Annons

Försvaret förlitar sig på börsen

LEDARE. Staten har inte bara beslutat att lita på kapitalet i fredstid, utan även i krig. Framför allt sätter staten i praktiken sin lit till landets viktigaste dynasti, familjen Wallenberg.

Försvarsminister Peter Hultqvist.
Försvarsminister Peter Hultqvist.Foto:Jessica Gow/TT

Regeringen har, i samarbete med C och L, de senaste två dagarna presenterat en ambition att öka totalförsvaret och öka anslagen rejält. Företagens roll i civilförsvaret måste öka. Det sade försvarsministern på torsdagen, och det har ÖB tidigare sagt.

Men varken försvarsministern eller försvarspropositionen gick in på några detaljer. Propositionen slår fast att ”I stor utsträckning äger och ansvarar privata aktörer för många av de viktigaste samhällsfunktionerna.” Så är det ju. När det gäller att säkra livsmedel, transporter, medicin och kommunikation är det företag som Volvo, Ericsson, Telia, Astra och en rad livsmedelsproducenter försvaret kommer att behöva vända sig till. Men de flesta av de bolagen är ju inte svenska, inte helsvenska i alla fall, de är börsnoterade. Staten har därmed inte bara beslutat att lita på kapitalet i fredstid, utan även i krig. Framför allt sätter staten i praktiken sin lit till landets viktigaste dynasti, familjen Wallenberg.

Svenska staten har inga kontrollposter i försvarskoncernen Saab (bara i Telia), som utvecklar våra stridsflygplan. I stället förlitar man sig på Wallenberg, som genom Investor och stiftelser kontrollerar över 47 procent av rösterna i Saab. Investor har även flest röster i Ericsson. Civilflyget, SAS, är också viktigt i krigstid, här är staten tillsammans med danska staten huvudägare, men Wallenbergsstiftelserna är en av de största ägarna.

Samtidigt är försvarsindustrin i Sverige i dag så mycket mer än Saab och andra storföretag, inklusive de av brittiska BAE uppköpta Hägglunds och Bofors. Totalt omsätter branschen 42 miljarder kronor, men många av de företag som levererar till försvaret är ganska små, framför allt it- och specialistbolagen. Det är inte så konstigt, mycket av utvecklingen sker längst ut, i små innovativa bolag. Så småningom behöver de finansiella muskler och då köps de upp. 

I snitt lägger försvarsindustrin 20 procent av omsättningen på forskning och utveckling. Det finns ingen annan bransch som kommer i närheten av det. Det innebär att försvaret precis som tidigare är en viktig faktor för att driva teknikutvecklingen, trots att den militära forskningen nu till stor del ligger utanför staten. 

Men det mest konkreta vad gäller näringslivets roll som kan utläsas av propositionen är att det ska inrättas näringslivsråd där information ska utbytas mellan privata och offentliga aktörer. Det känns lite fattigt.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera