Annons

EU tänker fel om börsregler

LEDARE. Ett av problemen med EU:s regelförenkling för småbolag är att det blir olika regler på samma lista, beroende på bolagens storlek.

EU vill vara företagarvänligt. Därför finns nu möjlighet till regellättnader för mindre bolag på Europas börser under varumärket ”Growth Market”. Syftet är att underlätta för unga mindre bolag att kvalificera sig för notering och få tillgång till en fungerande kapitalmarknad. Det låter bra men är inte färdigtänkt.

First North har nu fått ”growth-status”. Kravet för att få det är att minst hälften av bolagen på listan har ett marknadsvärde under 200 miljoner euro, eller 2 miljarder kronor. De två utpekade lättnaderna initialt är inom arkivering/rapportering av marknadsmissbruk samt krav på innehåll i prospekt. Viktiga punkter. Men i ett första skede är förändringen högst begränsad. 

En invändning är att de lägre kraven på prospekt bara gäller bolag med ett marknadsvärde under 5 miljarder kronor. På First North varierar storleken kraftigt, mellan ett tiotal miljoner och 22 miljarder kronor. Olika regler på samma lista alltså, det är inte optimalt. 

First North är redan en bra brygga till huvudbörsen. Exempelvis begränsas kravet på finansiella rapporter till två gånger per år, det behövs ingen due diligence (inspektion av företagets finanser), ingen nedre gräns för börsvärde, endast en free float på 10 procent, och de behöver inte följa bolagskoden.

Den som inte kvalificerar sig för First North eller konkurrenten Nordic Growth Market (NGM), som ägs av börsen i Stuttgart, kan skaffa kapital på andra handelsplattformar med lägre tröskel. Behovet av särskilda regler för vissa grupper är alltså inte så stort. Och i den mån regler anses överflödiga borde de elimineras även för större bolag.

Själva poängen med att handlas publikt är att man lyder under ett tydligt regelverk som placerarna, små som stora, kan förlita sig på. Bolag som inte är redo för den offentlighet, de krav och kostnader en legitimerad börs ger upphov till kanske ska vänta. 

Det finns mycket annat EU kan göra om det verkligen vill vara företagarvänligt, regelverk bör inte bara förenklas utan ibland rensas bort. Bara tanken på hur mycket tid tjänstemännen i Bryssel har lagt på denna hittills högst begränsade förändring kan göra vem som helst kallsvettig. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera