ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

FI bör skärpa banktillsynen

  • Foto: Pontus Lundahl/TT

LEDARE. 

Till slut agerade Finansinspektionen (FI). På torsdagen beslöt myndigheten att bötfälla Swedbank med 4 miljarder kronor. Det är det högsta belopp FI har dömt ut hittills, men mindre än maxbeloppet 5,6 miljarder. Slutsatserna gäller inte huruvida penningtvätt har ägt rum, utan om banken vidtagit tillräckliga åtgärder för att motverka den. Det har den inte.

FI har dels utrett arbetet mot penningtvätt i den svenska organisationen, dels moderbolagets kontroll av sådant arbete i de baltiska dotterbolagen. Kontentan är att arbetet i Baltikum skötts på för låg nivå, styrningen har varit svag, resurserna otillräckliga och ansvarsfördelningen oklar. Dessutom har banken ljugit för FI och undanhållit information. Styrelsen har inte informerats fullt ut, men anses ha varit passiv och brustit i ansvar. 

Undersökningen om dotterbolagen gäller från 2015 till och med första kvartalet 2019. Bland dem med tyngst ansvar för bristerna är tidigare vd:n Birgitte Bonnessen (2016-april 2019) samt de styrelseledamöter som suttit längst, tidigare vice ordförande Ulrika Francke och tidigare ordförande Lars Idermark. För Swedbanks del är detta inte över. Birgitte Bonnessen har inte fått ansvarsfrihet, banken kan därmed kräva henne på skadestånd, men beslut måste fattas senast 30/3. Dessutom riskerar banken höga böter även från USA.

För FI borde händelserna innebära slutet för Erik Thedéens mjuka ”kommunikativa tillsyn”, som innebär att FI resonerar med och informerar bankerna om vad som gäller. FI har utgått ifrån att tillsyn och objekt har samma agenda, men så är det inte alltid. Pengar är en stark drivkraft.

I november 2017 lade FI ner ett ärende mot Swedbank utan åtgärd. När perioden 2015-2019 till slut granskades, efter beslut i april 2019, blev domen hård. Men senfärdigheten är obeskrivlig. Ett skäl kan vara att de estniska dotterbolagen faller under estnisk tillsyn, och att FI tidigare accepterade bankens uppfattning att den inte hade något inflytande över sina dotterbolags arbete. Det argumentet borde FI inte ha köpt. Nu måste myndigheten skärpa tillsynen och bli mer offensiv.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer