att Ryssland skulle vidta ”militära åtgärder” vid ett svenskt Nato-medlemskap. Nu skriver Tatarintsev att man måste ”överkomma de konstlade hinder som emellanåt reses” för en fullständig återupplivning av relationerna.

Sverige är ett fritt land som ensam styr över sin försvars- och säkerhetspolitik. Vi är visserligen inte med i Nato i dag, även om vi samarbetar med försvarsalliansen, men kommer sannolikt att gå med i framtiden. Det ska inte ses som ett offensivt drag, och därmed ett hot mot Ryssland.

Det handlar om hur vi bäst värnar Sveriges säkerhet – ett beslut som endast svenska politiker kan och ska ta.

Ambassadören har däremot rätt i att det är positivt med ökad handel mellan länderna. Samma sak gäller de återupptagna politiska och militära kontakterna.

Sverige bör fortsätta att uppmuntra ökade kontaktytor med Ryssland. Vi bör satsa mer på studentutbyten, kulturella utbyten, på att lära oss varandras språk och vidta åtgärder för att underlätta för handel. Dialog, handel och kultur är ett beprövat recept på avspänning.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer