Annons

Frida Wallnor: Iran är EU:s chans att ta globalt ansvar

LEDARE. Sedan Donald Trump tillträdde som president har USA:s position som den fria världens ledare allt mer försvagats. Det var visserligen en utveckling som hade inletts redan innan 2017, men Trumps ”America First”-strategi har påskyndat processen. En av de främsta orsakerna är landets oförmåga att hålla ingångna avtal.

IRAN-AVTALET. EU bör verka för att Iran stannar i avtalet, nu när Donald Trump bestämt sig för att dra sig ur. EU:s utrikeschef Federica Mogherini här tillsammans med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif i januari 2016 när sanktionerna mot Iran lättades.
IRAN-AVTALET. EU bör verka för att Iran stannar i avtalet, nu när Donald Trump bestämt sig för att dra sig ur. EU:s utrikeschef Federica Mogherini här tillsammans med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif i januari 2016 när sanktionerna mot Iran lättades.Bild:Ronald Zak

Beslutet att lämna Paris-avtalet, utträdet ur frihandelsavtalet TPP och nu beslutet att lämna Iranavtalet har försämrat tilliten till USA bland allierade länder, vilket är allvarligt.

I det avseendet hade det spelat det mindre roll om Trump bestämt sig för att ändå förnya stödet till Iranavtalet. Hans trovärdighetskapital var ändå redan förbrukat.

Med tanke på den osäkerhet som Trumps kommentarer och hot kring Iran har skapat är det kanske lika bra att USA faktiskt lämnar avtalet. Nu vet vi ju i alla fall förutsättningarna, vilket är att föredra framför dessa ständiga spekulationer om vad som rör sig i Trumps hjärna när deadlinen för de halvårsvisa Iran-utvärderingarna närmar sig eller vad som ryms i hans krav på omförhandling – vilket ju är precis vad den ”oberäknelige” presidenten är ute efter.

Men Mellanöstern har nog av den varan redan – osäkerhet som hämmar handel och investeringar och urholkar förutsättningarna för fred och stabilitet.

Iranavtalet överlever Trump. Men det kommer krävas att andra aktörer tar ansvar. Det gäller framför allt EU, där Sverige tillhör länderna med starka ekonomiska och diplomatiska band till Iran.

I och med att Irans två högsta företrädare har sagt att man kan tänka sig att stanna i avtalet även utan USA finns goda förutsättningar. En majoritet av befolkningen är dessutom fortsatt för avtalet, enligt Iran Poll, ett tillförlitligt opinionsinstitut.

Iran måste bara ges rätt incitament att stanna – landets ledning måste övertygas om att de har mer att vinna på ett fortsatt samarbete med EU, Ryssland och Kina än att återuppta kärnprogrammet och riskera ytterligare regionala spänningar. I värsta fall militär konflikt med Israel och indirekt med USA.

Detta ligger i allra högsta grad även i Europas intresse. En ny konflikt i regionen skulle bli kännbar på flera sätt med tanke på den geografiska närheten. Iranavtalet är också viktigt ur ett icke-spridningsperspektiv, då en återgång till atombombsplaner i Teheran sannolikt skulle innebära att andra länder i regioner går samma väg, exempelvis Saudiarabien.

Vad gäller de ekonomiska incitamenten är de inte lika viktiga. Utländska investeringar motsvarande cirka 20 miljarder dollar har visserligen gjorts i Iran sedan sanktionerna lättades i början av 2016. Den svenska exporten dit har ökat betydligt, förra året med 94 procent. Men det rör sig fortfarande om ganska blygsamma summor.

Mot den bakgrunden är frågan hur europeiska investerare skulle reagera om Trump, i ett värsta scenario, återinför bredare så kallade andrahandssanktioner mot Iran. Dessa skulle drabba aktörer som gör vissa typer av affärer med Iran, oavsett nationalitet. Svenska bolag skulle alltså kunna hamna i en situation där man tvingas välja mellan att fortsätta göra affärer med Iran och att svartlistas i USA.

Hade vi inte ett handelskrig med USA innan så vore detta spiken i kistan. Handelskommissionär Cecilia Malmström & Co skulle behöva dra igång krigsmaskineriet på allvar, med WTO-processer och motåtgärder.

Men EU-kommissionen borde i ett sådant läge snarare fokusera på att uppmuntra de europeiska bolagen att stanna i Iran – att skapa incitament och lösningar för att orka trotsa de amerikanska sanktionerna. För utan europeiska pengar lär Iran inte se någon anledning att stanna i avtalet. Trump skulle få sin vilja igenom ändå till slut.

Man kan undra om det verkligen är värt att låta ett land som Iran försvaga den transatlantiska relationen. Men EU kan knappast klandras om detta nu blir resultatet – det är snarare USA som väljer att ytterligare isolera sig från sina allierade.

EU måste i första hand prioritera att bedriva en självständig utrikespolitik som gynnar europeiska intressen, vilket i det här fallet innebär ett bevarat Iranavtal. Om man sen på kuppen får möjlighet att visa globalt ledarskap är det såklart inte fel.

Och USA måste alltid vara välkommet tillbaka.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?