Annons

Frida Wallnor: Med Korea får Trump den ultimata revanschen

LEDARE.  Oavsett vad som händer under tisdagens toppmöte på Capella-hotellet i Singapore skrivs historia. Aldrig förr har en sittande amerikansk president träffat sin nordkoreanska motsvarighet öga mot öga.

OSÄMJA. Trots oenigheten på förra veckans G7-möte som slutade med att USA inte undertecknade slutkommunikén har världsledarna ett gemensamt intresse av fred på Koreahalvön. Så länge Trump sköter förhandlingarna med Kim Jong-Un har han ett övertag på övriga.
OSÄMJA. Trots oenigheten på förra veckans G7-möte som slutade med att USA inte undertecknade slutkommunikén har världsledarna ett gemensamt intresse av fred på Koreahalvön. Så länge Trump sköter förhandlingarna med Kim Jong-Un har han ett övertag på övriga.Bild:Jesco Denzel

Donald Trump och Kim Jong-Un hade nog gärna stannat tiden här och nu om de kunnat. För dem är det ju en stor framgång att mötet blir av, vilket med all tydlighet märkts i bådas iver att träffas. Nu hyllas de av sina respektive anhängare som hjältar – som gör något deras företrädare misslyckats med.

Gott så. Dialog är bättre än konfrontation. Men det är nu det svåra börjar. Det är nu de båda måste göra känsliga konkreta eftergifter för att den sorgliga historien med svikna löften om nedrustning och fred på Koreahalvön inte ska upprepa sig.

Så vad är annorlunda den här gången?

Det uppenbara svaret är att styrkeförhållandena har förändrats, till USA:s nackdel. Det var inte länge sedan vi såg Nordkorea som ett isolerat land med misstänkta kärnvapenambitioner och en ledare vars rationalitet många ifrågasatte.

I dag talar vi om en konstaterad kärnvapenmakt som brutit isoleringen mot omvärlden genom en strategi som närmast framstår som genialisk. Nu är Kim Jong-Un ute efter ekonomisk tillväxt för att ytterligare säkra sin regims överlevnad. Vägen dit stavas sanktionslättnad.

På andra sidan står Donald Trump – västvärldens hopp. Tvärtemot Nordkorea har USA gått mot ökad isolering under de drygt 500 dagar som Trump bedrivit sin America First-politik, vilket har accelererat landets degradering som global ledare. Den känslan förstärktes efter helgens G7-möte, där Trump tycktes nära att göra slut med sina allierade.

Men helt slut är det inte. Faktum är att man lyckades enas om en slutkommuniké, vilket var lika oväntat som glädjande med tanke på krigsrubrikerna inför mötet. Att Trump sedan avfyrade en kritisk twitterstorm från Air Force One samt valde att ompröva beslutet att skriva under kommunikén på grund av den kanadensiska premiärministerns tull-uttalanden var mer väntat.

Trumps ekonomiska rådgivare Larry Kudlow förklarade agerandet med det annalkande Kim-mötet – att Trump behövde känna sig stark och inte kunde acceptera att angripas retoriskt på det sättet inför ett så viktigt möte.

Det är en rimlig förklaring, men ännu ett tecken på hur stor vikt Trump lägger vid Nordkorea-frågan. Det är som om han väntar sig att alla han sviker på vägen ska förlåta honom när väl Koreafreden är säkrad och Nobelpriset är i hamn. Den ultimata revanschen.

Och där har han faktiskt en poäng. Alla har ett intresse av att undanröja risken för ett kärnvapenkrig och att hålla Kim i styr. Det vore alltså förhastat av Merkel, Macron & Co att göra slut med den amerikanske presidenten så länge han är inom räckhåll att åstadkomma just detta. Det vet ju Trump.

Vad han också vet är hur opinionen på hemmaplan hittills har reagerat på hans politik. Den tycks generellt gilla när han infriar vallöften. Ett av dessa handlade om att träffa Kim Jong-Un ”över en burgare”.

Ett annat handlade om att dra tillbaka det amerikanska säkerhetsparaplyet över Japan och Sydkorea om länderna i fråga inte började betala notan. I Sydkorea finns cirka 28 500 amerikaner stationerade – en närvaro som varit helig för Trumps föregångare, men något varken Nordkorea eller Kina uppskattar.

Som den kloke politiske analytikern Alastair Newton påpekar (The Global Lead 22/5) är det alltså upplagt för en snabb win-win för Trump, om han skulle gå med på ett tillbakadragande från Sydkorea som en del i en förhandlingslösning med Nordkorea.

En annan kontroversiell idé som Trump vädrade på helgens G7-möte rörde Ryssland – om att åter involvera landet i värmen, i G8. Mot bakgrund av att inga förändringar har skett när det gäller Krims öde, vilket var anledningen till att Ryssland uteslöts 2014, borde det inte vara aktuellt.

Å andra sidan lär det krävas mer än ett bilateralt avtal mellan Nordkorea och USA om Kim Jong-Uns regim någonsin ska tyglas. Det kommer att krävas ett internationellt avtal likt hur Iran-avtalet utformades, med stöd från EU men även från Kina och Ryssland. Varför inte vänja sig vid tanken på en bredare dialog redan nu?


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?