Försvara företagen

Om man ska vara dramatisk kan man säga att kriget har pågått sedan hösten 2013. 

PÅ SIN KANT. Ryssland och Kina vill minska västs makt och dit hör västs företag, bland andra de svenska. För att möta hoten bör Sverige samla sig kring ett antal motstrategier.
PÅ SIN KANT. Ryssland och Kina vill minska västs makt och dit hör västs företag, bland andra de svenska. För att möta hoten bör Sverige samla sig kring ett antal motstrategier.Foto:Pavel Golovkin

Det var då när Ukraina stod och vägde mellan öst och väst som Ryssland på allvar bestämde sig för att med alla möjliga medel trycka tillbaka det som uppfattas som ”väst”, det vill säga den finmaskiga väv av institutioner, företag, stater, marknader men också kultur och ideologier som präglar den värld som växt fram efter 1945 och som haft USA som styrkecentrum.

2014 lanserade Ryssland en ny militär doktrin, i väst kallad ”hybridkrigföring”. Väst går inte att besegra med militära medel men kan försvagas med andra och blandade medel. Man använder hela samhällets resurser, staten, militären, underrättelsetjänsterna, medierna, företagen, för att försvaga fiendens stat, företag, marknader och vilja.

Sedan dess har Kina tornat upp sig som den nya stora utmanaren och börjat använda liknande strategier med uppköp av strategiska företag, stöld av teknik, påverkansoperationer, cyberattacker och ambassadkampanjer.

Skadorna i väst, delvis självklart självförvållade, man ska inte överdriva, är hittills stora. Det amerikanska valet 2016 var det första som utspelade sig i den nya krigstiden. Den ryska inblandningen i USA-valet är odiskutabelt och det amerikanska samhället lider fortfarande av ett slags overklighetskänsla och en osäkerhet på vad som är sant och falskt.

I Europa är osäkerheten om vad som är vad högst påtaglig och varje sårbart frågetecken utnyttjas maximalt av de ryska propagandakanalerna. Vad innebär egentligen de ryska stöden till nationalistpartier och till brexit-kampanjen? Vad menar den franske presidenten när han säger att Nato är hjärndött? Ska vi sluta tro på den amerikanska marknadsliberalismen? 

För företagen innebär den nya verkligheten framför allt en ökad osäkerhet och försenade processer. Det säger en hel del när Säkerhetspolisen i Sverige säger att de inte öppnar mejl från kinesiskt ägda företag, även de som ligger i Göteborg och tillverkar bilar. Eller att svenskarna på allvar överväger att sälja Ericsson till USA för att amerikanerna ska kontrollera utvecklingen inom 5g. Eller att regeringen nu håller på att ta fram en lagstiftning som ska tvinga aktieägare att fråga polisen om man får sälja till utländska aktörer. Eller att den kinesiske ambassadören i Stockholm ogenerat hetsar mot oliktänkande i Sverige samtidigt som Kina investerar friskt i känsliga svenska företag.

På senare år har debatten mest handlat om Kina men det var inte länge sedan utläggningen av en ny tysk-rysk gasledning orsakade en svensk kris. Osäkerheten om vad frågan handlade om var akut. Försvarsmakten menade att ledningen etablerade en ny rysk säkerhetszon. Hamnarna i Sverige, som ville göra affärer, menade att det handlade om ett logistikärende bland andra. Regeringen sa att det var ett miljöärende. Hela hanteringen andades valhänthet och beslutsvånda. Det blev en kompromiss. Slite på Gotland stängde sin hamn, Karlshamn höll sin öppen. Kontentan blev att Sverige varken gjorde det ena eller andra och inte kunde enas kring en princip. I värsta fall undergrävde Sverige sina egna möjligheter att dra egna framtida ledningar till Baltikum.

Västs kärnvärden som fria globala marknader för kapital, varor och företag har visat sig vara riskfyllda arenor när starka stater vill väst illa. Så hur skyddar vi oss? Här finns några andra kärnvärden som är effektiva.

En mer intelligent upplysning och information till den breda allmänheten underlättar. Svenska underrättelsetjänster har en tradition av slutenhet men i vår tid är allmänheten en viktig aktör som behöver relevant information, bland annat för att ryska kanaler försöker påverka svensk opinionsbildning. Om underrättelsemyndigheter har kunskap om kampanjer mot Sverige eller ser mönster som andra inte ser finns det skäl att berätta. Säkerhetspolisens nya öppenhet är ett föredöme. Must har en bit kvar. De amerikanska kollegorna ligger långt fram.

Öka transparensen om uppköpen av företag. FOI publicerade i höstas en lista över alla svenska företag som kontrolleras av kinesiska intressen och vilka personer/institutioner som ligger bakom. Det är en utmärkt åtgärd som ökar möjligheten att veta vad man gör när man gör affärer och som minskar misstänksamheten. Liknande listor bör göras över ryska innehav i Sverige.

