1515
Annons

Frida Wallnor: Därför spelar G7 fortfarande en roll

LEDARE. Det tornar upp sig till en perfekt storm inom världspolitiken under kommande dagar. Ledarna för G7-länderna – USA, Kanada, Japan, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien – samlas i dag fredag i kanadensiska Charlevoix för ett tvådagars toppmöte. Samtidigt pågår Natos viktiga försvarsministermöte i Bryssel, som lägger grunderna för toppmötet nästa månad, vilket endast sker vartannat år. Och på tisdag är det dags för Donald Trumps möte med Nordkoreas Kim Jong-un. 

FÖRMÖTE. Frankrikes president Emmanuel Macron träffade i veckan Kanadas premiärminister Justin Trudeau som står värd för fredagens G7-möte i Charlevoix, Quebec. På mötesagendan står bland annat fred- och säkerhet, klimatet, framtidens jobb och inkluderande tillväxt.
FÖRMÖTE. Frankrikes president Emmanuel Macron träffade i veckan Kanadas premiärminister Justin Trudeau som står värd för fredagens G7-möte i Charlevoix, Quebec. På mötesagendan står bland annat fred- och säkerhet, klimatet, framtidens jobb och inkluderande tillväxt.Bild:Justin Tang

I centrum för stormen står den amerikanska presidenten. Alla talar om honom – precis som han vill ha det.

Men frågan är vad Trump vill i övrigt. Efter att ha lämnat Iran- respektive Parisavtalet och förra veckans beslut att införa stål- och aluminiumtullar även mot EU, Kanada och Mexiko är det svårt att se hur G7-mötet kan bli något annat än en enda lång iskall bekräftelse på sprickan mellan deltagarna. Och det handlar om länder vars stöd USA kommer att behöva om det nu blir någon form av avtal med Nordkorea framöver.

Att USA dessutom motiverat tullbesluten med omsorg om ”nationell säkerhet” är lika motsägelsefullt – inte minst när amerikanska företrädare ständigt talar om vikten av att europeiska allierade ökar sina försvarsanslag för att i större omfattning bidra till den gemensamma säkerheten inom Nato. Med ökade utgifter för amerikanska tullar blir det ju ännu mindre pengar över till nya europeiska försvarssatsningar.

Timingen för veckans G7-möte är egentligen perfekt. Möjligheten för västvärldens plus Japans mäktigaste politiker att ses under avspända former är som gjord för att bringa ordning i leden när det stormar i omvärlden.

Under finanskrisen visade sig exempelvis G7 från sin bästa sida. Man talade samstämmigt om vikten av sänkta räntor och finanspolitiska stimulanser för att få fart på den globala tillväxten.

Baksidan av informella tillställningar som denna är konsensuskulturen som kommer på köpet. Luften går ju lite ur möteskommunikéer om länderna inte är överens, om vissa reserverar sig mot slutsatserna – speciellt om det handlar om högsta hönset i församlingen.

När USA nu inte bara kommer att reservera sig utan dessutom är upprinnelsen till mycket av den turbulens vi ser i världen i dag försvinner själva poängen med hela mötet.

Så, borde G7 läggas på is? Man skulle visserligen kunna tänka sig vettigare sätt att spendera de pengar som arrangörsländerna investerar i sitt ordförandeskap varje år, med tanke på resultatet.

Men att lägga ned G7 skulle vara detsamma som att låta Trump och hans avsky mot multilaterala institutioner vinna. Det skulle bara förstärka känslan av att den liberala världsordningen håller på att raseras. Dialog är trots allt det enda konstruktiva sättet att överkomma konflikter.

Att som Frankrikes finansminister Bruno Le Maire tala om G7 som G6+1, där USA är outsidern, är heller inte rätt väg att gå. Det var en sak att utesluta Ryssland från G8 efter annekteringen av Krim 2014. Till den graden av konfrontation har USA ännu långt. Och Trump kommer som bekant inte att vara USA:s president för alltid, till skillnad från vad som verkar vara fallet med hans ryska motsvarighet.

Bruno Le Maires chef, president Emmanuel Macron, har däremot lanserat ett lovande initiativ för att hantera den globala ledarskapskris som uppstått under Trump.

Initiativet går under namnet ”Paris Peace Forum” där tanken är att bygga vidare på modellen från COP21 (klimatmötet som resulterade i Parisavtalet) med fokus på politiska lösningar inom bland annat utveckling, miljö, fred- och säkerhet och nya teknologier.

Det ska bli en årligt återkommande sammankomst med start på hundraårsdagen av första världskrigets slut nu i november. Till skillnad från G7 och liknande forum ska inte enbart stats- och regeringschefer bjudas in utan även civilsamhälle, företag, organisationer med flera.

Det är förvisso ingen hemlighet att Macron ser en chans att flytta fram sina egna och landets positioner även globalt. Men hellre det än att bara beklaga sig över utvecklingen, vilket andra politiker tycks göra.

Sverige och övriga EU bör engagera sig i det här projektet.

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Hummerilska hos USA – anser att Kina bryter handelsavtal

En konflikt har blossat upp mellan USA och Kina. I fokus – Kinas bristande import av hummer från delstaten Maine.

USA anklagar nämligen Kina för att inte följa det handelsavtal som skrevs under när Donald Trump var president och den republikanska senatorn i Maine, Susan Collins, vill nu se ”omedelbara åtgärder”.

Just hummerfisket var en av de näringsgrenar som påverkades i samband med handelskriget mellan USA och Kina. När det så kallade fas 1-avtalet skrevs under var det avtalat att Kina skulle importera amerikanska varor för motsvarande 200 miljarder dollar som kompensation. Men av humrar har det enligt USA nu inte skett nästan någon import alls.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera