1515

Flera skäl att Telia inte ska vara statligt

LEDARE. Så fick den sparkade Teliaordföranden Marie Ehrling ändå presentera sin vd-rekrytering innan Lars-Johan Jarnheimer tar över klubban. Det blir den tidigare Tele2-chefen Allison Kirkby tar över Telia. 

Allison Kirkby och Marie Ehrling.
Allison Kirkby och Marie Ehrling.Foto:Jesper Frisk

Allison Kirkby meddelade på fredagens presskonferens att hon ”är lika entusiastisk inför affären som teamet på Telia”. Hon stöder alltså Telias köp av Bonniers tv-verksamhet (bland annat TV4), och gör därmed hon en omsvängning från den kritik som hon riktade mot affären så sent som i maj.

För regeringen tycks affären olycklig på flera sätt. När dåvarande näringsminister Mikael Damberg kommenterade affären i fjol somras sa han att staten inte ska vara den ”enda aktören på marksänd tv”. Han medgav därmed att SVT och SR är statliga.

Och om det är principiellt fel att staten äger 37 procent i ett bolag (Telia) som sänder tv och där staten inte ens har en representant i styrelsen – hur ska man då se på att staten via en stiftelse äger SVT och SR och utser ledamöter i denna stiftelse, bestämmer ramarna för innehållet och bestämmer hur mycket pengar SVT och SR ska ha?

Regeringen ville helt enkelt inte ha någon debatt om statlig styrning av medierna.

Det bästa sättet att lösa dilemmat är att staten drar sig ur Telia. Och TV4-affären är inte det enda skälet. Två decennier av struligt ägande borde tala för en försäljning. Kraschad fusion med Telenor. Börsnotering där många svenskar köpte sina första aktier och blev besvikna. Telia blev utan svensk 3g-licens när staten fördelade dem (”lyckligaste dagen i mitt liv”, sa den dåvarande Stenbeckmannen Lars-Johan Jarnheimer som sedan delade med sig av Tele2:s licens till Telia). Och framför allt korruptionen i öst som ledde till byte av både vd och ordförande och en närmast total reträtt från tillväxtmarknader.

Förut, ungefär vid den tid då de rödgröna partierna gick samman med SD för att stoppa en försäljning av statliga aktier i Telia och SBAB, talades det om att Telia har en viktig infrastruktur som staten bör kontrollera. Men sedan flera år ligger kopparnätet i ett eget bolag, Skanova, för att upprätthålla konkurrensneutraliteten. Detta bolag kan staten ha kvar.

På sistone har säkerhetspolitiska skäl mot en Teliaförsäljning lyfts fram. Det måste tolkas som att staten genom sitt innehav vill kunna blockera nya storägare. Men det så kallade militärnätet måste kunna gå att skilja ut från Telia och behållas av staten.

Staten ska inte äga bolag som verkar på en konkurrensutsatt marknad.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?