Frida Wallnor: Certifiera bolags bidrag till försvaret

LEDARE. Efter Kalla kriget nedmonterades det civila försvaret i Sverige – det som tillsammans med det militära försvaret kallas totalförsvar. Men med tanke på hur hotbilden ser ut mot vårt land i dag, med cyberattacker, desinformationskampanjer och terrorism, är det tydligt att vi återigen behöver tänka bredare när vi tänker på försvaret – att hela samhället ska involveras.

CIVILT FÖRSVAR. Efter alla privatiseringar har näringslivet i dag en viktigare roll att spela i Sveriges totalförsvar, exempelvis när det gäller fungerande transporter.
CIVILT FÖRSVAR. Efter alla privatiseringar har näringslivet i dag en viktigare roll att spela i Sveriges totalförsvar, exempelvis när det gäller fungerande transporter.Bild:TT

Även om den här insikten säkerligen har funnits på högsta ort länge var det först i samband med försvarsbeslutet 2015 som regeringen skred till verket: totalförsvaret ska återupprättas.

Bättre sent än aldrig förvisso. Men detta är ett gigantiskt projekt och senfärdigheten har gett våra fiender ett långt försprång. Tyvärr går det heller inte att kopiera dåtidens rutiner för att snabba på processen, då samhället ser så annorlunda ut i dag jämfört med för 25 år sedan.

Näringslivet har exempelvis betydligt större ansvar för våra viktigaste samhällsfunktioner i dag efter alla privatiseringar. Det gäller kritisk infrastruktur som elektricitet, telekom och transporter men även inom hälso- och sjukvården. Enskilda företag har därmed en viktigare roll att spela i totalförsvaret.

Den stora utmaningen framöver är hur man ska få dessa företag från olika sektorer att inse att de är en del av ett större projekt som syftar till att minska samhällets sårbarhet. Och framför allt, få dem att vilja bidra till detta, trots att det kanske inte tillför någon direkt ekonomisk vinning för den enskilde.

Det var därför utmärkt att Folk och Försvar arrangerade ett seminarium just på det temat i tisdags, med anledning av Försvarsberedningens delrapport om totalförsvarsprojektet som kommer i december.

Försvarsdebattören Annika Nordgren Christensen lanserade ett mycket intressant förslag under seminariet, som är värt att diskutera vidare. Det handlade om att certifiera företag som engagerar sig i uppbyggnaden av totalförsvaret, likt den ”Svanenmärkning” som nyligen börjat användas på fonder. För likt hållbarhet finns en positiv opinion just nu kring insatser för att höja den svenska försvarsförmågan.

Genom en sådan certifiering skulle bolag alltså både kunna bidra till det svenska totalförsvaret och tjäna mer pengar.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?