Annons

Företag måste lyssna på Säpos råd

LEDARE. Säpo ser fler rekryteringsförsök av potentiella spioner, uppgiftslämnare och att människors aningslöshet utnyttjas.

Foto:Henrik Montgomery/TT

På torsdagen presenterade Säpo sin årliga, mycket pedagogiska, säkerhetsrapport. Den redogör för hur hoten mot Sverige har blivit mer omfattande och antagit nya former. 

Extremister, främst våldsbejakande islamister, samt Ryssland och Kina, påverkar Sveriges säkerhet mest. Säpo konstaterar att på senare år har framför allt Ryssland utvecklat förmågan att både öppet och dolt påverka andra stater. Myndigheten talar om ”en kontinuerlig konflikt utan krig”. Det handlar om cyberoperationer, diplomatiska initiativ och strategiska företagsköp. Företag, myndigheter och individer måste skydda sin virtuella infrastruktur. Men det handlar också om fler rekryteringsförsök av potentiella spioner, uppgiftslämnare och att utnyttja människors aningslöshet.

Här bör näringslivet utbilda sin personal för att skydda sig. Säpo framhåller att man kan bli offer för utpressning om man har en tillfällig relation, exempelvis under en affärsresa. Eller obetänksamt till en nyfunnen ”vän” delar med sig av information om det egna företaget eller konkurrenter. Exempelvis att ett visst företag inom infrastruktur går med förlust och kan köpas billigt.

Samma vaksamhet för att inte bli utnyttjad gäller förstås anställda vid myndigheter. Denna risk har alltid funnits, men enligt Säpo har risken ökat, målen finns lite varstans i samhället. Påverkansoperationer sker inte bara på de mest uppenbart säkerhetsklassade områdena. 

Säpo-chefen framhåller att arbetet med att minska Sveriges sårbarhet är något som alla i samhället måste prioritera högre och ta ansvar för. 

Även Estlands underrättelsetjänst har offentliggjort sin årsrapport. Kontrasten är slående. Det är i praktiken en rapport om Ryssland. Rysk inrikespolitik, rysk utrikespolitik, deras ökade militära styrka, den ortodoxa kyrkan som verktyg, relationen till Kina. Rapporten slår fast att även om risken för ett angrepp är liten har den ökat i och med att det interna stödet för Putin faller och det politiska etablissemangets position hotas. Det går inte att ta miste på det akut fysiska hot vårt grannland upplever.

En akut fråga även för Sverige är slutsatsen att Kreml sannolikt kommer göra allt för att störa och påverka EU-valet i sommar. Putins mål är att splittra Europa eftersom det ökar hans internationella manöverutrymme. Därför har det stor betydelse hur många röster de ryssvänliga partierna får. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?