Annons

Fel signaler med pausade amorteringar

Kommer ett borttaget amorteringskrav sabotera för Riksbankens inflationsbekämpning?

Foto:ANDERS WIKLUND

SBAB:s chefsekonom Robert Boije anser att det är relativt få som omfattas av amorteringskraven och att ett borttagande inte kommer att vara inflationsdrivande. Han skriver om saken på DN:s debattsida på måndagen. Kanske har han rätt – men det är rimligen inte mängden pengar som frigörs som är problemet med ett generellt slopande av ett generellt krav. Inflationen är inte det viktigaste argumentet för att behålla kravet.

Amorteringskravet infördes 2016. Det skärptes två år senare så att det ska ställas i relation till hushållets inkomster. Syftet var att minska svenska folkets skuldsättning och hålla tillbaka prisökningstakten på bostäder. Det infördes en möjlighet för enskilda hushåll att vid särskilda skäl få en lättnad av amorteringskravet.

I början av pandemin slopades amorteringskravet tillfälligt. Det var en av de åtgärder som togs till för att stötta hushållen inför det som man trodde skulle bli tidernas lågkonjunktur.

Nu står vi inför dåliga tider igen. Jämförelserna med pandemin är lätta att göra – händelser utanför svensk kontroll påverkar ekonomins funktionssätt, sänker efterfrågan, ställer till med utbudsproblem – och nu har svenska folket utsatts för en prischock över hela linjen, men särskilt på el och drivmedel. Är det inte rimligt att än en gång slopa kravet tillfälligt?

Men om ett krav som syftar till att långsiktigt förändra människors beteende slopas tillfälligt två gånger – vad betyder det? Leder inte det till förväntningar om att det ska tas bort varje gång en ekonomisk nedgång befaras? Var det inte meningen att en ny amorteringskultur skulle uppstå?

Det finns en särskild anledning till att amorteringskravet är uppe till diskussion, och det är vallöftet: ”Moderaterna kommer att pausa amorteringskravet.” Det var några dagar före valet som partiet formulerade ett paket av åtgärder för att lindra den ekonomiska smällen för den som äger sin bostad. Den höga inflationen angavs som skäl för att slopa amorteringskravet (och nu är alltså inflationen ett av skälen för att inte slopa det).

Moderaternas vallöfte om amorteringskravet utfärdades slarvigt, och det finns goda skäl att inte genomföra det.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera