Annons

EU:s populister är en påfallande brokig skara

LEDARE. EU-valet på söndag är en folkomröstning om högerpopulismens framfart, enligt statsministern. Jan Björklund och Jimmie Åkesson har åkt på debatturné för att understryka ungefär samma poäng. Annie Lööf driver hem den på valaffischer överallt. 

NATIONALISTISK INTERNATIONAL. Geert Wilders, Matteo Salvini och Marine Le Pen på helgens nationalpopulistiska massmöte i Milano.
NATIONALISTISK INTERNATIONAL. Geert Wilders, Matteo Salvini och Marine Le Pen på helgens nationalpopulistiska massmöte i Milano.Foto:Luca Bruno

På kontinenten låter det precis likadant. Emmanuel Macron talar om ödesval. Marine Le Pen också. I helgen deltog hon och tio andra företrädare för nationalpopulistiska och socialkonservativa partier från bland annat Tyskland, Danmark, Holland och Österrike vid ett massmöte i Milano, anordnat av italienska Legas Matteo Salvini.

Syftet är att framstå som mer samspelta inför valet på söndag, där samtliga (möjligen undantaget österrikiska FPÖ) väntas gå framåt. Tanken är sedan att gifta ihop parlamentets EU-skeptiska partigrupper (ECR, ENF och EFDD) till ett nationalpopulistiskt block som kan forma om EU inifrån till ett ”nationernas Europa”, för att citera den egna sloganen. 

De europeiska populistpartierna kommer tveklöst att få större genomslag i nästa EU-parlament än i det nuvarande. Sammantaget väntas de öka omkring 50 procent. Samtidigt väntas de etablerade partigrupperna backa och socialdemokratiska S&D och kristdemokratiska EPP förlora sin gemensamma majoritet. Lega ser ut att bli parlamentets näst största parti efter Angela Merkels CDU. 

Ändå gör man klokt i att inte dra för stora växlar, av tre skäl:

- Mandaten. Populistpartierna väntas samla uppemot 180-200 mandat, utspridda på åtminstone tre partigrupper. Det motsvarar runt 25 procent av parlamentets 751 säten. 

- Konfliktlinjerna. EU:s och i synnerhet parlamentets makt är begränsad. Man röstar om de lagförslag kommissionen lägger fram. De är sällan existentiella, ofta ganska tekniska och ställer i regel inte liberaler mot nationalister. 

- Åsiktsskillnaderna. I sak är populistpartierna överens om påfallande lite. En del (som Le Pen) är protektionister, andra (som tyska AfD) är frihandelsvänner. Flera vill slopa EU:s budgetregler, andra vill strama upp dem. Några vill omfördela flyktingar av rättviseskäl, andra vägrar ta emot dem. De har olika syn på hur Kina och Ryssland ska bemötas. 

Salvini och kompani har medvind och en träffsäker slogan. För att få genomslag i parlamentet krävs mer: makt, samsyn, koordination, tillit och genomförbarhet. De saknar åtminstone fyra av fem.

 


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?