1515
Annons

Försvara företagen

Om man ska vara dramatisk kan man säga att kriget har pågått sedan hösten 2013. 

PÅ SIN KANT. Ryssland och Kina vill minska västs makt och dit hör västs företag, bland andra de svenska. För att möta hoten bör Sverige samla sig kring ett antal motstrategier.
PÅ SIN KANT. Ryssland och Kina vill minska västs makt och dit hör västs företag, bland andra de svenska. För att möta hoten bör Sverige samla sig kring ett antal motstrategier.Foto:Pavel Golovkin

Det var då när Ukraina stod och vägde mellan öst och väst som Ryssland på allvar bestämde sig för att med alla möjliga medel trycka tillbaka det som uppfattas som ”väst”, det vill säga den finmaskiga väv av institutioner, företag, stater, marknader men också kultur och ideologier som präglar den värld som växt fram efter 1945 och som haft USA som styrkecentrum.

2014 lanserade Ryssland en ny militär doktrin, i väst kallad ”hybridkrigföring”. Väst går inte att besegra med militära medel men kan försvagas med andra och blandade medel. Man använder hela samhällets resurser, staten, militären, underrättelsetjänsterna, medierna, företagen, för att försvaga fiendens stat, företag, marknader och vilja.

Sedan dess har Kina tornat upp sig som den nya stora utmanaren och börjat använda liknande strategier med uppköp av strategiska företag, stöld av teknik, påverkansoperationer, cyberattacker och ambassadkampanjer.

Skadorna i väst, delvis självklart självförvållade, man ska inte överdriva, är hittills stora. Det amerikanska valet 2016 var det första som utspelade sig i den nya krigstiden. Den ryska inblandningen i USA-valet är odiskutabelt och det amerikanska samhället lider fortfarande av ett slags overklighetskänsla och en osäkerhet på vad som är sant och falskt.

I Europa är osäkerheten om vad som är vad högst påtaglig och varje sårbart frågetecken utnyttjas maximalt av de ryska propagandakanalerna. Vad innebär egentligen de ryska stöden till nationalistpartier och till brexit-kampanjen? Vad menar den franske presidenten när han säger att Nato är hjärndött? Ska vi sluta tro på den amerikanska marknadsliberalismen? 

För företagen innebär den nya verkligheten framför allt en ökad osäkerhet och försenade processer. Det säger en hel del när Säkerhetspolisen i Sverige säger att de inte öppnar mejl från kinesiskt ägda företag, även de som ligger i Göteborg och tillverkar bilar. Eller att svenskarna på allvar överväger att sälja Ericsson till USA för att amerikanerna ska kontrollera utvecklingen inom 5g. Eller att regeringen nu håller på att ta fram en lagstiftning som ska tvinga aktieägare att fråga polisen om man får sälja till utländska aktörer. Eller att den kinesiske ambassadören i Stockholm ogenerat hetsar mot oliktänkande i Sverige samtidigt som Kina investerar friskt i känsliga svenska företag.

På senare år har debatten mest handlat om Kina men det var inte länge sedan utläggningen av en ny tysk-rysk gasledning orsakade en svensk kris. Osäkerheten om vad frågan handlade om var akut. Försvarsmakten menade att ledningen etablerade en ny rysk säkerhetszon. Hamnarna i Sverige, som ville göra affärer, menade att det handlade om ett logistikärende bland andra. Regeringen sa att det var ett miljöärende. Hela hanteringen andades valhänthet och beslutsvånda. Det blev en kompromiss. Slite på Gotland stängde sin hamn, Karlshamn höll sin öppen. Kontentan blev att Sverige varken gjorde det ena eller andra och inte kunde enas kring en princip. I värsta fall undergrävde Sverige sina egna möjligheter att dra egna framtida ledningar till Baltikum.

Västs kärnvärden som fria globala marknader för kapital, varor och företag har visat sig vara riskfyllda arenor när starka stater vill väst illa. Så hur skyddar vi oss? Här finns några andra kärnvärden som är effektiva.

En mer intelligent upplysning och information till den breda allmänheten underlättar. Svenska underrättelsetjänster har en tradition av slutenhet men i vår tid är allmänheten en viktig aktör som behöver relevant information, bland annat för att ryska kanaler försöker påverka svensk opinionsbildning. Om underrättelsemyndigheter har kunskap om kampanjer mot Sverige eller ser mönster som andra inte ser finns det skäl att berätta. Säkerhetspolisens nya öppenhet är ett föredöme. Must har en bit kvar. De amerikanska kollegorna ligger långt fram.

Öka transparensen om uppköpen av företag. FOI publicerade i höstas en lista över alla svenska företag som kontrolleras av kinesiska intressen och vilka personer/institutioner som ligger bakom. Det är en utmärkt åtgärd som ökar möjligheten att veta vad man gör när man gör affärer och som minskar misstänksamheten. Liknande listor bör göras över ryska innehav i Sverige.

Värna svensk kapitalbildning och svenskt ägande. Äntligen börjar breda kretsar inse att det är skillnad på ägare och ägare. Det är inte bra om en i grunden fientlig stat kan handla upp alla intressanta patent och teknologiskt känsliga företag i Sverige. Men det är heller inte bra att staten ska styra och ställa över vem som ska äga eller att staten ska ta över ägandet. En klok försvarslinje är att en gång för alla lämna den antikapitalistiska politiken, sluta hetsa mot förmögenheter och betrakta ett högt antal miljardärer per capita som en styrka.

Och till sist – stärk det traditionella försvaret. Om det är för svagt faller allt annat. Det nuvarande försvarsekonomibråket är ovärdigt. Om den här regeringskonstellationen inte orkar finns det en mycket bred försvarsvänlig riksdagsmajoritet som kan ta över.

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Experten varnar: Kriminella får tillgång till statliga cybervapen

It-attackerna mot Ukraina kan i förlängningen drabba svenska företag, varnar experter som Di talat med. Statligt utvecklade angreppsprogram har en tendens att läcka på nätet, konstaterar Johan Wiktorin, riskanalytiker. 

”Kreml lider inte av att den organiserade brottsligheten i Sverige får tillgång till avancerade verktyg”, säger han. 

Johan Wiktorin, riskanalytiker och vd för det egna bolaget Intil,
Johan Wiktorin, riskanalytiker och vd för det egna bolaget Intil,Foto:Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera