Annons

Företagsstöd slår fel på två olika sätt

LEDARE. Sju av tio företagare med enskild firma har inte kunnat använda de statliga krispaketen, rapporterade Di på måndagen. Endast en liten andel av lånen via ”Företagsakuten” har gått till dessa företagare. Flera av de andra stöden passar också dåligt för enskilda näringsidkare. De förbättrade a-kassereglerna för företagare begränsar fortfarande verksamheten för den som tar emot ersättning.

Foto:Henrik Montgomery

De olika stödpaketen har visat sig ha flera brister. Hyresstödet dröjde för länge och tvingade parterna att förhandla om kraftig hyresnedsättning innan det var klart om de skulle få några pengar. Skattekrediterna är lån, som det är naturligt att tveka inför. Omställningsstödet gäller bara en kort period i våras.

Det stöd som företagen snabbast har kunnat få klartecken för är korttidspermitteringarna, en stödform som har fått mycket stort genomslag. Det har gett arbetsgivare andrum. Och i bästa fall har denna betänketid kunna användas till viktiga vägval – att ställa om för en långsiktigt förändrad efterfrågan eller för att förbereda en återgång till ett liknande läge som före krisen. Det har minskat eller fördröjt mängden varsel om uppsägning.

Men det går inte att komma runt att korttidssystemet betalar anställda för att de ska arbeta mindre. Att myndigheterna faktiskt har en tipslänk där man kan rapportera in att anställda jobbar för mycket. Det kan knappast bli tydligare att åtgärderna strider mot arbetslinjen.

Detta är dilemmat – att stödsystem som är nödvändiga i det akuta skedet blir begränsande för näringslivet i förlängningen.

Nu har politikerna en viktig uppgift – inte bara regeringen och dess samarbetspartier utan också oppositionen som har haft en viktig roll som pådrivande kraft. Det är dels att rätta till brister i stödsystemen, dels att mycket snart växla om till reformer som stärker företagens konkurrenskraft och därmed Sveriges återhämtning:

* Lägre inkomstskatter och återställande av a-kassenivåerna – för att stimulera till mer arbete.
* Bättre ägarskatter för att underlätta för företagen att växa och öka incitamenten för nya entreprenörer.

Sveriges företagare behöver bättre villkor, generellt.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?