Framtidens kärnkraft är redan här

LEDARE. I söndagens Agenda deklarerade Per Bolund högt och tydligt att tekniken för den nya generationens kärnkraft inte finns. Det är bara drömmar om framtiden hette det. Men redan på måndagen verkade framtiden vara här.

NY GENERATION. Marknadens investeringsvilja i små och modulära reaktorer markerar början på ett nytt och spännande kapitel för svensk kärnkraft.
NY GENERATION. Marknadens investeringsvilja i små och modulära reaktorer markerar början på ett nytt och spännande kapitel för svensk kärnkraft.

Då fick Energimyndigheten in en ansökan om att medfinansiera en ny typ av reaktorteknik, med små modulära reaktorer (SMR).

Bakom ansökan står energibolaget Uniper, Kungliga Tekniska Högskolan och företaget Blykalla. Tillsammans vill de satsa på mindre reaktorer som kyls ned med hjälp av smält bly i stället för vatten. Tekniken som tagits fram av Blykalla anses nu tillräckligt mogen för att prövas i en prototyp vid kärnkraftverket i Oskarshamn. För att det ska bli verklighet vill aktörerna att Energimyndigheten går in med 125 miljoner kronor, något de också ser goda möjligheter för.

Marknadens investeringsvilja i små och modulära reaktorer markerar början på ett nytt och spännande kapitel för svensk kärnkraft. Planen är att prototypen ska stå redo år 2024 och att reaktorerna ska drivas kommersiellt på elmarknaden redan i mitten av nästa årtionde. Fördelarna med tekniken är flera. Genom serietillverkning i fabrik är reaktorerna både enklare och billigare att bygga än de äldre varianterna. Användningen av bly som kylmedel betraktas också som säkrare.

Satsningen på små och modulära reaktorer i Sverige följer en pågående trend runt om i världen. I Ryssland har en av de första SMR-reaktorerna tagits i drift. I Estland deltar statligt ägda Vattenfall i utvecklingen av små modulära reaktorer. I USA blev bolaget Nuscale i höstas först i landet att få sin SMR-design godkänd av federala myndigheter. I Storbritannien satsar Boris Johnson stort på den nya reaktorteknologin.

Att flera reaktorer har stängts ned de senaste åren säger uppenbarligen ingenting om marknadens intresse för nästa generations kärnkraft. Kanske är det därför Per Bolund i stället börjat argumentera emot kärnkraften som en säkerhetsrisk, trots att dagens reaktorer nyligen har genomgått och klarat hårda säkerhetsprövningar. Att kärnkraften skulle vara en föråldrad teknik är i varje fall inte längre sant.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?