Annons

Finansministern har helt rätt om balansmål

Moderaternas Elisabeth Svantesson bör lägga ner budgetpopulismen och bejaka att finansministern inte vill spara under lågkonjunkturen.

Foto:Claudio Bresciani/TT

När Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson förra hösten skrev den reservation i Finansutskottet som sedan kom att bli M-KD-budgeten för 2019 inskärpte hon behovet av strama statsfinanser. 

Det gör alla ekonomiskpolitiska talespersoner som vill bli tagna på allvar. Men mitt i texten bytte hon plötsligt ton och påtalade behovet av att staten i detta läge inte behöver spara lika mycket och att politiken bör vara något mer expansiv är vad normen angav. Sedan drämde hon till med breda skattesänkningar och stora satsningar på kommunerna.

För det fick hon kritik från finansministern som dundrade om slarv med statsfinanserna.

Nu säger Magdalena Andersson i SvD (5/11) att hon vill lägga om statsskuldspolitiken och ansluta sig till Svantessons något mer expansiva syn. Hon vill ha ett balansmål för statsbudgeten, det vill säga slippa amortera på den rekordlåga svenska statsskulden.

För det får hon kritik från Elisabeth Svantesson som anklagar finansministern för att vara svag och att lämna mål som regeringen inte klarar.

När man läser Anders Borgs bok om sin finansministertid ser man det ekonomiskpolitiska debattklimatet inifrån. Han gör i stort sett allt rätt i ett extremt läge under finanskrisen. Sverige har kraftig minustillväxt. Exportindustrin tvärstannar. Staten är på vippen att tvingas ta hand om Swedbank. Han underbalanserar statsbudgeten, räddar svenskarna från massarbetslöshet, konsoliderar välfärden i kommunerna och utnämns till EU:s bästa finansminister. 

Ändå riktar den nya ekonomiskpolitiska talespersonen från Socialdemokraterna, Magdalena Andersson, stenhård kritik mot honom och den får ett visst fäste. Moderaterna är rädda för bilden av att slarva med skattesänkningar och dra upp underskotten. Göran Persson krossade Moderaternas ekonomiskpolitiska trovärdighet under 90-talskrisen och S är mästare på att använda statsfinansvapnet. I efterhand, skriver Borg, borde han ha underbalanserat ännu mer.

Magdalena Andersson har under sina fem år som finansminister satt rekord i amorteringar. Hon har betalat tillbaka många hundra miljarder och planerar att betala av många hundra miljarder till. Men statsskulden har inte varit så här låg sedan 1960-talet, cirka 20 procent av BNP. Även den så kallade Maastrichtskulden, som inkluderar hela den offentliga sektorn, är låg och kommer att sjunka under 30 procent av BNP under mandatperioden. Enligt målet bör den ligga på 35 procent.

Det finns tre starka skäl till att staten inte ska sänka skulden ännu mer.

Ett är att de svenska statsobligationerna håller på att försvinna från marknaden. Statsskulden går trendmässigt snabbt mot noll. När 20-talet är slut är den borta. Riksgälden har halverat antalet och volymen i sina auktioner. Detta är inte bra för någon. En aktiv marknad för statsobligationer är nödvändig för att Sverige snabbt ska kunna låna vid kris och statsobligationerna är stabiliserande för hela systemet.

Ett annat är att lågkonjunkturen nu ökar statens utgifter och minskar inkomsterna. I sin nya prognos för 2020 beräknar Riksgälden att lånebehovet kommer att öka och att staten kommer att börja låna igen. Om finansministern skulle vara lika dogmatisk som Moderaterna kräver skulle hon i vårändringsbudgeten tvingas spara, vilket skulle försämra konjunkturen ytterligare. Det vill hon klokt nog inte.

Ett tredje är att investeringsbehoven är stora. Sverige har snabbt blivit ett land med tio miljoner invånare. Städerna växer och med dem behovet av vägar, broar, tunnlar och räls. Sverige har också haft en stor flyktinginvandring med många individer som har mycket stora utbildningsbehov och som kräver stora sociala åtaganden. Staten behöver skjuta till mycket mer resurser till kommunerna. Det skulle vara katastrofalt om kommunerna nu skulle dra ner utbildning och sociala stödsystem.

Moderaterna ska vara vaksamma på att det inte går inflation i begreppet investeringar. Men i övrigt bör partiet av ren självbevarelsedrift vara försiktig med att använda budgetunderskottspopulismen. Sverige behöver låna och kan låna billigt.

Innehåll från ZenseactAnnons

Självkörande bilar kommer öka säkerheten på våra vägar

VD Ödgärd Andersson framför en av företagets utvecklingsbilar där ny kod kontinuerligt testas och utvärderas.
VD Ödgärd Andersson framför en av företagets utvecklingsbilar där ny kod kontinuerligt testas och utvärderas.

1,3 miljoner människor dör varje år i trafiken globalt, och oftast är det den mänskliga faktorn som ligger bakom olyckorna. Zenseact bildades för att använda och utveckla ny teknologi för att minska antalet olyckor.

– Nollvisionen är möjlig att nå, med rätt teknik, säger Ödgärd Andersson, VD för Zenseact. Tillsammans med våra första kunder Volvo Cars och Polestar ser vi att bilen i sig själv är en del av lösningen för att ta bort de misstag som människor ofta råkar göra. Dessutom kommer den självkörande teknologin skapa både behagligare körning och ett bättre trafikklimat med färre utsläpp.

Fordonsbranschen genomgår stora, fundamentala förändringar där elektrifieringen är ett faktum, och ständig uppkoppling och nya affärsmodeller kommer allt mer. Branschen arbetar intensivt med att göra bilen mer lik det vi vant oss vid från våra mobiltelefoner, smart-TVs och liknande prylar. Inom branschen pratar man om att bilen går från att vara hårdvarudefinierad till att vara mjukvarudefinierad. Just mjukvara för självkörande bilar anses vara århundradets utmaning, men redan i år kommer Zenseact lansera första versionen av sin mjukvara tillsammans med Volvo Cars och Polestar. 

– Branschen har tidigare kanske varit lite väl överoptimistisk kring hur fort det skulle gå att få ut självkörande bilar i trafiken. Vi har idag har en mycket mer realistisk inställning till vad man kan göra och när det kommer att ske, säger Ödgärd Andersson, vd på Zenseact.

I Volvo Cars nästa generation av elbilar som lanseras senare i år kommer den självkörande funktionen RidePilot installeras. Lanseringen kommer att ske i Kalifornien, men funktionen aktiveras först när den är testad, godkänd och säker. Det innebär att bilen är helt självkörande, föraren inte är ansvarig för körningen, utan ansvaret ligger hos Volvo Cars. Grunden för RidePilot är Zenseacts produkt OnePilot. Det är en mjukvaruplattform som kommer i nivåerna Drive, Cruise och Ride. De två förstnämnda är avancerade förarstödssystem liknande de som redan finns, men med en helt annan noggrannhet och precision. De assisterar föraren som fortfarande är ansvarig.

– Det är förstås en stor förmån för oss att ha Volvo Cars som första kund, och vi gör mycket av vår utveckling tillsammans med dem. Vi kör redan tester men samarbetet med Volvo kommer att skala upp utvecklingen av vår mjukvara väldigt mycket. Vi kommer att få tillgång till data från många fler bilar som kommer att vara ute och rulla, och bilarna kommer att samla in information även om Ride Pilot inte är igång.

OnePilot ökar säkerheten i körningen genom användning av modern mjukvaru- och bilarkitektur och med mer avancerade kameror, radar, lidar och ultraljudssensorer. Tillsammans med en mycket kraftig dator och AI kan bilen förstå sin omgivning bättre och reagera betydligt snabbare än tidigare.

Zenseacts drygt 100 AI-specialister, experter inom aktiv säkerhet och hårdvaruspecialister på plats i Göteborg gör företaget speciellt. Dock finns det alltid behov av ytterligare spetskompetens för att lyckas.

– Våra anställda bygger vårt företag. Tillsammans med de bästa företagen i branschen jobbar vi för att erbjuda vår mjukvara till alla biltillverkare. Vi vill ju erbjuda det säkraste på marknaden för att nå vår vision, noll olyckor på vägarna, avslutar Ödgärd Andersson.

Om Zenseact

Zenseact är ett mjukvaruföretag som utvecklar produkter för självkörande personbilar. På huvudkontoret på Lindholmen i Göteborg, är majoriteten av de 600 anställda baserade, och en mindre avdelning finns i Shanghai, Kina. Zenseact är ett dotterbolag till Volvo Cars, som tillsammans med Polestar är Zenseacts första kunder tillika utvecklingspartners.

 

Mer från Zenseact

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zenseact och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera