Annons

Europa behöver en Kinastrategi

LEDARE. Under måndagen hölls ett första, digitalt toppmöte mellan det nya ledarskapet i EU – EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU:s utrikeschef Josep Borrell – och den kinesiska ledningen, representerade av president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang.

KINARELATION. Ursula von der Leyen och Charles Michel efter toppmötet.
KINARELATION. Ursula von der Leyen och Charles Michel efter toppmötet.Foto:Yves Herman

Mänskliga rättigheter och rättsstatsprinciper, den av Kina framtvingade allvarliga situationen för Hongkongs utvecklade självstyre samt kinesiska cyberattacker mot EU-länder avhandlades. Vidare berördes enskilda fall av godtyckliga fängslanden i Kina, däribland svenske Gui Minhai. Att EU:s ledande politiker väljer att ta upp fallet med den svenske förläggaren med sina kinesiska motparter befäster det faktum att Gui Minhai i sanningens namn är göteborgare, svensk, europé.

Utöver det behandlades även coronakrisen, handelsfrågor och det investeringsavtal som EU och Kina i flera år arbetat på. Ett högnivåmöte mellan EU och Kina är välkommet och det var på tiden att EU, med förnyat självförtroende, börjar ställa krav på Kina. Tonen mellan parterna tycks vara förhållandevis respektfull – åtminstone i jämförelse med de amerikansk-kinesiska – och de bägges intressen är integrerade med varandra. Något som talar för att det borde gå att nå konstruktiva överenskommelser om hur relationen ska se ut framöver. Det finns det ett skriande behov av.

EU och Kina spelar nämligen med olika spelregler. Inom EU råder någorlunda fri handel och på de flesta ställen fungerar marknadsekonomin relativt smärtfritt. I Kina är det inte så. I EU:s officiella kommuniké från mötet står det bland annat att EU önskar ett ambitiöst investeringsavtal som åtgärdar den nuvarande asymmetrin i marknadstillgång och säkerställer gemensamma spelregler. Detta för att ta itu med de problem som finns.

EU:s Michel adresserade faktumet genom att poängtera att ”vi måste erkänna att vi inte delar samma värderingar, politiska system och förhållningssätt till multilateralism”. När det nu är fastslaget bör det arbetas fram en europeisk Kinastrategi och stakas ut ömsesidiga regler. Kina är en viktig motpart för EU och för många EU-länder, men förhållandet måste baseras på lika villkor.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?