1515

Frida Wallnor: Ett år med fungerande stoppklossar

LEDARE. På lördagen är det ett år sedan Donald Trump svors in som president. Det har varit ett turbulent år, i alla fall på Twitter. I verkligheten har det inte varit lika händelserikt. Det är positivt och – trots allt – vad som räknas.

ETT ÅR. Det har varit ett turbulent första år med Donald Trump som USA:s president. Men tack och lov mindre turbulent i verkligheten än på Twitter.
ETT ÅR. Det har varit ett turbulent första år med Donald Trump som USA:s president. Men tack och lov mindre turbulent i verkligheten än på Twitter.Bild:Manuel Balce Ceneta

Det finns dock undantag där Trump lyckats genomföra sin agenda. Handelspolitiken är ett exempel. Men framgången har knappast krävt någon större prestation då presidenten har långtgående befogenheter på området.

Han har utnyttjat detta till att sprida sin protektionistiska America First-politik, bland annat genom uttåget ur TPP och det destruktiva agerandet inom WTO. Men det har knappast gjort honom mer populär bland de traditionellt frihandelsvänliga republikanerna.

Det kan till viss del förklara att Trump, trots republikanskt kontrollerad kongress, bara mäktat med en lagstiftningsframgång under året – skattereformen som efter stor möda antogs innan jul. Den var förvisso viktig, inte minst för investeringsklimatet, men säger något om sprickorna inom partiet.

Trump har heller inte kunnat räkna hem några stora skalper inom utrikespolitiken, där olika omständigheter begränsat hans handlingsfrihet:

* Närmandet till Ryssland har uteblivit tack vare Rysslandsutredningen. Kongressen har i stället beslutat om skärpta sanktioner.

* Trots en tuff retorik beslutade Trump i början av januari att inte lämna det internationella Iranavtalet.

* Kampanjtesen att Nato är föråldrat och att européerna borde ta ansvar för sitt eget försvar har utmynnat i att USA stationerat soldater i Polen samt ökat försvarsanslagen till Europa.

* Inga tullar har införts på kinesisk import. Trump och Xi Jinping tycks snarare ha utvecklat en fungerande relation till följd av det ömsesidiga samarbetsbehovet kring Nordkorea.

* IS har nästintill utraderats i Syrien och Irak, men Trump kan knappast ta åt sig hela äran. Syriens president Assad med ryska och iranska allierade framstår snarare som krigets vinnare.

* Islossningen mellan Nord- och Sydkorea är heller inte Trumps förtjänst. Hans taktik att sätta ”maximal press” på Nordkorea fick överges som en följd av de koreanska OS-samtalen – Trump tvingades ställa in en planerad militärövning med Sydkorea.

Inför fortsättningen är det glädjande att kunna konstatera att kontrollmekanismerna fungerar, såväl globalt som inom USA.


Innehåll från WintAnnons

När är bästa tiden att starta bolag? Nu! Tycker Wint!

Visserligen går visan ”juli, augusti och september, härlig sommar är det då”, men det är väl ändå en sanning med modifikation. När augusti är över är i alla fall jobbhösten här. Kanske är semestern precis slut och istället har funderingarna kring jobbet tagit vid. Kanske förde sommaren med sig en tanke om att leva den där drömmen, våga satsa helt eller bara våga prova lite, vid sidan om. Och kanske känns tanken på ett eget aktiebolag lite avlägsen. Men, om inte nu, så när är det då dags att starta aktiebolag?

– Vi tycker inte att det finns någon anledning att vänta, tvärtom. Du kan ju fortsätta som anställd och samtidigt starta ett aktiebolag. De två har ingenting med varandra att göra, säger Ulrika Ahl, Marknadschef på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. Vi är ekonomitjänsten som gör det enkelt att starta bolag. Vi på Wint har breddat vårt erbjudande de senaste månaderna och erbjuder nu de som vill starta ett nytt bolag mer hjälp på traven. För även om det kanske inte låter så svårt är det mängder av punkter på att göra listan som måste bockas av i rätt ordning, fortsätter Ulrika.

Läs också: Så kan du få ett kostnadsfritt AB från Wint

Allt som behövs är ditt aktiekapital

För att själv starta ett aktiebolag i Sverige idag behöver alla minst 25 000 kronor i aktiekapital. Bestäm dig. Skapa stiftelseurkunden och gör en bolagsordning. Starta bankkonto och sätt in ditt aktiekapital och få ett bankintyg. Skriv under stiftelseurkunden och efter det behöver ditt bolag registreras hos Bolagsverket och verksamt.se. Där går det kanske att tro att det är färdigt, men nej, då behöver du teckna och upprätta aktier, anmäla en verklig huvudman och så betala alla avgifter också. Sen är det bara att vänta. Under sommaren har handläggningstiderna nämligen blivit långa och det tar tid innan allt godkänts av respektive myndighet.

Ja, det går att hitta tusen anledningar att inte starta aktiebolag, både för att det känns krångligt men också för att det tar tid. Kontakter med banken, Skatteverket och Bolagsverket är tidskrävande och mest av allt känns det som en lång lista av saker som bara slukar energi. Myndigheter är svåra att få tag på, papper ska signeras och det ska öppnas konton och nya bankavtal. Och så ska man våga.

Lagerbolag gör det möjligt att vara igång nästan direkt

Har du modet räcker det numera med att ha 25 000 kronor att stoppa in i ditt aktiekapital. Det är pengar som alltid behövs för att starta upp, de kan inte delas upp och måste finnas tillgängliga från start.

– Aktiekapitalet, det är allt som behöver finnas på plats för att du ska vara igång. Vi gillar inte att vänta. Vem gör det? Det bästa är ju att ha bestämt sig och känna att något händer! Därför har vi den här lösningen med att vi ger dig som vill starta ett helt nytt bolag ett lagerbolag. Då är allt som går att förbereda förberett. Genom att vi erbjuder nya kunder ett aktiebolag finns det ingen tid mellan beslut och att kunna kontakta sin första kund, berättar Ulrika

En annan fördel att inte vänta tills efter årsskiftet är möjligheten att ta utdelning tidigare.

– Du får bara ta utdelning vid varje årsbokslut vid årsskiftet, och även om det är lite sorgligt att nyårsafton bara är fyra månader bort, gör det att du kan ta din första utdelning om 16 månader, istället för om 24 som du behöver vänta om du startar i januari.

– Det är enkelt att starta företag.

Ta reda på hur du kan starta bolag genom Wint

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?