Annons

Flera skäl att Telia inte ska vara statligt

LEDARE. Så fick den sparkade Teliaordföranden Marie Ehrling ändå presentera sin vd-rekrytering innan Lars-Johan Jarnheimer tar över klubban. Det blir den tidigare Tele2-chefen Allison Kirkby tar över Telia. 

Allison Kirkby och Marie Ehrling.
Allison Kirkby och Marie Ehrling.Foto:Jesper Frisk

Allison Kirkby meddelade på fredagens presskonferens att hon ”är lika entusiastisk inför affären som teamet på Telia”. Hon stöder alltså Telias köp av Bonniers tv-verksamhet (bland annat TV4), och gör därmed hon en omsvängning från den kritik som hon riktade mot affären så sent som i maj.

För regeringen tycks affären olycklig på flera sätt. När dåvarande näringsminister Mikael Damberg kommenterade affären i fjol somras sa han att staten inte ska vara den ”enda aktören på marksänd tv”. Han medgav därmed att SVT och SR är statliga.

Och om det är principiellt fel att staten äger 37 procent i ett bolag (Telia) som sänder tv och där staten inte ens har en representant i styrelsen – hur ska man då se på att staten via en stiftelse äger SVT och SR och utser ledamöter i denna stiftelse, bestämmer ramarna för innehållet och bestämmer hur mycket pengar SVT och SR ska ha?

Regeringen ville helt enkelt inte ha någon debatt om statlig styrning av medierna.

Det bästa sättet att lösa dilemmat är att staten drar sig ur Telia. Och TV4-affären är inte det enda skälet. Två decennier av struligt ägande borde tala för en försäljning. Kraschad fusion med Telenor. Börsnotering där många svenskar köpte sina första aktier och blev besvikna. Telia blev utan svensk 3g-licens när staten fördelade dem (”lyckligaste dagen i mitt liv”, sa den dåvarande Stenbeckmannen Lars-Johan Jarnheimer som sedan delade med sig av Tele2:s licens till Telia). Och framför allt korruptionen i öst som ledde till byte av både vd och ordförande och en närmast total reträtt från tillväxtmarknader.

Förut, ungefär vid den tid då de rödgröna partierna gick samman med SD för att stoppa en försäljning av statliga aktier i Telia och SBAB, talades det om att Telia har en viktig infrastruktur som staten bör kontrollera. Men sedan flera år ligger kopparnätet i ett eget bolag, Skanova, för att upprätthålla konkurrensneutraliteten. Detta bolag kan staten ha kvar.

På sistone har säkerhetspolitiska skäl mot en Teliaförsäljning lyfts fram. Det måste tolkas som att staten genom sitt innehav vill kunna blockera nya storägare. Men det så kallade militärnätet måste kunna gå att skilja ut från Telia och behållas av staten.

Staten ska inte äga bolag som verkar på en konkurrensutsatt marknad.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?