1515

Europas säkerhet står åter i centrum

LEDARE. Under onsdagen (29/7) kom besked från USA:s försvarsdepartement Pentagon om att 12 000 amerikanska soldater ska förflyttas från baser i Tyskland. Mer än hälften ska hemåt över Atlanten och resten ska stanna kvar i Europa. En del ska till Belgien, en annan till Storbritannien, andra till Italien. Det har ryktats om att Polens president Andrzej Duda har försökt smickra president Donald Trump, genom att deklarera att en militärbas skulle döpas till Fort Trump, och på så sätt få delar av trupperna till sitt land.

TRANSATLANTEN. Den viktigaste länken för Europas säkerhet. Nu måste vi satsa och bygga upp en egen förmåga. Fortsatt viktigt är dock den amerikanska närvaron, vilket Natochefen Jens Stoltenberg torde ha framfört till USA:s försvarsminister Mark Esper.
TRANSATLANTEN. Den viktigaste länken för Europas säkerhet. Nu måste vi satsa och bygga upp en egen förmåga. Fortsatt viktigt är dock den amerikanska närvaron, vilket Natochefen Jens Stoltenberg torde ha framfört till USA:s försvarsminister Mark Esper.Foto:Virginia Mayo

Vad som har föranlett truppförflyttning har en officiell orsak och en inofficiell, det troliga är att dessa har samverkat. Den officiella anledningen, som Trump meddelat på Twitter, är att Tyskland inte följer det icke bindande Nato-målet om att lägga motsvarande 2 procent av BNP på försvarsutgifter och att Tyskland stöttar ryska intressen genom att köpa stora mängder rysk gas. Bägge dessa faktorer är något andra Nato-länder också gör.

Den inofficiella anledningen, som det spekuleras om i bakgrundssamtal med mer eller mindre anonyma källor, är att Trump under en längre tid har irriterat sig på Tysklands handelsöverskott gentemot USA, som låg på 47 miljarder euro under 2019. Och att relationen mellan förbundskansler Angela Merkel och Trump har varit kylig under hela Trumps presidentskap. Som konsekvens har därför även de tysk-amerikanska relationerna försämrats under de senaste tre åren. Droppen som fick bägaren att rinna över var dock när Merkel i slutet av maj avböjde Trumps inbjudan till att delta på ett G7-möte i Washington, D.C. i slutet av juni. Merkel ansåg det vara ansvarslöst att hålla ett toppmöte under pågående coronapandemi och mötet blev inte av när Tyskland inte ville delta. Trump uppges ha tagit nobben personligt och upplevt sig förolämpad – truppförflyttningen ska då vara straffet mot Tyskland och Merkel.

Beslutet har mötts med stor kritik från alla tänkbara håll – demokrater, pensionerade tidigare högt uppsatta militärer och av republikanska politiker. Den republikanske senatorn Mitt Romney har i sedvanlig ordning varit mest kritisk av republikanerna i kongressen, och kallade agerandet för ett slag i ansiktet på en allierad och en gåva till Ryssland. Viktigt i sammanhanget är att påpeka att 24 000 amerikanska soldater blir kvar och stationerade i Tyskland, samt att den amerikanska truppnärvaron och solidariteten med Europas säkerhet egentligen är en kvarleva från kalla kriget.

Denna utveckling, adderat med händelser i Europas närområde, sätter återigen säkerhet, försvar och geopolitik i fokus. Ryssland bedriver krig i Ukraina och försöker att flytta gränser inom Europa. Det är konflikt i Mellersta Östern. Kina har stormaktsambitioner och involverar sig mycket i europeiska affärer och intressen. Turkiet har gått i auktoritär riktning och skapar spänningar med de europeiska Medelhavsländerna när de kränker Greklands luftrum och territorialvatten samt borrar efter energikällor i Cyperns exklusiva ekonomiska zon. Allt fler europeiska länder blir beroende av rysk energi, och av investeringar från Kina och Ryssland. EU dras med interna problem, och medlemsländerna med disparata viljeriktningar, men har ändå åtagit en offensiv agenda inom försvars- och säkerhetspolitiken.