Värna svensk kapitalbildning och svenskt ägande. Äntligen börjar breda kretsar inse att det är skillnad på ägare och ägare. Det är inte bra om en i grunden fientlig stat kan handla upp alla intressanta patent och teknologiskt känsliga företag i Sverige. Men det är heller inte bra att staten ska styra och ställa över vem som ska äga eller att staten ska ta över ägandet. En klok försvarslinje är att en gång för alla lämna den antikapitalistiska politiken, sluta hetsa mot förmögenheter och betrakta ett högt antal miljardärer per capita som en styrka.

Och till sist – stärk det traditionella försvaret. Om det är för svagt faller allt annat. Det nuvarande försvarsekonomibråket är ovärdigt. Om den här regeringskonstellationen inte orkar finns det en mycket bred försvarsvänlig riksdagsmajoritet som kan ta över.


Innehåll från OracleAnnons

Oracle tar sin egen medicin – Finance transformation

CFO:s har en viktig roll att spela när det gäller att hitta tillväxtmöjligheter efter pandemin. Men det kräver rätt verktyg. Oracles egen finansavdelning kan vittna om stora framsteg när de, liksom resten av företaget, gick över till att använda Oracle cloud.

Läs mer – fyra viktiga steg för framtida tillväxt  

Färre än tolv dagar. Det är så lång tid det tog att göra Oracles senaste bokslut och resultatrapport, allt tack vare Oracle ERP Cloud.

– Mitt team och jag känner verkligen att vi har en unik möjlighet, säger Maria Smith, svp, asst corporate controller, Oracle.

Total digitalisering

Bakgrunden är en total digitalisering av hela Oracle. Koncernen som i många år har hjälpt företag med digitala produkter insåg för några år sedan att man för att kunna hjälpa kunderna vidare till nästa nivå även behövde utveckla en bred digital tjänstelösning: Oracle Cloud. Och för att verkligen skapa det bästa möjliga för sina kunder såg man till att hela koncernen började använda de verktyg som molnet innebär. 

– När vi jobbar med våra finansiella lösningar använder vi samma molnlösning som våra kunder gör, något som känns helt fantastiskt, förklarar Maria Smith.

– När vi nu använder de här produkterna och planerar för att bli bäst i världen på finansiell management så är det inte bara för vår egen skull, utan även för våra kunders.

Det här innebär att Oracles egen användarsida nu kan komma med löpande input för innovation av företagets tjänster, samt att man kan dela med sig av sina egna erfarenheter kring en affärs transformation samt optimering av processer till sina kunder. 

– Oracle är och har varit ett självservice företag sedan många år. Vi har tidigt uppmanat våra anställda till att tänka innovativt och entreprenöriellt för att skapa bästa möjliga förutsättningar till utveckling av våra kunder och projekt. Att agera lösningsorienterat genomsyrar alla våra tjänster samt hur vi jobbar med ständig förbättring och tillväxt både internt som externt, säger Sonia Schilling, Business Leader Sweden på Oracle Sverige.

”God kontroll på hela kedjan”

Och resultatet av det här har inte låtit vänta på sig. Bokslutet gjordes snabbare än någonsin, mer än sjuttio procent av alla transaktioner är helt automatiserade tack vare CPQ Cloud, och hela trettiofem procent av den manuella ekonomihanteringen i koncernen har eliminerats.

– Vi har också paneler där vi kan följa vad som händer i realtid, och alla transaktioner som vi kör genom Oracles system matchas automatiskt med till exempel kontoutdrag vilket ger oss god kontroll på hela kedjan, säger Maria Smith.

Men bara för att man har kommit så här långt innebär inte att man är klar. Planen är att maskininlärning ska kunna automatisera ytterligare en stor del av det tidigare manuella arbetet.

- Vi kommer att kunna automatisera hela 20 000 avstämningar, medan man i andra företag behöver sända 20 000 e-mail för att få så många avstämningar godkända. Det känns väldigt bra att veta att vi inte är fast i det längre inom Oracle, säger Maria Smith.

Förenklade komplicerade procedurer

Även Enzo Tolino, vp of finance, EMEA Oracle, är mycket nöjd med att Oracles ekonomi- och finansavdelning numera använder Oracle Cloud.

– För mig och mitt team är det viktigt att vara uppdaterade. Genom övergången har vi fått möjligheten att förenkla det som i själva verket är mycket komplexa procedurer i en global finansavdelning. Vi vill hela tiden ha de bästa verktygen och processerna, och det får vi genom att använda våra egna system.

Läs mer – fyra viktiga steg för framtida tillväxt  

 

Mer från Oracle

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oracle och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?