1515
Annons

Frida Wallnor: MSB tål inte fler misslyckanden

LEDARE. Få lär ha missat att en ny rikspolischef har utsetts i veckan. Anders Thornberg, tidigare Säpo-chef, är på alla sätt ett klokt val av regeringen. Han har goda förutsättningar att lyckas i sin nya befattning och förbättra förtroendet för polisen efter 37 år inom kåren.

NYTT JOBB. Dan Eliasson slutar som rikspolischef den 15 februari och tillträder som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap den 5 mars. Regeringen har tyvärr gett honom dåliga förutsättningar att lyckas genom hur man hanterade utnämningen.
NYTT JOBB. Dan Eliasson slutar som rikspolischef den 15 februari och tillträder som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap den 5 mars. Regeringen har tyvärr gett honom dåliga förutsättningar att lyckas genom hur man hanterade utnämningen.Bild:Fredrik Sandberg/TT

Vad gäller veckans andra myndighetschefsutnämning är hyllningskörerna betydligt tystare, vilket är förståeligt. Det är långt ifrån optimalt att den avgående rikspolischefen Dan Eliasson får jobbet som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Inte för att Eliasson saknar kompetens för uppdraget. Tvärtom har han ett imponerande CV. Exempelvis har han tillbringat de senaste tio åren som myndighetschef, och på tunga myndigheter dessutom: Migrationsverket, Försäkringskassan och nu senast på Polisen under den omfattande omorganiseringen.

Dessa tre perioder är visserligen inte kända som framgångshistorier, men motgångarna har uppenbarligen inte lyckats bryta ner Eliasson. Han tycks snarare ha blivit allt mer hårdhudad under resans gång, vilket är en både användbar och sällsynt egenskap.

Problemet är i stället signalerna som regeringen sänder ut genom att välja Eliasson som MSB-chef, särskilt då han varit så öppen med att han gärna hade fortsatt inom Polisen fram till 2021 då förordnandet gick ut.

MSB har sedan starten 2009 varit en organisation med brett och lite otydligt innehåll. Känslan har varit att den fått hantera diverse frågor som fallit mellan stolarna på andra myndigheter, däribland otaliga samordningsuppdrag. Att nu tilldelas en chef som också har hamnat lite mellan stolarna var knappast det man behövde – en arbetslös generaldirektör som fått MSB som tröstpris.

Myndigheten förtjänar bättre. Med tanke på dess ansvarsområden, som landets krisberedskap, informationssäkerheten (särskilt aktuellt i dessa valtider), brandskydd och skydd av samhällsviktig verksamhet, är det hög tid att sudda ut den efterhängsna luddighetsstämpeln.

MSB har även ansvar för att bygga upp det civila försvaret, vilket är en högt prioriterad politisk fråga som ingår i satsningen på ett nytt totalförsvar. Det är mycket möjligt att Eliasson är rätt person för att bringa ordning i leden. Men tyvärr har regeringen gett honom sämsta tänkbara förutsättningar genom hur man hanterade hans utnämning.

Mot bakgrund av Eliassons socialdemokratiska rötter och den ”lag och ordning”-tunga valrörelse som börjat dra igång var det knappast aktuellt för regeringen att behålla honom som rikspolischef. Han skulle ha blivit mer belastning än tillgång för sossarna. Men alla hade tjänat på en normal rekryteringsprocess där den med starkast meriter utsågs, oavsett partitillhörighet.

En sak som Eliasson bör lära av sin efterträdare är vikten av att tala klarspråk – att ”säga som det är”, som Anders Thornberg uttryckte det på torsdagens presskonferens tillsammans med löftet om att fortsätta med detta. Kommunikation och ärlighet har tillhört hans styrkor som Säpo-chef och något som bidragit till att allmänheten fått ett mänskligt ansikte på en av landets hemligaste organisationer.

Förhoppningsvis är det lika högt i tak inom Polisen som inom Säpo, så att Thornberg inte drabbas av det trista öde som den kloke men frispråkige generalen Anders Brännström nyligen drabbats av inom Försvarsmakten, efter att ha sagt några ovälkomna sanningar för mycket.

Eliasson har snarare gjort sig känd för motsatsen som rikspolischef, att skönmåla verkligheten. Det måste ta slut så snart han sätter foten på sin nya arbetsplats. Han måste även sluta med ovanan att se mellan fingrarna på obekväma regler. Här finns chans att sätta prägel på en ung, men viktig myndighet. Förhoppningsvis kan han släppa bitterheten och visa att han verkligen är bäst lämpad för rollen, vilket justitieministern påstår.

Men för att Eliasson ska ha en möjlighet att lyckas i sitt nya uppdrag krävs att han också får chansen – att svartmålningen av honom och hans bakgrund upphör.

Då kan Eliasson göra MSB till en framgångshistoria. Tänk vilken revansch det vore.


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?