1515

Fördel CDU efter oväntat starkt genrep

Angela Merkels stundande pensionering gör insatserna högre än vanligt inför det tyska parlamentsvalet i september. 

Hennes ersättare kommer dessutom att ta över rollen som förbundskansler i en avgörande tid för såväl Tyskland som EU.

TRONFÖLJD. Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel och partiets nya kanslerkandidat, Armin Laschet.
TRONFÖLJD. Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel och partiets nya kanslerkandidat, Armin Laschet.Foto:Martin Meissner

Det är mot den bakgrunden som uppståndelsen kring söndagens val i den lilla östtyska delstaten Sachsen-Anhalt ska förstås. 

Hur 1,8 miljoner röstberättigade skulle rösta har setts som en viktig indikator inför septembervalet – vilka krafter som kan komma att fylla tomrummet efter Merkel.

De preliminära valresultaten tyder dock inte på någon dramatik. Merkels kristdemokrater, CDU, gjorde ett oväntat starkt val och utklassade högerextrema Alternativ för Tyskland, AfD, som framställts som den främsta utmanaren. 

Miljöpartiet, Die Grünen, som fått mycket uppmärksamhet på den nationella nivån, noterade ett tämligen normalt resultat för att vara i forna Östtyskland.

Nu är ju inte Sachsen-Anhalt någon minikopia av Tyskland. Delstaten är snarare en tysk variant av det amerikanska rostbältet med trötta industristäder och en minskande befolkning. 

Man ska därför vara försiktig med att dra för långtgående slutsatser av valresultatet.

Men det faktum att AfD backade med 3,4 procentenheter jämfört med det senaste valet i delstaten säger ändå en del. Sachsen-Anhalt tillhör partiets starkaste fästen i landet. 

Men likt andra extremhögerpartier i Europa har AfD tappat mark under pandemin och inte lyckats kapitalisera på det missnöje som funnits med regeringens corona-hantering.

Även CDU:s resultat har nationella förgreningar. Den oväntade storsegern kommer mycket lägligt för partiet efter en tuff vår med corona-protester och korruptionsskandaler. 

Den nya partiledaren och kanslerkandidaten Armin Laschet har utmanats av AfD i öst, av Die Grünen i väst samt internt av det bayerska systerpartiet CSU. 

CDU har tappat hela den opinionsskjuts som partiet belönades med i början av pandemin.

Men den senaste tiden har den negativa opinionstrenden vänt och CDU är återigen landets största parti. 

Vaccinationstakten har tagit fart och Die Grünens formtopp har mattats av efter att kanslerkandidaten Annalena Baerbock synats i sömmarna.

Fortsätter trenden ser det tyska parlamentsvalet ut att kunna bli precis lika tråkigt som på Angela Merkels tid. 

Det vore positivt för den europeiska stabiliteten.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?