1515
Annons

FI bör kräva höga belopp av Swedbank

LEDARE. Med tiden har det blivit tydligt att FI:s ledning har varit allt för undfallen mot bankerna och att den mjuka linjen inte har fungerat.

Det dyker hela tiden upp nya anklagelser mot Swedbank. Senast har det framkommit att banken fram till i förra veckan hade affärer med den ryska chefen för nyhetsbyrån Rossija Segodnja, en man som stått på EU:s sanktionslista sedan 2014. 

Samtidigt låter Swedbanks nya vd Jens Henriksson allt mer som den sparkade vd:n Birgitte Bonnesen. I samband med bankens kvartalsrapport sa han: ”När vi går igenom de här 30 miljarder transaktionerna så har vi hittills inte sett några sanktionsbrott.” Men han garderar sig: ”Men det innebär inte att jag kan säga att det inte blir så (att man hittar något).”

När han får frågor om arbetet mot penningtvätt kvantifierar han i stället för att svara konkret: banken arbetar med 132 punkter. Men antalet ”punkter” de har på sina att-göra-listor säger ingenting om vilka åtgärder som vidtas och vilka fel som begåtts. Det är bara ännu ett sätt att undvika att svara.

På tisdagen tog Finansinspektionen (FI), som har utrett Swedbanks (bristande) arbete mot penningtvätt i de baltiska länderna sedan förra året, nästa steg. Myndigheten ska göra en ”sanktionsprövning”. Det innebär att FI troligen inte som tidigare nöjer sig med att påpeka fel som begåtts och uppmana till bättring, utan är beredda att utfärda straff. Straffavgifter kan i teorin uppgå till motsvarande 10 procent av bankens intäkter, i Swedbanks fall runt 4 miljarder kronor. Hittills har utdömda avgifter varit låga, under 50 miljoner, men det behövs en tydligare markering om FI slår fast att reglerna inte följts. Allt under en miljard kronor är en signal om att detta inte är så farligt. 

Det är hög tid att FI blir mer aggressivt. Med tiden har det blivit tydligt att ledningen varit alltför undfallen mot bankerna och att den mjuka linjen inte har fungerat. Penningtvätt har behandlats som en mindre allvarlig formell förseelse, trots att det är en av de värsta. Vinster från våld, korruption och kriminalitet ska inte kunna omvandlas till legitima tillgångar i en svensk bank. 

FI borde också för länge sedan ha intensifierat samarbeten med utländska myndigheter. Om en svensk storbanks dotterbolag begår brott i Baltikum är det i högsta grad en svensk angelägenhet. Och om det är svårt att få gehör, vänd er till USA, vars regler omfattar alla företag som handlar med dollar, oavsett var de befinner sig.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?