ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Frida Wallnor: Att lämna EU är Sverigefientligt

  • EU-KRITIKER. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson argumenterar för att Sverige bör lämna EU. Det kravet har han inte stöd för bland svenska befolkningen. Foto: Anders Wiklund/TT

LEDARE. Skillnaden mellan att vara ett 13-procentsparti och ett 20-procentsparti har börjat bli tydlig för Sverigedemokraterna. Trots att partiet sedan 2013 drivit tesen om att Sverige bör lämna EU är det först i samband med Di-intervjun med partiledaren Jimmie Åkesson (17/6-2018) som frågan kommit upp till ytan. I den sa han bland annat att EU är en ”stor korruptionshärva” och att svenskarna bör få folkomrösta i frågan redan nästa mandatperiod.

Det är positivt att frågan lyfts så att SD:s EU-argument synas. För faktum är att de är lika svaga som det svenska folkets stöd för att lämna unionen. I SCB:s majmätning är endast 18,8 procent av befolkningen emot medlemskapet.

SD har visserligen en poäng i att mycket har hänt inom EU sedan folkomröstningen 1994. Och tur är väl det. I takt med att omvärlden utvecklats mot allt mer gränsöverskridande fenomen har EU tvingats göra detsamma. I dagens läge, med terrorism, cyberhot och migrationsströmmar, är det svårt att tänka sig en aktör som är bättre lämpad att hantera dessa än just EU.

Att hävda att vi får ”ofantligt lite tillbaka” i förhållande till vad vi betalar till EU är inte sant. Sverige är snarare ett av länderna som tjänar mest på EU:s inre marknad med våra internationella företag.

Vi får även del av resultatet från det Bryssel-maskineri som förhandlar fram handelsavtal med världens länder, vilket den svenska exportberoende ekonomin gynnas av i stor grad. Att göra som britterna, som snart ska börja om från början och förhandla fram nya avtal med sina handelspartners, är en ytterst tidskrävande process som vi knappast vill göra om.

Åkesson har också hävdat att ett EU-utträde skulle ge Sverige en egen, oberoende röst i utrikespolitiken (SvD 29/3-2017). Man kan dock fråga sig om den rösten över huvud taget skulle höras utan EU:s megafon. Säkerhetsrådsplatsen i FN är som bekant inte permanent.

Det svenska EU-medlemskapet är en fråga som förtjänar en betydligt mer framträdande roll i valrörelsen. Jan Björklund ska därför ha beröm för sitt utspel under Liberalernas dag i Almedalen på tisdagen där han utmanade Åkesson att möta honom i fyra EU-debatter under valrörelsens slutskede.

Fler partier borde haka på. Även Vänsterpartiet, som delar SD:s inställning till det europeiska samarbetet, borde pressas att försvara sin position.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies