Annons

EU-valet var bara början

LEDARE. Det börjar hetta till i den europeiska maktens korridorer. 

STOR PÅVERKAN. I snitt härrörde 37 procent av de beslut som fattades i Sveriges Riksdag under de senaste fem åren från EU-lagstiftning.
STOR PÅVERKAN. I snitt härrörde 37 procent av de beslut som fattades i Sveriges Riksdag under de senaste fem åren från EU-lagstiftning.

Nästa vecka sammanträder Europaparlamentet i ny konstellation i Strasbourg för att rivstarta sin nionde mandatperiod. Där väntas utskotten fastställas. Nya allianser kommer att behöva formas efter EU-valets mandatfördelning som lämnat det europeiska politiska landskapet mer fragmenterat än tidigare.

Samtidigt fortsätter jakten på majoritet för någon av kandidaterna till det yttersta toppjobbet som kommissionens ordförande efter misslyckade försök under förra veckans toppmöte. Under tiden som förhandlingarna pågår står den europeiska lagstiftningsapparaten på tomgång i avsaknad av den institution som initierar ny lagstiftning.

När det praktiska arbetet väl har blivit ordnat har det nya parlamentet inte brist på svåra frågor som kommer att prägla Europa de kommande fem åren.

Det fortsatt osäkra tillståndet i Brexitförhandlingarna är, sin brådskande karaktär till trots, numera överskuggat av Storbritanniens jakt på en ny Toryledare och tillika premiärminister. Hur den nya relationen mellan EU och Storbritannien kommer att se ut tvistar de lärda om.

De miljoner klimatstrejkande ungdomarna som fyllt europeiska städers gator under våren manifesterar den betydelse som klimatfrågan fått på unionens agenda. När Finland tar över det halvårsvis roterande ordförandeskapet i ministerrådet från Rumänien nästa vecka står klimat och hållbarhet i fokus.

I snitt härrörde 37 procent av de beslut som fattades i Sveriges Riksdag under de senaste fem åren från EU-lagstiftning. För kommunala dagordningspunkter är siffran 47 procent. Trots det är svenskars kunskap om EU:s institutioner och dess beslut låg. I en studie från 2016 svarade 60 procent av tillfrågade masterstudenter i statsvetenskap fel på vilka de två lagstiftande institutionerna i EU är. Bristande EU-debatt i det offentliga samtalet är troligtvis såväl en orsak som en konsekvens av det.

Det är en dynamisk och i många avseenden oviss tid som väntar Europa. Det finns all anledning under de kommande fem åren att lyfta blicken över de vatten som delar oss från kontinenten. Utsläppen ska minska, migrationen hanteras och ekonomin stärkas. EU:s sak är Sveriges sak.


Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?