ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Frida Wallnor: M borde tala klarspråk om euromedlemskap

  • EU-POLITIK. M-ledaren Ulf Kristersson talade på onsdagen om sin syn på EU och den svenska EU-politiken. Foto: Thomas Johansson/TT

LEDARE. Moderatledaren Ulf Kristersson lade på onsdagen fram sin syn på EU-politiken under ett tal i Europahuset i Stockholm. Det var på tiden. Det har varit ovanligt tyst kring just EU- och utrikespolitik från M den senaste tiden.

Därför var det upplyftande att höra Kristersson säga att han vill leda en regering som prioriterar Sveriges engagemang som EU-medlem. Det är vi knappast bortskämda med.

Talet innehöll också en del lovande besked. Bland annat presenterade Kristersson sex områden där partiet vill att EU ska göra mer. Det gäller fred och säkerhet, miljö och klimat, frihandel och konkurrenskraft, forskning, lag och ordning samt migrationspolitiken.

Gällande frihandel vore det önskvärt om moderatledaren verkligen menar det han sa, att Sverige ska ”slåss mot europeisk protektionism”. Dels mot bakgrund av att det är en företeelse som växer sig allt starkare på flera håll i Europa. Dels eftersom Kristersson själv visat liknande tendenser när det gäller kinesiska investeringar (Di Debatt 12/4-18).

Kristersson har även en märklig inställning till frågan om svenskt euromedlemskap. Han stänger visserligen inte dörren till ett framtida medlemskap, men är inte beredd att lyfta frågan i närtid. Detta trots att han konstaterar att euron är betydligt stabilare i dag jämfört med för några år sedan.

Han tycks också inse att den stundande fördjupningen av eurozonsamarbetet kommer innebära ett ökat utanförskap för Sverige och andra icke-euroländer. Men detta verkar inte vara ett problem i Kristerssons värld. Det viktigaste är, enligt honom, att förstå detta, för att fortsättningsvis kunna vara mer proaktiv och därmed ändå kunna påverka beslut.

Han har däremot inga konkreta argument till varför vi fortsatt ska stå utanför. Att hänvisa till folkomröstningsresultatet 2003 och dagens begränsade entusiasm för att införa euron är att göra det lätt för sig. Det är inte konstigt att svenska folket är emot när få politiker vågar tala klarspråk om riskerna med att inte tillhöra EU:s kärna.

Att som M-ledaren prata om att ”bygga broar till likasinnade” för att vinna inflytande inom EU kan snarare jämföras med den motsägelsefulla idé som utgör Socialdemokraternas inställning till Nato: Man vill inte vara med i klubben, men har inga problem att ingå bilaterala samarbetsavtal med en rad enskilda Nato-länder.

Varför göra det så svårt för sig?

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies