ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Frida Wallnor: Enbart ett medlemskap ger garantier

  • NATO. Försvarsminister Peter Hultqvist är nöjd över att svenska folket tycks uppskatta regeringens säkerhetspolitiska linje. Problemet är att många tycks ha missförstått vad den innebär. Foto: Jonas Ekströmer

LEDARE. Stödet för svenskt medlemskap i Nato har minskat med 4 procentenheter under 2017, enligt en undersökning från Ipsos som publicerades i DN på söndagen. Stödet är i dag 31 procent, att jämföra med 44 procent som är emot medlemskap.

Det är överraskande siffror. Mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget hade motsatt trend varit mer naturlig – speciellt som våra politiker bidragit till att trissa upp stämningen genom att ömsom peka finger mot Putin och ömsom tävla i löften om ökade försvarsanslag.

Med delrapporten om det nya totalförsvaret som presenterades i december blev det dessutom tydligt att det inte längre enbart handlar om retorik: Sverige planerar numera för krig.

En annan intressant aspekt är att människor inte tycks koppla behovet av att gå med i Nato med sitt förtroende för den svenska försvarsförmågan. Förtroendet har visserligen ökat marginellt till 14 procent, men det är fortsatt mycket svagt.

Så vad kan förklara detta? Donald Trumps tillträde som president duger knappast som förklaring till Natos minskande attraktionskraft, då vi ju är mer beroende av USA:s välvilja utanför än inom försvarsalliansen.

Nej, förklaringen stavas Peter Hultqvist. ”Folket uppskattar regeringens säkerhetspolitiska linje”, som han kommenterar frågan i DN (8/1). Mer sanningsnära är nog att folket uppskattar försvarsministern och relativt okritiskt köpt hans doktrin om ökad militär förmåga och fördjupade internationella samarbeten.

Problemet är att många tycks ha missförstått det sistnämnda. Enligt undersökningen uppger nämligen nästan hälften att de tror att Nato skulle komma till Sveriges hjälp om vi utsattes för ett angrepp, även om vi inte är medlemmar. Allra vanligast är den synpunkten bland dem som är emot svenskt medlemskap (57 procent).

Mot den bakgrunden ter sig Nato-motståndet inte så konstigt. För varför skulle vi riskera att uppröra ryssarna genom att gå med om vi kan dra nytta av fördelarna enbart som partnerland?

Det är möjligt att Nato-länder skulle komma till vår undsättning i händelse av kris/krig, men vi vet inte det. Vi kan inte bygga vår försvarspolitik på ett sådant antagande utan garantier. Och det är oroande att så många tycks tro att vi både kan äta kakan och ha den kvar. Hultqvist har lyckats vagga in befolkningen i en falsk och osund trygghet.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies