ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Förslag till ny ordlista för mandatperioden

  • NYORD. Under nästa mandatperiod kommer striden om orden att vara lika viktig som striden om politiken. Foto: Martina Huber

LEDARE. Statsministern är vald. Ministrar utses på måndag. Regeringen kan börja arbeta. Utrikesministern kan börja reta israeler och justitieministern kan börja morra om skjutningar. Men vad är vad och vem är vem i svensk politik när en S-regering ska genomföra en politik som ligger till höger om den forna alliansen och Moderaterna hotar fälla en S-regering tillsammans med Vänsterpartiet?

Striden om orden kommer att vara lika viktig som striden om arbetsrätt och bortre parentes i a-kassan. Det märktes direkt när Annie Lööf och Jan Björklund snabbt som ögat ville kallas "opposition" efter att ha presenterat sitt samarbete med regeringen. SD-ledaren vill etablera ett nytt "konservativt" block. S-ledaren vill vara solen i den nya "mitten".

Så här kommer ett förslag:

Regeringsunderlaget är Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. De samarbetar alla med S och de släppte fram Stefan Löfven i statsministeromröstningen. De har ett ansvar för regeringen och för den förda politiken, i sin helhet. C och L är delansvariga för S- och MP-ministrarna.

Överenskommelsen mellan S, C, MP och L är Januariöverenskommelsen. Det är inget Januariavtal, som S försöker få det till. I alla fall finns det ingen domstol man kan gå till om avtalet bryts. Avtal kan heller inte reglera en så dynamisk process som politik. Allt kan ändra sig. Partiledare kommer och går. Kongresser kan kasta om tidigare ståndpunkter. Ryssland kan invadera ett grannland. Amerikanarna kan dra sig ur Nato. Och skogen kan brinna upp under sommaruppehållet. Denna mandatperiod kommer att vara minst lika oförutsägbar som den som gick. Överenskommelse definierar en gemensam viljeinriktning. Om viljan inte längre finns upphör den.

Vänsterblocket är detsamma som regeringsunderlaget. S är centrum i vänstern. Dess maktpolitiska mål är en S-regering.

Oppositionen är Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. De röstade nej till Stefan Löfven och har inget samarbete med S, tvärtom. De tre partierna har nu ansvar för granskning, kritik och för att utarbeta alternativ. De ska vara beredda att avsätta regeringen. Oppositionen har en viktig roll och har stor makt.

Högerblocket är detsamma som oppositionen. M är centrum i högern. Dess maktpolitiska mål är en M-ledd regering.

Oppositionsledaren är Ulf Kristersson. Dels i kraft av att leda det största oppositionspartiet och dels på grund av Moderaternas historiska motsatsförhållande till Socialdemokraterna. Dynamiken mellan S och M har skapat det moderna Sverige och de två utgör huvudalternativen i svensk demokrati. Oppositionsledaren är central. Till skillnad från statsministern är han eller hon fri och har tid att tänka och lyckas ofta definiera tidsandan. Oppositionsledaren Olof Palme färgade hela 1970-talet rött. Oppositionsledarna Ulf Adelsohn och Carl Bildt gjorde 1980-talet blått.

Borgerligheten i riksdagen består av M, KD och de delar av C och L som inte ville släppa fram Löfven. Dess uppgift är ideologisk och integrerar både liberala och konservativa idéer. Borgerligheten står för fritt företagande, fri handel, ett fritt samhällsskick, ett fritt kulturliv, ett självständigt rättsväsende och fri forskning, internationalism, ett starkt utbildningsväsende, ett starkt försvar samt ett handfast socialt ansvar. Men också konservativa värden som nation, familj, religion. Dess tradition är öppen och ansvarstagande. Borgerligheten har inget emot att dess idéer förverkligas av andra men dess maktpolitiska mål är en borgerlig regering.

Alliansen var borgerlighetens verktyg för att nå regeringsmakten. Den är nu borta, men kan återuppstå om C och L byter sida igen. Alliansens värdegemenskap lever i borgerligheten och har det bra där. C och L behöver inte oroa sig.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies