ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Förväxla inte Danmark med Sverige

  • NY DANSK REGERING. Avtalet mellan de danska socialdemokraterna och dess stödpartier är väsenskilt från januariöverenskommelsen. Foto: Liselotte Sabroe

LEDARE. ”En rödgrön önskelista.” Så beskriver Danmarks avgående statsminister Lars Løkke Rasmussen det avtal som de danska socialdemokraterna slutit med sina tre stödpartier Enhedslisten, Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti.

Dokumentet, som förhandlats fram sedan valet den 5 juni, innehåller politiska riktlinjer som den socialdemokratiska minoritetsregeringen måste förhålla sig till för att få igenom sin politik i det danska folketinget.

Mer jämlikhet i barnomsorgen, kraftåtgärder för klimatet och en mer human, men fortfarande stram, invandringspolitik utlovas av Mette Frederiksen från den regering som hon själv kommer leda.

Somliga har liknat avtalet vid en dansk variant av januariöverenskommelsen. Och visst finns det likheter. Regeringsunderlaget består av vänsterpartister, gröna och socialliberaler som gör gemensam sak med socialdemokrater.

Men ta inte miste på att avtalet är väsenskilt från den oheliga allians som S, MP, L och C ingått.

Till att börja med har det danska regeringsunderlaget mer politiskt gemensamt än en aversion mot något annat parti. Det svenska regeringsunderlaget bildades uteslutande för att inte ge Sverigedemokraterna ”ett historiskt inflytande över svensk politik”. Oavsett hur mycket man ogillar Sverigedemokraternas politik, är det en tunn tråd att väva ihop ett regeringssamarbete med.

Men den kanske främsta skillnaden mot Sverige är att det danska samarbetet inte kan ses som ett svek mot de ingående partiernas väljare. Det är partier som har en historia i närtid av att samarbeta. Samtliga tillhör samma block på en höger-vänsterskala, även om de har olika inriktningar i sin ekonomiska politik.

Sedan 1990-talet har Socialdemokraterna och Radikale Venstre, ett socialliberalt systerparti till C och L, suttit i samma regering sex gånger. Socialistisk Folkeparti, ett röd-grönt parti, satt i en av de regeringarna. Enhedslisten har före valet sagt att de vill se en röd-grön regering.

Den socialdemokratiska regeringen i Danmark kommer bedriva socialdemokratisk politik, baserat på kompromisser som de gjort med andra partier som i många avseenden delar deras vision om samhället. Det är inte högerpartier som tvingar socialdemokrater att under galgen bedriva borgerlig politik.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer