Då fick Energimyndigheten in en ansökan om att medfinansiera en ny typ av reaktorteknik, med små modulära reaktorer (SMR).
Bakom ansökan står energibolaget Uniper, Kungliga Tekniska Högskolan och företaget Blykalla. Tillsammans vill de satsa på mindre reaktorer som kyls ned med hjälp av smält bly i stället för vatten. Tekniken som tagits fram av Blykalla anses nu tillräckligt mogen för att prövas i en prototyp vid kärnkraftverket i Oskarshamn. För att det ska bli verklighet vill aktörerna att Energimyndigheten går in med 125 miljoner kronor, något de också ser goda möjligheter för.
Marknadens investeringsvilja i små och modulära reaktorer markerar början på ett nytt och spännande kapitel för svensk kärnkraft. Planen är att prototypen ska stå redo år 2024 och att reaktorerna ska drivas kommersiellt på elmarknaden redan i mitten av nästa årtionde. Fördelarna med tekniken är flera. Genom serietillverkning i fabrik är reaktorerna både enklare och billigare att bygga än de äldre varianterna. Användningen av bly som kylmedel betraktas också som säkrare.
Satsningen på små och modulära reaktorer i Sverige följer en pågående trend runt om i världen. I Ryssland har en av de första SMR-reaktorerna tagits i drift. I Estland deltar statligt ägda Vattenfall i utvecklingen av små modulära reaktorer. I USA blev bolaget Nuscale i höstas först i landet att få sin SMR-design godkänd av federala myndigheter. I Storbritannien satsar Boris Johnson stort på den nya reaktorteknologin.
Att flera reaktorer har stängts ned de senaste åren säger uppenbarligen ingenting om marknadens intresse för nästa generations kärnkraft. Kanske är det därför Per Bolund i stället börjat argumentera emot kärnkraften som en säkerhetsrisk, trots att dagens reaktorer nyligen har genomgått och klarat hårda säkerhetsprövningar. Att kärnkraften skulle vara en föråldrad teknik är i varje fall inte längre sant.