Fossilfrihet skapar en ny industriell era

LEDARE. Stålindustrin följer nu fordon och energi in i en mer klimatvänlig och hållbar industriell era. Det gör plötsligt stålet intressant för nya grupper av investerare och aktörer.

Norra Sverige sjuder av aktivitet. Sedan tidigare bygger Northvolt en batterifabrik i Skellefteå. Nu har tre av Sveriges mest visionära investerare har gått samman i stålprojektet H2Green Steel (H2GS). De planerar att starta storskalig produktion av fossilfritt stål utanför Boden 2024. Det är två år tidigare än SSAB, LKAB och Vattenfall planerar ha sitt fossilfria stål på marknaden.

Den svenska stålindustrin har gått igenom många teknikskiften. Men kokskol har varit en viktig komponent i tillverkningen i tusen år. I dag gör det stålindustrin till en av de sektorer som släpper ut mest koldioxid. Därför tar industrin nu nästa stora steg, mot fossilfri ståltillverkning. Istället för fossila bränslen ska vätgas användas. 

Omställningen innebär att stålindustrin följer sektorer som fordon och energi in i en mer klimatvänlig och hållbar industriell era. Det gör plötsligt stålet intressant för nya grupper av investerare och aktörer. Och nya affärsmöjligheter skapar nya allianser. 

De mest profilerade investerarna i H2GS är Cristina Stenbeck, Harald Mix (med sitt privata bolag Vargas och riskkapitalbolaget Altor) och Daniel Ek. Deras gemensamt utmärkande drag är att de gärna satsar på utmanare. 

Cristina Stenbeck fortsätter att, liksom en gång hennes far, tro på tekniken och uppstickare. Daniel Ek har vunnit framgångar med Spotify därför att befintlig musikindustri fokuserade på att bevaka sina positioner i stället för att bejaka nya möjligheter. Och grundaren av Altor, Harald Mix, har privat djärvt investerat i batteriproducenten Northvolt. Han har dessutom sett stålindustrin från insidan, hans pappa arbetade inom SSAB.

Det finns många diskussioner om huruvida det är en fördel eller inte att vara ”first mover” i en ny industri eller ett teknikskifte. När det gäller stålet, liksom fordon, är det på många sätt en ny industri som skapas när man ställer om till fossilfri teknik. Därmed är värdet av att vara etablerad begränsat. Samtidigt är förutsättningarna mycket gynnsamma finansiellt för en ny aktör med tunga namn eftersom det finns så mycket kapital på marknaden.

Enligt ordföranden i Harald Mix privata investeringsbolag Vargas, Carl-Erik Lagercrantz, kommer H2 Green Steel inte att konkurrera direkt med SSAB. ”Vi kompletterar varandra” säger han till SvD (24/2). Det nya bolaget siktar in sig på vitvaror och fordonsindustrin, den potentiella kunden Scania finns dessutom bland investerarna. Det innebär att Mix har skaffat sig en stark position i fordonssektorn när man lägger ihop stålsatsningen med batterifabriken.

I den mån konkurrens med SSAB förekommer kan det sporra båda parter, samtidigt som man bygger kluster, som skett inom fordonsindustrin på västkusten. Möjligheten att slå sig samman framöver finns ju kvar om situationen skulle kräva det.

En grönare industri uppfattades länge som en utopi. I klimatförnekarnas ögon var den helt onödig. Men de senaste åren har utvecklingen mot fossilfritt rullat allt snabbare. Den drivs av företagare och investerare som vågar ta risk när de ser möjligheter. Men också av envisa, visionära politiker.

Redan 1991 införde Sverige som ett av de första länderna en koldioxidskatt. Det var framsynt. Men systemet haltade. För att värna svenska bolags konkurrenskraft skapades undantag för stora utsläppande företag som SSAB som sluppit betala. Nu har tiden kommit ikapp dem. Ren produktion ökar konkurrenskraften.

Norra Sverige växer nu som grön industriregion och vårt land kan bli ledande inom viktiga tekniker. Men det finns en stor risk, och det är tillgången på el. Gång på gång framhåller politiker i norr och företrädare för näringslivet att fossilfri gruvdrift och stålproduktion gör att Norrland inte längre kan skicka stora mängder el söderut. De behöver den själva. Regering och riksdag måste komma med ett trovärdigt svar på varifrån elen ska komma när Norrland tar en större del. Det är långsiktiga frågor som kräver långsiktiga svar. Inte de piruetter Anders Ygeman utfört i media.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?