1515

Flexibel arbetsmarknad gynnar de arbetslösa

LEDARE. Arbetsmarknaden befinner sig i ett mardrömsscenario, ansvarig minister Eva Nordmark beskriver det som ”den största krisen på svensk arbetsmarknad i modern tid”.

ARBETSLÖSHET. Höga trösklar in på arbetsmarknaden skapar en klyfta mellan de som har ett arbete och de som inte har det.
ARBETSLÖSHET. Höga trösklar in på arbetsmarknaden skapar en klyfta mellan de som har ett arbete och de som inte har det.Foto:Jessica Gow/TT, Jessica Gow/TT, Jessica Gow/TT

I juli var antalet arbetslösa nära en halv miljon, samtidigt ökade långtidsarbetslösheten med 16 procent jämfört med fjolåret.

Att det numera är 165.000 personer som varit utan arbete i minst ett år är särskilt illavarslande. Det ligger i själva begreppet långtidsarbetslöshet att den har en tendens att bita sig fast. Med tiden eroderas humankapital och vägen tillbaka till arbete blir allt längre.

En avgörande faktor bakom arbetslösheten är trösklarna in på arbetsmarknaden. I Sverige är dessa hutlöst höga. Till stor del handlar det om omfattande anställningstrygghet för de som väl fått in en fot på arbetsmarknaden. Uppressade löner och svårigheter att säga upp anställda som inte fungerar skapar en klyfta mellan de som har ett arbete och de som inte har det. Därför sätter de oroväckande siffrorna Las-förhandlingarna i nytt ljus.

I Las-utredningen som presenterades i juni föreslås flera lättnader, som bland annat ska göra företag mer villiga att anställa. För att förslagen inte ska bli lagstiftning krävs det att arbetsmarknadens parter hittar en lösning till den sista september. Svenskt Näringsliv var i juni positiv till delar av utredningen men ville gå längre. LO däremot liknar den hotande lagstiftningen vid att dricka saltsyra. ”Det är en sak om de tvingar i oss den, men man häller inte upp den i ett glas och dricker”.

Regeringen minskade trycket på parterna att komma överens när den, i ett försök att blidka facket, gjorde det absurda påståendet att utredningen frångått sina direktiv. Lagstiftningshotet avtog. Men dagens situation på arbetsmarknaden gör det svårare för regeringen att motsätta sig förslag som lättar upp rigida strukturer och river höga trösklar.

Kommunal, som av missnöje hoppade av förhandlingarna i vintras, vill nu återigen vara med. Kanske är det den rusande arbetslösheten som tvingar dem tillbaka. En överenskommelse kan de påverka, till skillnad från den hotande lagstiftningen. Oavsett om parterna kommer överens eller inte, har sannolikheten för en mer flexibel arbetsmarknad ökat. Det är positiva nyheter för de som i dag hålls utanför.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?