Det är viktigt att Europa bygger upp en egen förmåga. Tysklands utrikesminister Heiko Maas räknar inte med bättre transatlantiska relationer oaktat om Trump vinner eller förlorar, och landets försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer har sagt att Europa behöver utveckla ett eget försvar även om Joe Biden vinner valet. Positivt är att denna utveckling redan påbörjats. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens programförklaring för mandatperioden innehöll många ord om ett fördjupat försvarssamarbete, att EU behöver utvecklas till en europeisk försvarsunion och att stora summor ska investeras i EU:s gemensamma försvars- och försvarsmaterielprojekt.

Nästa steg i satsningen bör nu vara djupare integrering mellan EU och Nato. EU:s försvarssatsningar bör betraktas som komplement till Nato, som fortfarande kommer att vara centralpelaren i försvaret av Europa. Särskilt efter brexit blir försvarsalliansen än viktigare, då blir Nato en viktig länk mellan EU och Storbritannien. Med hänsyn till detta vore det strategiskt klokt om Jens Stoltenbergs efterträdare som generalsekreterare för Nato, om ett och ett halvt år, blir en britt.


Innehåll från QlikAnnons

Så kan du använda ”the power of many” med aktiv intelligens

När du hör orden ”innovatör” och ”transformation” är kanske individer som Elon Musk och Steve Jobs de första du tänker på. Men, under de senaste åren har studier visat att den största potentialen för detta går att hitta i det man kallar ”the power of many” eller kollektiv intelligens.

Kollektiv intelligens innebär förmågan att nyttja kraften i en grupp för att kunna lösa problem eller uppnå mål som en enda individ inte kan klara av på egen hand. Det här konceptet är inte nytt. Men i eran av intelligens, där individers kunskap och erfarenheter förstärks av datainsikter, blir det kollektiva arbetet – i grupp och med maskiner – ett av de mest kraftfulla verktygen för att driva innovation och tillväxt. Dataanalysföretaget Qlik går här igenom hur ditt företag kan hjälpa era användare att nyttja kraften i ”the power of many”. 

Kollektiv intelligens driver informerade beslut

Oavsett hur stort eller litet ett affärsproblem är så behöver vi data och analytics för att kunna förstå utmaningen, beräkna riskerna, hitta lösningar, ha diskussioner och hämta input från olika stakeholders. Allt detta innan vi till slut kan fatta ett informerat beslut. Att fatta beslut som grupp, skapa konsensus, hämta idéer från olika källor och motivera människor genom ägarskap för att driva beslut är alla komponenter i den kollektiva intelligensen.

Dessa behov spelade en stor roll i framtagningen av Qliks nya, snart färdiga, samarbetsfunktion Collaborative Notes. Funktionen är skapad för att möjliggöra multi-user-samverkan över flera olika dashboards med flera olika data sets. Målet är att kunna fylla i nuvarande luckor inom Business Intelligence och analytics-lösningar som vanligtvis resulterar i fragmenterade bitar av kunskap bland olika personer, i olika roller i organisationen. 

Bättre beslut skapas av flera ”aha-upplevelelser”

Under de senaste åren har vi kunnat se ett ökat användande av machine learning och AI-assisterade insikter. Detta har hjälpt användare att hitta avvikande värden, klassificera data, identifiera trender och förstå samband. Men de här gömda mönstren kan bara förvandlas till en insikt när de triggar en ”aha-upplevelse” hos en användare. Den mänskliga faktorn är alltså vital när information förvandlas till insikt. Men, det är fortfarande en utmaning för organisationer att fånga in och samla ihop dessa ”aha-upplevelser”. Därför är samarbete och kollektiv intelligens en av de viktiga acceleratorerna inom aktiv intelligens. Personer som arbetar med kunskap måste bli uppmuntrade att dela och förklara sina perspektiv för att deras kunskap och insikter ska kunna informera och leda till rätt beslut och handling. 

Använd den verkliga potentialen i intelligens

Qlik menar att vi behöver gå ifrån tanken att intelligens är likställt med en enda individs förmåga. Kollektiv intelligens visar oss att den verkliga kraften uppstår när vi för samman olika typer av kunskap, erfarenheter, insikter och grupper av människor. Där hoppas företaget att den nya funktionen Collaborative Notes ska bidra till att frigöra den kraften i alla typer av organisationer. 

QlikWorld Online är branschens största, globala online data- och analytics-event. Det bästa av allt är att det är helt kostnadsfritt och du behöver inte ens lämna ditt hem. Säkra din plats på webbinariet här. 

Mer från Qlik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Qlik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?