Annons

Försvaret förlitar sig på börsen

LEDARE. Staten har inte bara beslutat att lita på kapitalet i fredstid, utan även i krig. Framför allt sätter staten i praktiken sin lit till landets viktigaste dynasti, familjen Wallenberg.

Försvarsminister Peter Hultqvist.
Försvarsminister Peter Hultqvist.Foto:Jessica Gow/TT

Regeringen har, i samarbete med C och L, de senaste två dagarna presenterat en ambition att öka totalförsvaret och öka anslagen rejält. Företagens roll i civilförsvaret måste öka. Det sade försvarsministern på torsdagen, och det har ÖB tidigare sagt.

Men varken försvarsministern eller försvarspropositionen gick in på några detaljer. Propositionen slår fast att ”I stor utsträckning äger och ansvarar privata aktörer för många av de viktigaste samhällsfunktionerna.” Så är det ju. När det gäller att säkra livsmedel, transporter, medicin och kommunikation är det företag som Volvo, Ericsson, Telia, Astra och en rad livsmedelsproducenter försvaret kommer att behöva vända sig till. Men de flesta av de bolagen är ju inte svenska, inte helsvenska i alla fall, de är börsnoterade. Staten har därmed inte bara beslutat att lita på kapitalet i fredstid, utan även i krig. Framför allt sätter staten i praktiken sin lit till landets viktigaste dynasti, familjen Wallenberg.

Svenska staten har inga kontrollposter i försvarskoncernen Saab (bara i Telia), som utvecklar våra stridsflygplan. I stället förlitar man sig på Wallenberg, som genom Investor och stiftelser kontrollerar över 47 procent av rösterna i Saab. Investor har även flest röster i Ericsson. Civilflyget, SAS, är också viktigt i krigstid, här är staten tillsammans med danska staten huvudägare, men Wallenbergsstiftelserna är en av de största ägarna.

Samtidigt är försvarsindustrin i Sverige i dag så mycket mer än Saab och andra storföretag, inklusive de av brittiska BAE uppköpta Hägglunds och Bofors. Totalt omsätter branschen 42 miljarder kronor, men många av de företag som levererar till försvaret är ganska små, framför allt it- och specialistbolagen. Det är inte så konstigt, mycket av utvecklingen sker längst ut, i små innovativa bolag. Så småningom behöver de finansiella muskler och då köps de upp. 

I snitt lägger försvarsindustrin 20 procent av omsättningen på forskning och utveckling. Det finns ingen annan bransch som kommer i närheten av det. Det innebär att försvaret precis som tidigare är en viktig faktor för att driva teknikutvecklingen, trots att den militära forskningen nu till stor del ligger utanför staten. 

Men det mest konkreta vad gäller näringslivets roll som kan utläsas av propositionen är att det ska inrättas näringslivsråd där information ska utbytas mellan privata och offentliga aktörer. Det känns lite fattigt.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?