1515
Annons

Frida Wallnor: Kallt stål biter

LEDARE, WASHINGTON. För politiknördar är Washington DC en fascinerande stad att resa till. Här kan man förvänta sig att alla har en åsikt om det senaste som hänt inom inrikespolitiken. Man kommer liksom inte undan, även om man nu, av någon outgrundlig anledning, skulle vilja.

BROTHER IN ARMS. USA och Sverige har starka gemensamma intressen och den svenska regeringen bör göra sitt yttersta för att EU inte ska trappa upp ett handelskrig.
BROTHER IN ARMS. USA och Sverige har starka gemensamma intressen och den svenska regeringen bör göra sitt yttersta för att EU inte ska trappa upp ett handelskrig.Foto:Henrik Montgomery/TT

Men något har definitivt hänt med staden när vi skriver mars 2018. Debattlustan har kylts ned och ersatts av en märklig känsla av uppgivenhet.

Förklaringen går att finna i att man måste stå ut med att ha Donald Trump boende i stadens mittpunkt, i Vita huset – trots att 91 procent av distriktets väljare röstade på Hillary Clinton i presidentvalet 2016. Likt en katt bland hermelinerna. Presidenten gör heller inte saken bättre när han talar om att ”tömma träsket” – ett hån mot Washingtons alla hårt arbetande diplomater, lobbyister, journalister och praktikanter.

Trump tycks heller inte vara ute efter att vinna över några demokrater. Han vet att han är och förblir älskad av sina kärnväljare så länge han fortsätter att leverera det han har sagt att han ska göra. Och det måste man faktiskt ge Trump: han lever verkligen upp till sina vallöften. 

Ett av dessa stod i centrum på veckans presskonferens med Stefan Löfven. Tullarna på stål och aluminium blev som väntat tyvärr också verklighet på torsdagskvällen och kan därmed läggas till de åtgärder som redan har vidtagits inom ramen för ”America First”-strategin. Där finns bland annat omförhandlingen av Nafta, uttåget ur TTP-avtalet med Stillahavsländer, strängare immigrationsregler och blockeringen av WTO:s skiljedomstol. De syftar alla till att få stopp på andra länders utnyttjande av USA, att skipa rättvisa. 

Det var märkligt att sitta där på den svensk-amerikanska presskonferensen, bara 10 meter från Trump, när han talade om USA:s massiva handelsunderskott och om EU som en av de största bovarna. Hur det ”nästan är omöjligt att göra affärer med dem”. Löfven ryckte till, som om han tänkte protestera högljutt. Men Trump bara fortsatte att prata i sin överlägsna, ibland lite sårade ton, och med sitt speciella uppnosiga ansiktsuttryck.  

Kanske beror Trumps övertygelse kring handeln på hans bakgrund som affärsman – att han inte klarar av tanken på att göra dåliga affärer. Att bli lurad. Just nu låter det som om presidenten har börjat dela upp världens länder i onda eller goda beroende på hur deras bytesbalans ser ut gentemot USA.

Men han är uppenbart en skicklig retoriker. Man kan förstå att detta går hem bland människor som anser sig ha missgynnats av globaliseringen, de som inte har fått någon reallöneökning på evigheter. Amerikaner som har förlorat sina jobb inom stålindustrin och behöver en syndabock.

För Trump erbjuder sannerligen syndabockar. Det är otäckt vilka krafter han släpper loss när han talar om landets ”så kallade” allierade som behandlat USA allra värst – de som både åkt militär snålskjuts och dragit vinstlotten i handelsutbytet. Han har en poäng i sak. Men hans formuleringar göder nationalism, vilket man har nog av redan i det här landet.

Hur detta går ihop med formuleringarna i den nationella säkerhetsstrategin är också oklart – speciellt med tanke på att Trump rättfärdigar tullarna med omsorg för just nationell säkerhet. I strategin beskrivs hur USA bör arbeta ihop med allierade och vikten av att allierade blir starkare (exempelvis genom höjda försvarsanslag) för att tillsammans kunna stå upp mot ett mäktigare Kina. Genom att starta ett handelskrig mot Europa gör man just det motsatta.

Det här inser människor i Washington DC, men varningarna lär inte bita på Trumps kärnväljare, som i allt större utsträckning kommit att betrakta frihandel som ett skällsord. Mellan 2009 och 2017 minskade stödet för frihandel bland republikaner från 57 till 36 procent. Bland demokrater var trenden den omvända: stödet ökade från 53 till 67 procent, enligt Pew Research.

I det här läget bör EU tåla kallt stål och inte gå i samma fälla som Trump nu leder USA in i. Amerikanska tullar kommer och går, särskilt på stål.

En förmildrande omständighet med Trump är att han är nyckfull och att han använder osäkerheten i förhandlingar. Veckans oväntade öppning från Nordkorea är en seger för hans förhandlingstaktik. EU bör därför signalera att man fortsatt är för frihandel med USA och övriga världen, att man fullt ut ska finansiera sin egen säkerhet och att obalanser i handeln bäst löses med goda relationer.

Trump är som han är, men han är inte Amerika.


Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?