1515

Euron förtjänar en ny chans

I folkomröstningen 2003 röstade 56 procent av svenskarna nej till att införa euron som valuta. 

Sedan dess har eurostödet fortsatt varit svagt – i dag skulle bara 20 procent rösta ja om det blev en ny euroomröstning, enligt SCB.

NYA TIDER UTANFÖR EUROZONEN. Utan britterna är länderna utanför eurozonen märkbart försvagade som grupp och därmed allt mer i händerna på makthungriga EU-kommissionärer och fransmän.
NYA TIDER UTANFÖR EUROZONEN. Utan britterna är länderna utanför eurozonen märkbart försvagade som grupp och därmed allt mer i händerna på makthungriga EU-kommissionärer och fransmän.Foto:JESSICA GOW

Att opinionsläget ser ut så är dock inte konstigt. Få svenska politiker har velat ta i frågan efter finans- och eurokrisen, då euron fick dåligt rykte. 

I dag tänker därför många svenskar instinktivt att euro-medlemskap vore något negativt, att Sverige gynnas av att stå utanför. 

Det är olyckligt. Bedömare har visserligen slagit fast att utanförskapet var ekonomiskt fördelaktigt under krisåren. 

Men det börjar bli ett tag sedan nu. Och euron har successivt revanscherat sig, bland annat genom att handeln mellan euroländer ökat mer än väntat. 

Det konstaterar nationalekonomiprofessorn Lars Calmfors, som ledde euroutredningen under 1990-talet, i sin färska bok

Men det främsta argumentet till att vi bör tänka om kring euron är politiskt, vilket krönikören Fredrik Johansson konstaterar i en träffsäker ledartext i SvD

Han påpekar bland annat att maktbalansen inom EU ser annorlunda ut i dag jämfört med när svenskarna fick tycka till om saken. 

Utan britterna är länderna utanför eurozonen märkbart försvagade som grupp och därmed allt mer i händerna på makthungriga EU-kommissionärer och fransmän. 

Det hade inte behövt vara ett problem. Men dessvärre har såväl Bryssel som Paris visat prov på olyckliga tendenser. 

I kommissionens fall gäller det exempelvis den nya skogsstrategin och sociala taxonomin. 

I Paris fall bland annat ropen på ökad strategisk autonomi inom handel och säkerhet, och försök att stöpa om samarbetet i fransk, mer protektionistisk form. 

I helgen rapporterades det talande nog att franska parlamentariker vill skrota engelska och tyska som officiella EU-språk.

Att ha mer makt inom EU borde vara viktigt för Sverige. Som Johansson konstaterar lever vi i en tid när allt mer handlar om gränsöverskridande fenomen som klimat, migration, cyberattacker och förhållandet till Kina och Ryssland, där EU är betydligt bättre lämpad att fatta beslut än enskilda länder. 

Att delegera dessa beslut till EU-nivån, utan att ha en rimlig chans att påverka, vore inte bara dumt utan också oansvarigt av svenska politiker.

Euron förtjänar en ny chans. Debatten måste börja nu. 

 


Innehåll från SwisslogAnnons

Så lägger Swisslogs lösningar grunden för lyckad automatisering av lager och distributionscenter – här är trenderna i branschen

Konsumenthandeln via nätet ökar snabbt och nya lösningar krävs för att uppfylla konsumenternas krav på snabb och smidig leverans. 

Swisslog har lång erfarenhet av att automatisera lager och har utvecklat flera lösningar som möter dessa nya behov.

– Vi erbjuder en av marknadens bredaste och modernaste portföljer av lösningar för automation av lager inom retail, e-handel och food & beverage, säger Lars Rosencrantz, Head of Sales Nordic på Swisslog.

Digitaliseringen påverkar hela samhället och har fått en extra skjuts av den pågående pandemin. Handeln på nätet expanderar, vilket ställer nya krav på snabbhet, tillgänglighet och leveransservice då konsumenternas krav och förväntningar hela tiden ökar.

För att näthandeln ska lyckas krävs en hög grad av automation i logistikkedjan. Varor ska plockas i ett lager, konsolideras och packas inför leverans till konsumenten och allt ska ske samma dag, helst inom några timmar. För livsmedelsbranschen finns det ytterligare parametrar att ta hänsyn till eftersom livsmedel lagras i olika temperaturzoner. 

Micro-fulfillment center 

Micro-fulfillment center, MFC, är en typ av automatiserade lagerlösningar som placeras i omedelbar närhet till konsumenterna för att möta deras krav. Swisslog erbjuder flera lösningar inom MFC, med allt från fristående lösningar till installationer i befintliga butikslokaler. 

Ett exempel på en sådan lösning är AutoStore, en effektiv robotiserad lager- och plocklösning som enkelt kan inrymmas i befintliga byggnader. AutoStore är en utrymmessnål och skalbar lösning, vilket gör att den passar verksamheter av olika storlekar. Ökar omsättningen är det bara att lägga till fler robotar för att möta kapacitetsbehovet.

Automatiserade plocklösningar 

– Kostnaden för plock & pack av artiklar kan uppgå till 60% av artikelhanteringen i ett lager och vi ser en vilja och trend av att automatisera denna del av hanteringen. Swisslog har lösningar för robotiserat plock & pack för pall- och lättgodshantering. Våra robotapplikationer ItemPiQ och ACPaQ skapar flexibilitet och framtidssäkrar intralogistiken ur ett kostnads- och arbetsmiljöperspektiv, säger Lars Rosencrantz.

– Oavsett vilken typ av automation en kund önskar så kan vi leverera en helhetslösning, med hårdvara, mjukvara, implementering, realisering, och se till så att den är driftsatt, testad och klar, fortsätter han.  

Automation inom många sektorer

Det finns andra segment, helt nya branscher, med ett ökat behov av automation. En sådan är Vertical eller Indoor Farming, där odling av växter och grönsaker sker inomhus i storstadsregioner, i nära anslutning till konsumenterna.

– Här kan Swisslogs automationslösningar ta över en stor del av det befintliga och kostsamma manuella arbetet. Vi kan skapa hela automatiserade inomhusodlingar, där allt från skötsel till plock och paketering inför leverans till butik, restaurang eller slutkonsument sker automatiskt, säger Lars Rosencrantz, och sammanfattar:

– Det finns jättepotential i hela Europa att automatisera inom många områden och det är bland annat personalkostnaderna som driver automationen. 

Om Swisslog

Swisslog levererar datadrivna och robotiserade lösningar tillsammans med tillförlitliga och modulära servicekoncept till din logistikautomation. Genom att samarbeta med framtidsorienterade företag är vi fast beslutna att sätta nya standarder inom lagerautomation för att tillhandahålla framtidssäkra produkter och lösningar.

Våra kunder litar på kompetensen hos våra passionerade medarbetare – vi är mer än 14 000 personer inom Kuka-koncernen som arbetar över hela världen. 

Läs mer om framtidens automatiserade logistiklösningar här

Mer från Swisslog

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swisslog och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?