Annons

Frida Wallnor: Ett år med fungerande stoppklossar

LEDARE. På lördagen är det ett år sedan Donald Trump svors in som president. Det har varit ett turbulent år, i alla fall på Twitter. I verkligheten har det inte varit lika händelserikt. Det är positivt och – trots allt – vad som räknas.

ETT ÅR. Det har varit ett turbulent första år med Donald Trump som USA:s president. Men tack och lov mindre turbulent i verkligheten än på Twitter.
ETT ÅR. Det har varit ett turbulent första år med Donald Trump som USA:s president. Men tack och lov mindre turbulent i verkligheten än på Twitter.Bild:Manuel Balce Ceneta

Det finns dock undantag där Trump lyckats genomföra sin agenda. Handelspolitiken är ett exempel. Men framgången har knappast krävt någon större prestation då presidenten har långtgående befogenheter på området.

Han har utnyttjat detta till att sprida sin protektionistiska America First-politik, bland annat genom uttåget ur TPP och det destruktiva agerandet inom WTO. Men det har knappast gjort honom mer populär bland de traditionellt frihandelsvänliga republikanerna.

Det kan till viss del förklara att Trump, trots republikanskt kontrollerad kongress, bara mäktat med en lagstiftningsframgång under året – skattereformen som efter stor möda antogs innan jul. Den var förvisso viktig, inte minst för investeringsklimatet, men säger något om sprickorna inom partiet.

Trump har heller inte kunnat räkna hem några stora skalper inom utrikespolitiken, där olika omständigheter begränsat hans handlingsfrihet:

* Närmandet till Ryssland har uteblivit tack vare Rysslandsutredningen. Kongressen har i stället beslutat om skärpta sanktioner.

* Trots en tuff retorik beslutade Trump i början av januari att inte lämna det internationella Iranavtalet.

* Kampanjtesen att Nato är föråldrat och att européerna borde ta ansvar för sitt eget försvar har utmynnat i att USA stationerat soldater i Polen samt ökat försvarsanslagen till Europa.

* Inga tullar har införts på kinesisk import. Trump och Xi Jinping tycks snarare ha utvecklat en fungerande relation till följd av det ömsesidiga samarbetsbehovet kring Nordkorea.

* IS har nästintill utraderats i Syrien och Irak, men Trump kan knappast ta åt sig hela äran. Syriens president Assad med ryska och iranska allierade framstår snarare som krigets vinnare.

* Islossningen mellan Nord- och Sydkorea är heller inte Trumps förtjänst. Hans taktik att sätta ”maximal press” på Nordkorea fick överges som en följd av de koreanska OS-samtalen – Trump tvingades ställa in en planerad militärövning med Sydkorea.

Inför fortsättningen är det glädjande att kunna konstatera att kontrollmekanismerna fungerar, såväl globalt som inom USA.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?