Annons

Företagsledare ska syssla med företagande

LEDARE. Det talas mycket just nu om företagens roll i samhället. Men entreprenörer gör bäst nytta när de håller sig till kärnaffären. Elon Musks storhet är att han startade elektrifieringen i fordonsbranschen. 

Foto:Matt Rourke

Teslas grundare och vd Elon Musk är egensinnig och impulsiv. Den 31 oktober utmanade han på Twitter FN:s livsmedelsprogram (WFP). Han skrev att han skulle sälja aktier för 6 miljarder dollar och ge dem vinsten om de kunde visa hur pengarna skulle användas för att upphäva världssvälten. 

Musk fick förstås inget vettigt svar, eftersom en organisation som WFP arbetar med punktinsatser och kriser. De är distributörer, inte innovatörer. Om Musk gav WFP pengar skulle de snart ta slut, och organisationen då vilja ha mer. 

Musk flörtar med opinionen med glimten i ögat. Livsmedelsbrist är inte hans främsta kompetensområde. Problemet är att han med inspel som detta tar fokus från bilproduktionen.

Hans tweet skapade osäkerhet om huruvida han var på väg att dumpa en stor aktiepost, vilket skulle sänka kursen. Den osäkerheten späddes på ytterligare under den gångna helgen. Då twittrade han en fråga till sina 62,7 miljoner följare om huruvida han borde sälja 10 procent av sina aktier för att betala skatt på en orealiserad optionsvinst. Han har tidigare kritiserats för att undvika skatt genom att skjuta upp vinsthemtagningen. 57,9 procent svarade ja.

Bakgrunden är att Musk inte tar ut någon vd-lön, istället har han belönats med optioner. Ett stort paket från 2012 löper ut i augusti nästa år och vinsten från dessa optioner skulle ge en skatt på runt 15 miljarder dollar. Eftersom Tesla ännu inte delar ut sina vinster så kan Musk inte leva på utdelningar. Han måste sälja aktier för att betala reavinstskatt. Eftersom han är en så stor ägare, med runt 20 procent, så innebär alla hans affärer att aktien rör sig. Aktiekursen är förstås extra känslig efter en uppgång på 176 procent det senaste året.

Med sina utspel blir han också ett slagträ i den politiska debatten. Det finns ett starkt tryck bland demokraterna att öka beskattningen av USA:s miljardärer. Det retar en del att många av dessa förmögna, som Elon Musk, inte har några arbetsinkomster och därför inte betalar inkomstskatt. 

Men Elon Musks eftermäle bör inte handla om hur mycket pengar han eventuellt skänkt bort, eller hur mycket skatt han har betalat. Det bör handla om hans historiska samhällsinsats, som inte går att mäta i pengar. Musk initierade omställningen av fordonsindustrin, vilket är en viktig förutsättning för att bromsa klimatförändringarna. 

Elektrifieringen hade kunnat påbörjas för 50 år sedan, men de traditionella bilbolagen och oljeindustrin höll emot för att bevara sina vinster. De började ställa om sin produktion under galgen, efter att länge ha flinat åt Elon Musk. De talade om körglädje och acceleration. Men Teslan accelererar lika snabbt som de snabbaste sportbilarna. Och det är ingen som flinar längre.

Det talas mycket just nu om företagens roll i samhället, som skattebetalare och som agent för ”inkludering”, att rekrytera enligt identitetspolitikens och kvoteringens riktlinjer. Men företag ska inte vara verktyg för politisk social ingenjörskonst. De goda bolagens främsta bidrag till samhället, och viktigaste arv, är forskning och utvecklingen av moderna produkter/tjänster.

Socialdemokraterna skapade folkhemmet. Ingvar Kamprad möblerade det. Electrolux har hållit det rent, och maten fräsch. Spotify har tonsatt det. Bankerna har lånat ut pengar till innovationer och stött byggandet av nya företag.

Företag ska i första hand bedömas utifrån vilka samhällsvärden de skapat med sin kärnverksamhet. Att dessutom stötta det lokala fotbollslaget är trevligt. Att en rik entreprenör ägnar sig åt välgörenhet i slutet av karriären är vällovligt.

Men aktiva företagsledare bör fokusera på sin kärnverksamhet. Det är så de skapar mest samhällsvärde. Det finns kanske ingen enskild person som Greta Thunberg och hennes följare har så mycket att tacka för som Elon Musk. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera