ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

EU-valet var bara början

  • STOR PÅVERKAN. I snitt härrörde 37 procent av de beslut som fattades i Sveriges Riksdag under de senaste fem åren från EU-lagstiftning.

LEDARE. Det börjar hetta till i den europeiska maktens korridorer. 

Nästa vecka sammanträder Europaparlamentet i ny konstellation i Strasbourg för att rivstarta sin nionde mandatperiod. Där väntas utskotten fastställas. Nya allianser kommer att behöva formas efter EU-valets mandatfördelning som lämnat det europeiska politiska landskapet mer fragmenterat än tidigare.

Samtidigt fortsätter jakten på majoritet för någon av kandidaterna till det yttersta toppjobbet som kommissionens ordförande efter misslyckade försök under förra veckans toppmöte. Under tiden som förhandlingarna pågår står den europeiska lagstiftningsapparaten på tomgång i avsaknad av den institution som initierar ny lagstiftning.

När det praktiska arbetet väl har blivit ordnat har det nya parlamentet inte brist på svåra frågor som kommer att prägla Europa de kommande fem åren.

Det fortsatt osäkra tillståndet i Brexitförhandlingarna är, sin brådskande karaktär till trots, numera överskuggat av Storbritanniens jakt på en ny Toryledare och tillika premiärminister. Hur den nya relationen mellan EU och Storbritannien kommer att se ut tvistar de lärda om.

De miljoner klimatstrejkande ungdomarna som fyllt europeiska städers gator under våren manifesterar den betydelse som klimatfrågan fått på unionens agenda. När Finland tar över det halvårsvis roterande ordförandeskapet i ministerrådet från Rumänien nästa vecka står klimat och hållbarhet i fokus.

I snitt härrörde 37 procent av de beslut som fattades i Sveriges Riksdag under de senaste fem åren från EU-lagstiftning. För kommunala dagordningspunkter är siffran 47 procent. Trots det är svenskars kunskap om EU:s institutioner och dess beslut låg. I en studie från 2016 svarade 60 procent av tillfrågade masterstudenter i statsvetenskap fel på vilka de två lagstiftande institutionerna i EU är. Bristande EU-debatt i det offentliga samtalet är troligtvis såväl en orsak som en konsekvens av det.

Det är en dynamisk och i många avseenden oviss tid som väntar Europa. Det finns all anledning under de kommande fem åren att lyfta blicken över de vatten som delar oss från kontinenten. Utsläppen ska minska, migrationen hanteras och ekonomin stärkas. EU:s sak är Sveriges sak.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer